Δημιουργία Εθνικού Κέντρου Extreme Sports & Υπαίθριων Αθλητικών Δραστηριοτήτων στην Κόνιτσα

Ο Δήμαρχος Κόνιτσας κ. Νικόλαος Εξάρχου ευχαριστεί θερμά τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη για την απόφασή του να εγκαταστήσει στην  Κόνιτσα, στις υπάρχουσες υποδομές στο Αναγνωστοπούλειο Ίδρυμα, το Εθνικό Κέντρο Extreme Sports και Υπαίθριων Αθλητικών Δραστηριοτήτων.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Υφυπουργό στο Υπουργείο Τουρισμού και Αθλητισμού την Πέμπτη 27- 05-2021 παρευρέθηκε και ο συμπατριώτης μας ΥφυπουργόςΠροστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου, του οποίου η συμβολή υπήρξε καθοριστική. Ως εκ τούτου ο Δήμαρχος εκφράζει επίσης θερμές ευχαριστίες, καθώς και στον κ. Γεώργιο Τάσσο ενεργό συμπολίτη μας και μέλος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου μας που συμμετείχε στη συνάντηση.

Το Εθνικό Κέντρο Extreme Sports και Υπαίθριων Αθλητικών Δραστηριοτήτων θα εγκατασταθεί στο κεντρικό κτήριο του Αναγνωστοπουλείου Ιδρύματος που ένα τμήμα αυτού ανακαινίζεται από την Περιφέρεια Ηπείρου με το πρόγραμμα Interreg Ελλάδα-Αλβανία με το ακρωνύμιο «EX.TOUR».

Θα φιλοξενηθούν οι Σχολές Προπονητών και Εκπαιδευτών για αθλήματα όπως (ενδεικτικά):

* Καγιάκ

* Αναρρίχηση

* Ράφτινγκ

* Αλεξίπτωτο πλαγιάς (Paragliding)

* Ορειβατικό σκι

* Ποδηλασία βουνού (mountain bike)

* ΕντούροΜότοκρος

 

Οι Σχολές προπονητών και εκπαιδευτών, με την απαιτούμενη ευρωπαϊκή πιστοποίηση των αποφοίτων στα Extreme Sports και στις Υπαίθριες Αθλητικές Δραστηριότητες, θα συνδράμουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη των αθλημάτων και στην ενδυνάμωση των συγκεκριμένων μορφών αθλητικού τουρισμού σε όλη τη χώρα.

Ζήτημα, μάλιστα, με εθνική διάσταση και πολυκύμαντη σημασία τόσο για την παραμεθόρια Κόνιτσα όσο και την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, καθώς δεν υπάρχουν αντίστοιχες σχολές στις χώρες των Βαλκανίων.

Η Κόνιτσα επιλέχτηκε διότι:

  • Η Κόνιτσα περιβάλλεται από το όρος Σμόλικα (2637 μ.) το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, το όρος Γράμμος (2520 μ.) το τέταρτο ψηλότερο στην Ελλάδα,  το όρος Τύμφη (2497 μ.) το πέμπτο ψηλότερο στην Ελλάδα και τη Νεμέρτσικα (2.484μ.).
  • Δίπλα της έχουμε την Χαράδρα του Αώου ποταμού και σε απόσταση 8 χιλ. έχουμε την χαράδρα του Βίκου.
  • Δίπλα της περνά ο ποταμός Αώος που είναι ένα από τα τρία καλύτερα ποτάμια της Ευρώπης για το Kayak.
  • Το ύψωμα «Προφήτης Ηλίας» πάνω από την πόλη είναι το καλύτερο σημείο στην Ελλάδα πτώσης Αλεξιπτώτου Πλαγιάς, διότι οι ανεμοπτεριστές ανεβαίνοντας στα 9.000 πόδια μπορούν να δουν την χαράδρα του Αώου και του Βίκου, την Δρακόλιμνη της Καμήλας και του Σμόλικα,  τον ποταμό Αώο και το πέρασμά του στην Αλβανία, το όρος Γράμμος, την Τραπεζίτσα κλπ. Δηλαδή, υπάρχει ένα ανάγλυφο τοπίου μοναδικό στον κόσμο.
  • Ο Αώος ποταμός και ο παραπόταμος αυτού ο Βοϊδομάτης χρησιμοποιούνται για το Rafting.
  • Ο Δήμος Κόνιτσας στο πλαίσιο του προγράμματος “EX.TOUR” δημιούργησε σε πέντε σημεία αναρριχητικά πεδία που φιλοξενούν 150 αναρριχητικές διαδρομές για το RockClimbing, ενώ ο Σμόλικας και η Τύμφη είναι ιδανικά για το IceClimbing. Επίσης, στην Κόνιτσα έχουμε την πρώτη στην Ελλάδα ViaFerrata που είναι εγκατεστημένη μέσα στην χαράδρα του Αώου.
  • Ο Αώος ποταμός και ο παραπόταμος αυτού, ο Βοϊδομάτης, είναι από τα πιο καθαρά ποτάμια της Ευρώπης με μεγάλο αριθμό ψαριών, κυρίως άγριας πέστροφας και δέχονται κάθε χρόνο πολλούς ερασιτέχνες ψαράδες (χομπίστες) από την Ευρώπη και την Αμερική που ψαρεύουν με τη μέθοδο του Fly Fishing(και όλοι αυτοί επιζητούν τοπικούς «Οδηγούς» για Fly Fishing που δυστυχώς δεν υπάρχουν).
  • Στην Κόνιτσα υπάρχει το Αναγνωστοπούλειο Ίδρυμα με ένα σύνολο κτηριακών εγκαταστάσεων που βρίσκονται σε έκταση 450 στρεμμάτων.

Επίσης, ευχαριστίες εκφράζουμε προς τον Περιφερειάρχη μας κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη για τη συνεχή υποστήριξή του σε ένα σύνολο θεμάτων που απασχολούν τον ακριτικό μας Δήμο,  τον Πρόεδρο του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων κ. Παντελή Κολόκα, που υποστήριξε με θέρμη την εγκατάσταση του Εθνικού Κέντρου των  Extreme Sports και Υπαίθριων Αθλητικών Δραστηριοτήτων της  χώρα μας στην πόλη μας, τον εκπρόσωπο του Αναγνωστοπουλείου Ιδρύματος στην Ελλάδα κ. Γεώργιο Μπασά, όσο και στο ΔΣ του Ιδρύματος στην Αμερική για την συνεχή συμπαράστασή του προς τους κατοίκους της Κόνιτσας, καθώς και στην κυρία Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία κατά την διάρκεια της θητείας της ως Αντιπεριφερειάρχης, πραγματοποίησε την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ ΑναγνωστοπουλείουΙδρύματος και ΠεριφέρειαςΗπείρου και φρόντισετην ένταξη της χρηματοδότησης για την μέχρι στιγμής υλοποίηση  του έργου της Σχολής των OutdoorActivities στο πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα – Αλβανία.

Το παραπάνω Κέντρο θα προσφέρει μια διαφορετική και ολοκληρωμένη ανάπτυξη στον τουριστικό τομέα των OutdoorActivities στηριζόμενηστον επαγγελματισμό, συνοδευόμενο από Εθνική και Ευρωπαϊκή πιστοποίηση.