Αύριο Παρασκευή 5 Μαΐου τα εγκαίνια της “Αγίας Ελένης”

Έτοιμη να δοθεί προς χρήση είναι η πρώην Παιδόπολη «Αγία Ελένη», που θα χρησιμοποιείται πλέον ως δομή στέγασης για αιτούντες άσυλο.

Ο χώρος ανακατασκευάστηκε και τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν αύριο Παρασκευή 5 Μαΐου, από τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα και τον Αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα κ. Philippe Leclerc.

Με χωρητικότητα που αγγίζει τους 508 φιλοξενούμενους, η «Αγία Ελένη» είναι ένας χώρος που αποτελείται από 20 κτίρια πολλαπλών χρήσεων και βρίσκεται στον δήμο Ζίτσας, μόλις 4,5 χιλιόμετρα από τον κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων. Το συγκρότημα παρέχει πλήρως εξοπλισμένους χώρους διαμονής και εστίασης για τις οικογένειες που θα φιλοξενηθούν καθώς και υπαίθριους και κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και αθλητισμού. Ταυτόχρονα, οι αιτούντες άσυλο θα έχουν άμεση πρόσβαση στην καθημερινή ζωή της Ζίτσας και των Ιωαννίνων. Οι κύριες εργασίες ανακαίνισης του συγκροτήματος ολοκληρώθηκαν από την Ύπατη Αρμοστεία στις αρχές Απριλίου 2017. Επιπλέον εργασίες πραγματοποιήθηκαν στους εξωτερικούς χώρους ώστε η «Αγία Ελένη» να είναι ασφαλής και προσβάσιμη σε όλους.

Πρόγραμμα εγκαινίων:

  • Εναρκτήριες ομιλίες από τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, και τον Αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Philippe Leclerc.
  • Παρεμβάσεις από εκπροσώπους των Τοπικών Αρχών.
  • Παρουσίαση της Δομής Στέγασης «Αγία Ελένη».
  • Ερωτήσεις από εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
  • Ξενάγηση στους χώρους της Αγίας Ελένης και στην έκθεση φωτογραφίας με ιστορική αναδρομή στη χρήση του χώρου.
  • Μουσική – Παραδοσιακοί χοροί από τον Χορευτικό Όμιλο Χουλιαράδων.