Ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών στα Πράμαντα

Στα Πράμαντα ξεκίνησε την Τρίτη 9 Απριλίου και συνεχίζεται μέχρι την Πέμπτη 11 Απριλίου η 11η συνάντηση εργασίας του Δικτύου Ευρωπαϊκής Χάρτας, με θέμα «Οι κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις του τουρισμού: Αναζητώντας μια βιώσιμη απάντηση», που ξεκίνησε χθες στα Πράμαντα, με οικοδεσπότες το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων και τον δήμο Βορείων Τζουμέρκων.

Η συνάντηση πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τη συμμετοχή εκπροσώπων δεκάδων χωρών της Ευρώπης και όχι μόνο, καθώς το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων είναι η πρώτη ελληνική προστατευόμενη περιοχή που πιστοποιήθηκε το 2016 ως βιώσιμος προορισμός από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Προστατευόμενων Περιοχών (Europarc).
Η Ομοσπονδία Europarc, με έδρα το Ρένγκενσμπουργκ της Γερμανίας, είναι το δίκτυο για τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά και εργάζεται για τη βελτίωση της διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών στην Ευρώπη. Η Ομοσπονδία έχει σήμερα πάνω από 380 μέλη σε 37 χώρες, πολλά από τα οποία αντιπροσωπεύουν χιλιάδες προστατευόμενες περιοχές.
Την επίσημη έναρξη των εργασιών κήρυξε η Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος Χριστίνα Μπαριτάκη, η οποία τόνισε την αξία αυτής της δικτύωσης, με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών, ενώ αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.
Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, ο οποίος σημείωσε το έλλειμμα ενημέρωσης στους κατοίκους και επαγγελματίες των προστατευόμενων περιοχών, με αποτέλεσμα να υπάρχει καχυποψία και φόβος ότι περιορίζονται όλες οι δραστηριότητες. «Είναι ενδεικτικό ότι η περιοχή συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα σε εκείνες με εξαιρετικό περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τον βιώσιμο τουρισμό. Ένα από τα σπουδαιότερα σημεία είναι ότι ακόμη, στη χώρα μας, δεν υπάρχει καλή πληροφόρηση όλων των εμπλεκόμενων στον βιώσιμο τουρισμό γύρω από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η προστασία», σημείωσε και πρόσθεσε πως το επόμενο διάστημα θα αναλάβει πρωτοβουλίες, με στόχο να αναδειχθεί ότι η προστασία προσφέρει πλεονεκτήματα στους επαγγελματίες. «Προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν, θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε κατά περίπτωση», σημείωσε.
Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου του Εθνικού Πάρκου Σεραφείμ Φελέκη, ο οποίος πρόσθεσε πως το καθεστώς προστασίας έχει μόνο θετικά για τους επιχειρηματίες και τις τοπικές κοινωνίες, ενώ, τόνισε πως τα στελέχη του δικτύου Europarc έχουν χαρακτηρίσει τους Τζουμερκιώτες «θεματοφύλακες του περιβάλλοντος», μετά την περσινή επίσκεψή τους στην περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που συνεχίζεται μέχρι και την Πέμπτη, θα διοργανωθούν μία σειρά παράλληλων συνεδριών από εξειδικευμένους ομιλητές και θα υλοποιηθεί πλήρες πρόγραμμα δυναμικών εργαστηρίων και εκδρομών, που θα δώσουν τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να εμβαθύνουν σε συναφή θέματα και να ανταλλάξουν εμπειρίες.