Από την εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων

Για τα τελευταία έργα που εντάχθηκαν σε χρηματοδοτικά προγράμματα όπως είναι η αποκατάσταση των σχολείων και οι αναπλάσεις στο κέντρο της πόλης ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ κατά την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση.

Ο Δήμος ουσιαστικά έχει εξαντλήσει τους διαθέσιμους πόρους από το πρόγραμμα «Τρίτσης» με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως δραματικό τον αριθμό των 400 που ανακοινώθηκαν την Τρίτη.

Στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» και πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας ενημέρωσε το σώμα για την επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 1,9 εκατομμυρίων για την επέκταση του βιολογικού σημειώνοντας ότι ήταν μία επίπονη διαδικασία.

Σχετικά με τα προβλήματα διακοπών νερού διευκρίνισε ότι δεν οφείλονται όλες στους ίδιους λόγους.

Για την περιοχή του Κατσικά, είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων οφείλεται στην άρδευση και έκανε έκκληση να περιοριστούν τα ποτίσματα ώστε να έχουν όλοι νερό. Χθες έγινε παρέμβαση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα μιας συνοικίας στον Κατσικά ενώ ζητήθηκε άδεια για τέταρτη γεώτρηση στους Λογγάδες.

Αναφερόμενος στο πόρισμα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την περίοδο 2002-2016 σημείωσε ότι επισήμως η ΔΕΥΑΙ δεν το έχει παραλάβει ως εκ τούτου δεν μπορεί να το σχολιάσει.

Για το πόρισμα του ΕΔΕΛ και του Γενικού Λογιστηρίου έγινε αρκετή συζήτηση με τον πρόεδρο της επιχείρησης να τονίζει ότι η επίσημη τοποθέτηση και ενημέρωση του σώματος προϋποθέτει την επίσημη παράδοση του πορίσματος στην επιχείρηση.

Ο αντιδήμαρχος Αριστείδης Παππάς απαντώντας για τις παιδικές χαρές ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο. Παιδικές χαρές που δεν είναι πιστοποιημένες δεν μπορούν να λειτουργούν. Το νομικό πλαίσιο είναι αυστηρό και δεν αφήνει περιθώρια για λειτουργία τους χωρίς να τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις και να είναι πιστοποιημένες.

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ελένη Ακονίδου απαντώντας σε ερωτήματα για τα ΚΔΑΠ σημείωσε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την στήριξη των συγκεκριμένων δομών.

Τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας τα ΚΔΑΠ έμειναν κλειστά. Το Πνευματικό Κέντρο διατήρησε όλο το προσωπικό στο διάστημα αυτό, ανέφερε ενώ τόνισε ότι ο ανταγωνισμός με τον ιδιωτικό τομέα που δραστηριοποιείται στον κλάδο είναι έντονος. «Προχωρήσαμε σε αναστολή λειτουργίας του ΚΔΑΠ Αμφιθέας γιατί το κτίριο ήταν ακατάλληλο. Παράλληλα ξεκινήσαμε την διαδικασία για την εξεύρεση άλλου χώρου όμως ο διαγωνισμός απέβη άκαρπος. Το ΚΔΑΠ Περιβλέπτου τέθηκε σε αναστολή λόγω μικρού αριθμού παιδιών. Δεν υπάρχει απόφαση για αναστολή στο ΚΔΑΠ της Νεοκαισάρειας. Αν τεθεί θέμα θα εξεταστούν όλες οι παράμετροι και θα ληφθεί αιτιολογημένη απόφαση» ανέφερε η κ. Ακονίδου.

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος απαντώντας για την πεζοδρόμηση της Ανεξαρτησίας έκανε γνωστό ότι έχει προβλεφθεί δαπάνη δέκα χιλιάδων ευρώ ώστε να γίνει η ανάθεση προκειμένου να μελετηθούν τα κυκλοφοριακά δεδομένα το διάστημα του διμήνου και μετά από αυτό.

Επίσης επανέλαβε ότι η διαμόρφωση για τις τρεις βασικές οδούς των Ιωαννίνων έχει υποβληθεί για ένταξη στον «Τρίτση» και αναμένεται η απόφαση έγκρισης.

Ο Δήμαρχος καταδίκασε την έκφραση «λαθρομετανάστες» που ειπώθηκε από δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης ο οποίος αναφερόταν στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που φιλοξενούνται στην περιοχή του Περάματος.

«Ήταν μία έκφραση που δεν έπρεπε να ακουστεί σε ένα δημοκρατικό δημοτικό συμβούλιο. Πρόκειται για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη την βοήθειά μας. Ειπώθηκε ότι πρόκειται για προσωπικές του απόψεις αλλά διαπιστώνω την αμηχανία της παράταξής του. Πρόκειται για ακραίες απόψεις τις οποίες το σώμα τις αποδοκιμάζει», τόνισε ο Δήμαρχος.

Στη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε και στο άρθρο που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Βουλή για την μεταφορά των αρμοδιοτήτων στη διαχείριση των απορριμμάτων που ασκούνται από την Περιφέρεια στον ΦΟΔΣΑ.

«Οι νόμοι είναι σεβαστοί. Αυτό που καταλαβαίνει κάποιος από την τροπολογία είναι ότι η Κυβέρνηση μετά τα αδιέξοδα κατάλαβε ότι ο ΑΣΔΑ μπορεί να λύσει τα προβλήματα. Ο ΦΟΔΣΑ δήλωσε σαν έτοιμος από καιρό ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες. Το εύχομαι. Αυτό που ενδιαφέρει τον Γιαννιώτη είναι τι πληρώνει… Υπάρχει λοιπόν μία οικονομική διαφορά από το 2019. Άρα ο ΦΟΔΣΑ θα πάρει και τα χρέη. Ο ΦΟΔΣΑ όμως δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τα πληρώσει και υπάρχει ο κίνδυνος να μετακυλιστούν στα δημοτικά τέλη. Ο Δήμος Ιωαννιτών δεν θα δεχθεί να επιβαρυνθεί ούτε ένα ευρώ από αυτή την διαδικασία κι αυτό θέλω να είναι σαφές προς κάθε κατεύθυνση. Εύχομαι στη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ που αναλαμβάνει αυτό το βαρύ φορτίο καλή επιτυχία», τόνισε ο Δήμαρχος στην τοποθέτησή του.