“Bandallusia: Μια μπάντα-φαινόμενο” συνέντευξη στη Ζένια Ρούσσου, μαθήτρια Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας

Η συνέντευξη πέτυχε! Μια όχι και τόσο «κανονική» συνέντευξη, αλλά λίγο διαφορετική, εφόσον έγινε μέσω διαδικτύου και συγκεκριμένα με τη βοήθεια του skype. Oι Bandallusia δέχτηκαν την πρότασή μας για συνέντευξη και τους ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό. Μια μπάντα που «γεννήθηκε στο δρόμο» και ακόμα και σήμερα συνεχίζει να παίζει σ’ αυτόν. Περιπλανώμενη στους δρόμους της Αθήνας και στα καλντερίμια των νησιών του Αιγαίου, καθώς και στις μουσικές σκηνές των διαφόρων φεστιβάλ της Ελλάδας, έχει αποκτήσει πείρα και έχει κερδίσει την αγάπη του κόσμου. Η συνέντευξη μαζί τους ήταν τόσο ενδιαφέρουσα που θέλαμε να τη μοιραστούμε μαζί σας

 

Πότε ξεκινήσατε να θεωρείστε Bandallusia;

Από το 2011. Αλλά η τελική μας δομή είναι από το 2014 και μετά.

Ξεκινήσατε όλοι από την αρχή;

Όχι. Σιγά-σιγά μα-ζευόμασταν. Πήρε περίπου τρία χρόνια μέχρι να μαζευτούμε όλοι μαζί.

Τι είδος μουσικής παίζετε;

Αυτό είναι κάτι που το ψάχνουμε. Ο ήχος μας είναι ηλεκτρικός, αλλά οι επιρροές έχουν στοιχεία από διάφορα είδη μουσικής και μουσικές από διάφορες χώρες ενδεχομένως. Είναι πολύπλευρο το υλικό.

Πού παίζετε;

Στο δρόμο παίζουμε πολύ. Από εκεί ξεκινήσαμε κιόλας και παίζουμε και σε μικρά μαγαζάκια. Τα κομμάτια του δίσκου μας θα τα παρουσιάσουμε στο «Σταυρό του Νότου» στις 7 Μαΐου.

Γιατί επιλέξατε να παίζετε στο δρόμο;

Όταν ξεκινήσαμε δεν είχαμε βγει στην αγορά για να αναζητήσουμε δουλειά. Απλά παίζοντας στο δρόμο βγάζαμε και ένα μεροκάματο, γνωρίσαμε πάρα πολύ κόσμο και κάπως έτσι ήρθαν οι προτάσεις για δουλειά. Μπήκαμε κι εμείς στη λογική να δουλέψουμε σωστά και να στήσουμε καλύτερα ένα πρόγραμμα που θα μπορεί να παρουσιαστεί σε μια μουσική σκηνή. Εκτός αυτών, ο δρόμος μάς δίνει πράγματα που δύσκολα τα συναντάμε στα μαγαζιά. Στα μαγαζιά έρχεται κόσμος που μπορεί να μη θέλει να ακούσει εσένα, να θέλει να βγει με την παρέα του και στο background να παίζουν μουσικοί. Ενώ στο δρόμο, όταν σταματούν, σημαίνει ότι σ’ ακούνε, ότι κάτι τους τράβηξε, κάτι τους άρεσε, υπάρχει ένα πιο στενό δέσιμο. Δεν υπάρχει κάποιος λόγος να σταματήσουμε το δρόμο, περνάμε το ίδιο καλά όσο και παλιότερα και προσφέρει την ίδια ελευθερία. Είναι ωραίο.

Μάθατε μόνοι σας μουσική; Υπήρξαν δυσκολίες πάνω σ’ αυτό το κομμάτι;

Ναι, αυτό είναι αλήθεια. Παλιότερα ίσχυε πιο πολύ, τώρα οι περισσότεροι έχουμε μπει στη διαδικασία να κάνουμε και κανονικά μαθήματα. Ή είχαμε ξεκινήσει με άλλα όργανα και καταλήξαμε να παίζουμε άλλα. Ναι, φυσικά υπήρξαν δυσκολίες.

Ξέρω ότι οι ίδιοι σας γράφετε μουσική και στίχους. Από πού εμπνέεστε για να γράψετε τους στίχους και τη μουσική σας;

Ναι, γράφουμε εμείς μουσική και στίχους. Οι στίχοι των περισσότερων κομματιών εκφράζουν είτε καθημερινές ιστορίες είτε παραμύθια και προσωπικά βιώματα. Η μουσική, από την άλλη, είναι γέννημα θρέμμα της μπάντας.

Πιστεύετε ότι η κρίση ωθεί τον κόσμο να ακούσει εσάς;

Η κρίση πιστεύω ωθεί γενικότερα τον κόσμο να κάτσει και να ψάξει νέα πράγματα. Εμείς τυχαίνει να είμαστε νέοι καλλιτέχνες μέσα στην κρίση, αλλά δεν είμαστε και οι μόνοι. Και αυτό είναι πολύ ευχάριστο, επίσης. Τυχαίνει να απολαμβάνει μιας αποδοχής αυτό που κάνουμε ή με την πρώτη μας δουλειά αυτό που ξεκινάμε να πρεσβεύουμε. Η κρίση πάντα είναι και πολιτιστική κρίση, δεν είναι μόνο οικονομική, οπότε είναι λογικό σε τέτοιες περιόδους οι άνθρωποι να ψάχνουν κάτι καινούριο. Όχι ότι κάνουμε κάτι καινούριο που δεν έχει ξαναγίνει, αλλά είμαστε καινούρια πρόσωπα, οπότε αυτό από μόνο του μπορεί να ωθήσει κάποιους να μας ακούσουν και να μας κρίνουν αντίστοιχα αν τους αρέσουμε ή όχι για να συνεχίσουν να μας ακούν ή όχι.

Τι ελπίζετε και τι προσδοκείτε για το μουσικό σας μέλλον;

Κατ’ αρχάς, να μείνουμε έτσι όπως είμαστε. Περνάμε ωραία και δεν θα θέλαμε αυτό να χαλάσει. Πάντα έχουμε στο μυαλό μας μεγαλύτερα  πράγματα. Θέλουμε να αναδειχτεί ο πρώτος μας δίσκος, να βγάλουμε κι άλλους δίσκους, να παίξουμε παντού, να παίξουμε σε όλη την Ελλάδα, αν είναι εφικτό και εκτός Ελλάδας, να γνωρίσουμε πολύ κόσμο, να ανέβουμε σε σκηνές μαζί με καλλιτέχνες που θαυμάζουμε. Είμαστε ακόμα στην αρχή, οπότε οι στόχοι και τα όνειρα είναι πάρα πολλά.

 

Ελπίζουμε, λοιπόν, η Bandallusia να επιτύχει τους στόχους της και ευχόμαστε ό,τι καλύτερο για τη μουσική της πορεία!

 

Τα μέλη του συγκροτήματος είναι οι:

-Ηλιάνα Πασπάλα: Τραγούδι, Μπεντίρ

-Γιώργος Αντώνης: Τραγούδι, Τουμπελέκι, Νταούλι, Νταϊρές

-Ορέστης Γαργουλάκης: Φλάουτο, Φλογέρα

-Μιχάλης Χρήστου: Λαούτο, Μπουζούκι, Κιθάρα

-Κωστής Παναγούλης: Ηλεκτρική και Ακουστική Κιθάρα
-Αποστόλης Σταθόπουλος: Ακουστική Κιθάρα, Μπαγλαμάς
-Αλέξανδρος Ορφανός: Τρομπέτα, Ιρλανδικό Μπουζούκι,   Λύρα

-Στέλιος Χρυσανθόπουλος: Ηλεκτρικό Μπάσο, Βιολί, Μπουζούκι

-Ηρακλής Τσεσμελής: Τύμπανα

 

 

Ζένια Ρούσσου, Γ’ Γυμνασίου Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας

Εφημερίδα “Στη Διαπασών”