Εκδήλωση μνήμης στην Ελεούσα για τους εκτελεσθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής

Τη μνήμη των έξι νεαρών ανδρών που τον Αύγουστο του 1944 εκτελέσθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στα «Αμπέλια» Ελεούσας, τίμησαν ο Δήμος Ζίτσας και η Κοινότητα Ελεούσας, το πρωί της Κυριακής (20/08/2023).

Με επιμνημόσυνη δέηση, 79 χρόνια μετά την αποφράδα εκείνη ημέρα, συγγενείς και συγχωριανοί των θυμάτων, παρουσία των τοπικών και στρατιωτικών αρχών καθώς και εκπροσώπων φορέων και συλλόγων απέδωσαν φόρο τιμής συμμετέχοντας στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο μνημείο που έχει φιλοτεχνηθεί στον τόπο της εκτέλεσης, «τα Αμπέλια».

Στα διαχρονικά μηνύματα της επετείου, καθώς και στο χρονικό της αποφράδας  ημέρας της 21ης Αυγούστου του 1944 αναφέρθηκε με σύντομη ομιλία του, ο Πρόεδρος την Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ζίτσας, Αλκιβιάδης Βότσικας. Οι έξι νέοι  που έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες των  γερμανικών στρατευμάτων κατοχής ήταν οι: Πανταζής Δημοσθένης ετών 39,Καρβούνης Χριστόδουλος ετών 37, Σιάπκας Σωτήριος ετών 29, Παππάς Μιχαήλ ετών 21, Κούργιας Θωμάς ετών 21 και Μπότσιος Βασίλειος ετών 18 .

Στεφάνια στη μνήμη των θυμάτων κατέθεσαν ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ο Διοικητής της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Γεώργιος Παππάς, ο εκπρόσωπος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου Χρήστος Κωλέτσης,  η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Γιούλα Μητροκώστα, ο Πρόεδρος της κοινότητας Ελεούσας  Λάμπρος  Γκούντας, ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» Βασίλης Γαρδίκος,  εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων, φορέων και οργανώσεων κομμάτων, συγγενείς των θυμάτων.