3…2…1… Καλή Σχολική Χρονιά! }Γράφει η Ιωάννα Σταύρου, νηπιαγωγός

 Για μια ακόμη φορά, μικροί και μεγάλοι, είμαστε, ή μήπως όχι, έτοιμοι να υποδεχτούμε τη νέα σχολική χρονιά;

Η πρώτη μέρα στο σχολείο, η σημαντικότερη, η σπουδαιότερη όλων, πλησιάζει και κάποια παιδιά θα την υποδεχτούν με χαρά και πολλά χαμόγελα ενώ άλλα πάλι με έντονο άγχος, ταραχή και κλάματα. Αυτή τους η συμπεριφορά είναι που σας τρομάζει…

Αγαπητοί γονείς μην πανικοβάλλεστε, οποιαδήποτε συμπεριφορά είναι απολύτως φυσιολογική, γιατί κάθε παιδάκι είναι ξεχωριστό, μοναδικό και αντιμετωπίζει την έναρξη της μαθητικής του πορείας, με το δικό του μοναδικό τρόπο. Σεβαστείτε το λοιπόν και μην συγκρίνετε το παιδί σας με κάποιο άλλο παιδί.

Βοηθήστε στην προσαρμογή του παιδιού σας αποφεύγοντας να δείχνετε τα δικά σας συναισθήματα άγχους ή ανησυχίας. Τα παιδιά νιώθουν και καταλαβαίνουν πολλά περισσότερα από αυτά που εμείς νομίζουμε.

Κάθε πρωί, έξω από την πόρτα του νηπιαγωγείου, καθησυχάστε το παιδί σας, ενθαρρύνετέ το πως όλα θα πάνε καλά και θα έχει μια υπέροχη μέρα, αγκαλιάστε το, φιλήστε το και παραδώστε το στη νηπιαγωγό. Μη γυρίσετε πίσω, μην κοιτάξετε και προπάντων μη κλάψετε μπροστά στο παιδί σας.

Προετοιμάστε το, για το πρόγραμμα της επόμενης μέρας, έτσι ώστε να μειώσετε το άγχος του και φροντίστε το βράδυ να κοιμηθεί νωρίς, για να είναι ήρεμο και ξεκούραστο την επόμενη μέρα.

Συζητήστε με τη νηπιαγωγό ό,τι σας ανησυχεί και συμπληρώστε το «φύλλο γνωριμίας νηπίου»,  που θα σας δοθεί, δίνοντας τη δέουσα προσοχή και σημασία.

Όταν παίρνετε το παιδί σας από το σχολείο μη ρωτάτε τι έμαθε. Ποιο σημαντικό είναι τι το έκανε χαρούμενο ή τι το στενοχώρησε.

Από τη δική μας μεριά, εμείς οι νηπιαγωγοί, καθημερινά, θα είμαστε εκεί, δίπλα στο παιδί σας, να το αγαπάμε, να το φροντίζουμε, να το στηρίζουμε, να το αγκαλιάζουμε, να το προστατεύουμε, να μοιραζόμαστε τις ανησυχίες του και να προσπαθούμε για την ολόπλευρη ανάπτυξή του.

Εμπιστευτείτε μας!!! Εσείς και εμείς μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε!!!

 

Ιωάννα Σταύρου

Νηπιαγωγός