Στ. Καλογιάννης: Συναντήθηκε με τον Υφ. Περιβάλλοντος για πολεοδομικά θέματα

Με το Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Οικονόμου συναντήθηκε ο Σταύρος Καλογιάννης και συζήτησαν θέματα χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού.
Ο Σταύρος Καλογιάννης έθεσε αρχικά στον Υφυπουργό τα προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί, σε εθνικό επίπεδο, από την έλλειψη Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον Τουρισμό (καθώς αυτό που ίσχυε κατέπεσε στο ΣτΕ προ διετίας), από τη μη αναθεώρηση πολλών Περιφερειακών Χωροταξικών Σχεδίων, από τη μη θεσμοθέτηση των Ρυθμιστικών Σχεδίων των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας. Τόνισε δε ότι η απραξία των προηγούμενων Κυβερνήσεων Σύριζα – ΑΝΕΛ επί του θέματος είναι μνημειώδης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε ειδικότερα σε θέματα του Νομού Ιωαννίνων, καθώς πρόσφατα είχε συνάντηση με εκπροσώπους των κατοίκων Μαρμάρων, οι οποίοι του έθεσαν τα οξυμένα οικιστικά προβλήματα της περιοχής. «Επειδή το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ιωαννίνων καθυστερεί επί δεκαετία, είναι αδύνατη η έγκριση τόσο των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων των πρώην «καποδιστριακών» Δήμων Ιωαννίνων, Ανατολής, Παμβώτιδας, Περάματος και Πασσαρώνος όσο και των πολεοδομικών μελετών Κάτω Μαρμάρων, Σταυρακίου, Ολυμπιάδας και Περάματος», τόνισε ο Σταύρος Καλογιάννης.
Ο Υφυπουργός ανέφερε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος σκοπεύει να προχωρήσει σε πρώτη φάση σε ορισμένους Δήμους της χώρας τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια (ΤΧΣ), που έχουν αντικαταστήσει τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, αφού προηγουμένως επανεξετάσει τις προδιαγραφές των μελετών τους. Πράγματι, με τις προδιαγραφές των μελετών των ΤΧΣ, που εγκρίθηκαν το 2017 και ισχύουν σήμερα, προβλέπεται η εκπόνηση των μελετών τους σε 3 φάσεις, ενώ, παράλληλα με τις κύριες μελέτες, πρέπει να εκπονούνται σε διαφορετικά επιμέρους στάδια και οι εξής υποστηρικτικές μελέτες: α) Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), β) μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας, γ) μελέτη οριοθέτησης των ρεμάτων που διασχίζουν τις προς πολεοδόμηση περιοχές. Μετά την εκπόνηση αυτών των μελετών πρέπει να ακολουθήσει διαβούλευση και σύνταξη σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος. Δηλαδή η προβλεπόμενη σήμερα διαδικασία εκπόνησης μιας μελέτης ΤΧΣ είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, γι’ αυτό και δεν έχει εκπονηθεί καμία τέτοια μελέτη, σε κανένα Δήμο της χώρας.
Κατόπιν αυτών, και για να μην παραπεμφθούν τα πολύ σοβαρά χωροταξικά και πολεοδομικά ζητήματα στην επόμενη δεκαετία, ο Σταύρος Καλογιάννης πρότεινε στον Υφυπουργό την άμεση χρηματοδότηση μελετών Τοπικών Χωρικών Σχεδίων και σε Δήμους του Νομού Ιωαννίνων, καθώς και την κατά προτεραιότητα αξιοποίηση της δουλειάς που έχει γίνει για τα Ρυθμιστικά Σχέδια, περιλαμβανομένου του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων, ώστε να καταστεί εφικτό σε διάστημα ενός έτους περίπου να αποκτήσει το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων ενιαίο χωροταξικό, πολεοδομικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό.