Φεστιβάλ Βωβούσας 2022

Το Φεστιβάλ Βωβούσας 2022 παρουσιάζει το πρόγραμμά του, με τρεις εβδομάδες εκδηλώσεων και επιμορφωτικών εργαστηρίων για μικρούς και μεγάλους.

Από 15 Ιουλίου έως 6 Αυγούστου 2022 (8η χρονιά), πάρτε τα βουνά προσωπικά, στο Φεστιβάλ Βωβούσας.

Ως ορεινό φεστιβάλ -από το 2015- αφιερώνουμε τη διοργάνωση μας στην προστασία του περιβάλλοντος ενώ οι εκδηλώσεις που προτείνουμε ενισχύουν την αειφορία και τονίζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Βόρειας Πίνδου.

Σε αυτό το πλαίσιο διοργανώνουμε μουσικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις καθώς και σύγχρονου χορού, πεζοπορικές εξορμήσεις, κυνήγι τρούφας, εργαστήρια βοτανοθεραπείας, άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και προφορικής ιστορίας.

Το βουνό έχει για όλους, μικρούς και μεγάλους.

Τρεις εβδομάδες που θα μείνουν αξέχαστες!

Με αίσθημα ευθύνης και με μοναδικό στόχο την ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας το φεστιβάλ της καρδιάς μας, προτείνει εργαστήρια, ομιλίες, παραστάσεις, γυμναστική και εξορμήσεις. Βρείτε παρακάτω τις αναλυτικές πληροφορίες. Μήπως ήρθε η ώρα να πάρετε κι εσείς τα ελληνικά βουνά προσωπικά;

Εκδηλώσεις

Παρασκευή 15 Ιουλίου (19:30)
Φωτογραφία

Έκθεση φωτογραφίας (εγκαίνια): Παύλος Φυσάκης, Dark was the night and the earth was cold
Επιμέλεια: Vangelis Ioakimidis
Σε συνεργασία με το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών PINDOS A-i-R

Παρουσίαση των έργων όπου ο Παύλος Φυσάκης, δημιούργησε κατά την παραμονή του στη Βωβούσα (2020-21) φιλοξενούμενος του προγράμματος PINDOS.

Την επομένη μέρα παρουσίαση του ομότιτλου λευκώματος στο πλαίσιο των ομιλιών του ΦΒΣ

Σάββατο 16 Ιουλίου (19:30)
Μουσική

Alex Dante Solo Project

Κλασικά έργα για πιάνο των Frederic Chopin, Sergei Rachmaninoff κ.α. συναντούν την ηλεκτρική κιθάρα. Ο Αλέξανδρος Δανδουλάκης (Alex Dante) μεταφέρει τους κλασικούς συνθέτες στον σύγχρονο ήχο, επαναπροσδιορίζει το ρεπερτόριο της ηλεκτρικής κιθάρας ενώ παράλληλα, με την χρήση κιθαριστικών εφέ, γεφυρώνεται το χάσμα ανάμεσα στα μουσικά ύφη.

Ειδικότερα, θα παρουσιαστεί live μία επιλογή από τα νυχτερινά του F.Chopin και μία σειρά από μικρά πρελούδια του S.Rachmaninoff. Τα έργα αυτά μέσω του αυτοσχεδιασμού θα συνδεθούν με σύγχρονους μουσικούς και συνθέτες όπως οι Bill Frisell, Marc Ribot και Louis Sclavis.

O Αλέξανδρος Δανδουλάκης, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών στο Ε.Μ.Π. και παράλληλα μουσική στο Ωδείο Μουσικής Πράξης. Αποφοίτησε από το τμήμα του West London University (London College of Music) με το πτυχίο Licentiate of Teacher’s Diploma.

Έχει συνεργαστεί και συνυπάρξει με πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες αλλά και με σημαντικούς μουσικούς του εξωτερικού όπως Bill Frisell, Monophonics, Alan Zavod (Frank Zappa & the Mothers), Soul Jazz Orchestra, Thievery Corporation, κ.α. Οι προσωπικές του δουλειές κυμαίνονται σε πολλά μουσικά ύφη όμως τον κέρδισε η solo προσέγγιση της ηλεκτρικής κιθάρας. Συμμετείχε στο 18ο Athens Jazz Festival της Τεχνόπολης του δήμου Αθηναίων, στη μουσική ενότητα Music escapades στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος καθώς και στο φεστιβάλ ”Καζαντζάκεια”, στη θεματική ενότητα ταξιδεύοντας στην Ρωσία όπου διασκεύασε έργα του Sergei Rachmaninoff και παρουσίασε το solo project στα πλαίσια του TEDx στα Χανιά. Οι δισκογραφικές του δουλειές κυκλοφορούν από την Liberta Music.

Τρίτη 19 Ιουλίου (19:30)
Χορός

SPECIES IN SPACES. Μια κλεφτή ματιά στην μέρα δύο μικρών τετράποδων που παραλίγο να γίνουν άνθρωποι.

Ανθρωπόμορφα πλάσματα ξυπνούν στις φωλιές τους και εξερευνούν τα μονοπάτια τους. Τρέχουν σκαρφαλώνουν και παραμονεύουν το ένα το άλλο.

Προσαρμόζονται στο χώμα, ορίζονται από τα δέντρα, έχουν για ταβάνι τους τον ουρανό.

Όντα με περιέργεια, μόλις βρεθούν παιδεύονται να γνωριστούν, έλκονται και απωθούνται, αγγίζονται και σπρώχνονται, τρυπώνουν στο μεταξύ τους χώρο και κουτρουβαλιάζονται παρέα.

Το παιχνίδι τους σχεδόν τα εξανθρωπίζει.

«Χρησιμοποιώντας ως βασικό υλικό την κινησιολογία τετράποδων ζώων σε συνδυασμό με την προσωπική μας φαντασία και τις δυνατότητες των σωμάτων μας, δημιουργήσαμε ανύπαρκτα πλάσματα που αναζητούν την επικοινωνία και που επιθυμούν να ταξιδέψουν το κοινό σε μία παραμυθική κατάσταση παρατήρησης.»

Ιδέα: Αριστέα Διαλυνάκη
Ερμηνεία-Συνδημιουργία: Αριστέα Διαλυνάκη, Όλια Δραμητινού
Διάρκεια: 15′-20′

Σάββατο 23 Ιουλίου (19:30)
Κινηματογράφος

DIGGER, 101′

Ο Νικήτας, ζει αποτραβηγμένος στο κτήμα του, στην καρδιά ενός πανέμορφου δάσους στη Βόρεια Ελλάδα. Εδώ και καιρό παλεύει με ένα εχθρό, το βιομηχανικό τέρας που σκάβει επιθετικά το βουνό και διαταράσσει την παρθένα φύση. Απειλεί τον ίδιο και την γη του, καθώς και όσους αντιστέκονται. Η μεγαλύτερη όμως απειλή για τον Νικήτα έρχεται από το πουθενά, με την ξαφνική άφιξη του γιού του μετά από 20 χρόνια απουσίας. Πατέρας και γιος γίνονται εχθροί κάτω από την ίδια στέγη και συγκρούονται μετωπικά. Με φόντο ένα τραυματισμένο τοπίο και μια κοινωνία σε ατμόσφαιρα εμφυλίου, η ισορροπία μεταξύ ανθρώπων, φύσης και μηχανών αλλάζει δυναμικά καθώς εναλλάσσονται τους ρόλους του εχθρού και του λυτρωτή. Το έδαφος γίνεται όλο και πιο ασταθές. Για να γίνει και πάλι σταθερό, οι ήρωες πρέπει να σκάψουν βαθιά μέσα στη λάσπη.

Σκηνοθεσία: Τζώρτζης Γρηγοράκης
Πρωταγωνιστούν: Βαγγέλης Μουρίκης, Αργύρης Πανταζάρας, Σοφία Κόκκαλη, Τεό Αλεξάντερ, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Βασίλης Μπισμπίκης, Παύλος Ιορδανόπουλος, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Στέφανος Κουτσαρδάκης και ο Θύτης.
Παραγωγή: Ελλάδα 2020. Σε συμπαραγωγή με Γαλλία/Γερμανία

Ντοκιμαντέρ

The aging land, 21′

Των Δημήτρη Τρομπούκη και Γιώργου Οικονόμου

Με φόντο αλλά και πρωταγωνιστή τα Μαστοροχώρια Κόνιτσας, το ντοκιμαντέρ “The aging land” επιχειρεί να δημιουργήσει ερωτήματα για την ελληνική ύπαιθρο μέσα στον χρόνο, για την έννοια του χώρου καθώς και την αγάπη για τον τόπο μας. Επίσης, επιδιώκει να αναδείξει τις μη μετρήσιμες αξίες οι οποίες μπορούν να είναι καταλύτης για τη αναζωογόνηση των χωριών αυτών.

Τρίτη 26 και Τετάρτη 27 Ιουλίου
Πανηγύρι

Αγία Παρασκευή

Σήμερα γιορτάζει η Αγία Παρασκευή, γιορτάζει η Βωβούσα! Μετά την λειτουργία αρχίζουν τα όργανα και οι χοροί.

Πώς σας φαίνεται να κατηφορίζετε από την πανέμορφη εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην προστάτιδα των οφθαλμών και να αντιλαλούν μέσα στο Ιερό Δάσος της τα παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής;

Highlight της δεύτερης μέρας η Σίρμπα, ο κυκλικός χορός όπου οι άντρες αγωνιούν να περικλείσουν τις γυναίκες στην ανθρώπινη αλυσίδα που φτιάχνουν γύρω τους!

Ένα διήμερο έθιμο που κρατά τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων και που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βωβούσας.

Σάββατο 30 Ιουλίου (19:30)
Μουσική

Γεωμετρίες που λαλούν, φωνητικό σύνολο Fractals

Κορμός της συναυλίας είναι τα μουσικά μορφοπλασματικά μοτίβα-fractals που συνδέουν τις μουσικές παραδόσεις κατά κύριο λόγο της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

Θα ακουστούν τραγούδια αποδιδόμενα από φωνές και ρυθμούς των σωμάτων, με διακριτική συνοδεία από μουσικά όργανα.

Το φωνητικό σύνολο “Fractals” δημιουργήθηκε μέσα στις συνθήκες της πανδημίας τον χειμώνα του 2020-21, ως βαθιά ανάγκη δια ζώσης τραγουδίσματος παράλληλα με τις εξ αποστάσεως διαδικτυακές πρόβες της πολυπληθούς χορωδίας. Απαρτίζεται από 11 παλιά κι έμπειρα μέλη της χορωδίας. Επιπλέον, έθεσε στόχο εξ αρχής το να καταπιαστεί με πιο απαιτητικό μουσικά ρεπερτόριο (τραγούδια διαφόρων παραδόσεων, σε πολυφωνική χορωδιακή επεξεργασία, καθώς κι έντεχνη χορωδιακή μουσική). Το σύνολο τραγουδά κυρίως a capella και σε κάποια τραγούδια με συνοδεία body percussion και οργάνων.

Κυριακή 31 Ιουλίου (19:30)
Μουσική

Χαονία

Το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία» επιστρέφει, συνταξιδεύοντας με το Πολυφωνικό Καραβάνι, στο Φεστιβάλ Βωβούσας για να τραγουδήσει δίπλα στο μαγεμένο γεφύρι της πολυφωνικά τραγούδια για τα γεφύρια, τα ποτάμια, τα βουνά. Μια άγρα τραγουδιών από όλες τις περιοχές της ηπειρώτικης πολυφωνίας, τον Βώλακα Δράμας, την Κέρκυρα, την ελληνόφωνη Κάτω Ιταλία. Και, παράλληλα, ένα ανθολόγιο σύγχρονης ηπειρώτικης ποίησης. Με την «Χαονία» τραγουδούν και μέλη του Εργαστηρίου του Πολυφωνικού Καραβανιού που ερευνούν, καταγράφουν, μαθητεύουν το πολυφωνικό τραγούδι από τόπο σε τόπο. Πoλυφωνικά τραγούδια που, όπως γράφει ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς, «ή τ΄ ακούς κι ανατριχιάζεις ή δεν μπορείς να τ΄ αντέξεις». Κι ένα αλλιώτικο γεφύρι δίπλα στο πραγματικό. Ένα γεφύρι που σμίγει, χρόνια τώρα, το Φεστιβάλ Βωβούσας με το Πoλυφωνικό Καραβάνι που φέτος κλείνει ένα τέταρτο του αιώνα ταξίδι, έχοντας πρόσφατα εγγραφεί στον παγκόσμιο κατάλογο Καλών Πρακτικών Διαφύλαξης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, αποτελώντας την πρώτη και μόνη, μέχρι τώρα, εγγραφή από μεριάς της Ελλάδας.

Τo πολυφωνικό σύνολο «Χαονία» δημιουργήθηκε το 1996 και έχει εμφανιστεί σε εκατοντάδες συναυλίες σε όλη την Ελλάδα καθώς και σε οκτώ άλλες χώρες. Το Πολυφωνικό Καραβάνι ξεκίνησε από την μη κερδοσκοπική «Άπειρος» το 1998 και ταξιδεύει εικοσιπέντε χρόνια. Τo 2020 εγγράφηκε στις Καλές Πρακτικές Διαφύλαξης Άυλης Πoλιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Δευτέρα 1 Αυγούστου (19:30)
Παραμύθι

Μουσικοθεατρική Παράσταση Αφήγησης Παραμυθιών

Σαν το στάρι σπέρνεται στον κόσμο η αλήθεια κι απ’ τον καθάριο σπόρο του φυτρώνουν.. παραμύθια!

Ιστορίες βασισμένες στην παράδοση και την ντοπιολαλιά, την αλληλεγγύη και τον επαναπροσδιορισμό της ζωής του ανθρώπου στη φύση, τη σημασία των σπόρων και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Αφήγηση/Συγγραφή Ιστοριών: Μαριάννα Γκουσδουβά
Μουσική: Μαρίζα Βαμβουκλή

Παρασκευή 5 Αυγούστου (19:30)
Χορός

Gradus

Η παράσταση σύγχρονου χορού Gradus εμπνέεται από την αρχή της σταδιακότητας (Gradualism) που διέπει κάθε αλλαγή στη φύση.

Μελετά την εξέλιξη των ανθρωπίνων σχέσεων μέσα στον χρόνο, την βραδύτητα, την επαναληπτικότητα και την ομοιομορφία αλλά και την σύνδεση της σταδιακής αλλαγής με την ευχαρίστηση και την μνήμη.

Σε μια εποχή που η ικανότητα συγκέντρωσης μειώνεται, το αργό είναι συνήθως βαρετό και η υπομονή φθίνει, ίσως το βήμα-βήμα να διευρύνει την αίσθηση του χρόνου μέχρι αυτή να εκλείψει και να χαθεί.

Χορογραφία/Χορός: Βανέσα Σπινάσα, Άννα Γρίμμα, Νίκος Λυμπεράτος
Δραματουργία/κείμενο: Λένα Μακρή
Μουσική: Νίκος Παραουλάκης

Σάββατο 6 Αυγούστου (19:30)
Μουσική

I broke the vase

Οι I broke the vase δημιουργούν τις ηχητικές τους δράσεις λαμβάνοντας υπόψη το μέρος και τον χρόνο στον οποίο θα εκτυλιχθούν. Στη Βοβούσα, σκέφτονται να περπατήσουν, ν’ ακούσουν, να δουν και να μυρίσουν, και στην πορεία τους να παγιδεύσουν ήχους μέσα σε ψηφιακά αρχεία, σε βάζα και δοχεία. Μερικούς θα τους κρατήσουν για μια συναυλία με ηλεκτρονικά, πνευστά και Walkman. Τα υπόλοιπα δεν μένει παρά να αποκαλυφθούν εκεί.

Οι I broke the vase (Εύα Ματσίγκου, Νεφέλη Σάνη) σχηματίστηκαν το 2018. Δημιουργούν μουσικές performances μέσα από την ακρόαση, τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό και τη σύνθεση. Χρησιμοποιούν μουσικά όργανα, τις φωνές τους, αντικείμενα, μικρόφωνα, ηλεκτρονικά στοιχεία, ηχογραφήσεις και loops. Κεντρικό ρόλο στα έργα τους έχει η γραφή και η ανάγνωση αυτοεθνογραφικών κειμένων, η συμμετοχή του σώματος και η διάδραση με τον χώρο και το εκάστοτε περιβάλλον. Εκτός από performers είναι επίσης μουσικολόγοι και ερευνήτριες του ήχου. Εφαρμόζουν πρακτικές όπως οι ηχητικοί περίπατοι και η καταγραφή εμπειριών ακρόασης, και πειραματίζονται μέσα από φεμινιστικές και φροντιστικές καλλιτεχνικές διαδικασίες. Παράλληλα, οι I broke the vase έχουν στο ενεργητικό τους video performances, το podcast Silence is Broken που είναι αφιερωμένο στις γυναίκες της ηλεκτρονικής μουσικής, τον συντονισμό του workshop Sonic Memorabilia και έχουν φιλοξενηθεί στο Syros Sound Meetings residency.

Εργαστήρια

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Παρέα του δάσους, δημιουργικό παιδαγωγικό εργαστήριο στη φύση

19 – 25 Ιουλίου

Η Παρέα του δάσους δημιουργήθηκε με στόχο την υπαίθρια μάθηση και την ανάπτυξη της φιλοπεριβαλλοντικής συνείδησης παιδιών και ενηλίκων. Αποτελεί μια πρωτότυπη παιδαγωγική προσέγγιση, που αξιοποιεί το αρχαιότερο εργαστήριο στον κόσμο -τη φύση- ως πεδίο μάθησης κι ανάπτυξης.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Παρέα του δάσους, το σχολείο στη φύση

23-24 Ιουλίου

Το βιωματικό εργαστήριο της Παρέας του δάσους για παιδαγωγούς και εκπαιδευτικούς, εστιάζει στους τρόπους προσέγγισης των υπαίθριων φυσικών χώρων και στην ένταξη τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, αξιοποιώντας τη φύση τόσο ως πλαίσιο, όσο και ως εργαλείο εκπαίδευσης.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ
Χαρακτική

19-20-21-23 Ιουλίου

Στο δρόμο για Βωβούσα/ on my way to Vovousa.

Ένα σεμινάριο για αρχάριους, φοιτητές ή καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν εναλλακτικές τεχνικές ή να τελειοποίησουν τις δικές τους, μέσα σε ένα περιβάλλον-πηγή υλικών αλλά και έμπνευσης.

Φωνή – Ρυθμός – Σώμα

29-30-31 Ιουλίου

Εξερευνώντας φαινομενικά την φωνή μας και τους ήχους που παράγουμε με το σώμα (παλαμάκια, στράκες δαχτύλων, ποδοβολητό κ.ά.) μπαίνουμε σε μονοπάτια τόσο πηγαίου παιχνιδιού όσο και εμβάθυνσης σε δημιουργικούς τρόπους κι εργαλεία με τα οποία εκφραζόμαστε.

Μυθοπλασία

1η Αυγούστου

Ας αφουγκραστούμε, ας αφηγηθούμε..!!

Αλήθεια πως γεννιούνται τα παραμύθια;!
Από πού ξεφυτρώνουν οι ιστορίες; Πώς ξεπηδούν τα μύθια;
To ‘χεις νιώσει;
Το ‘χεις σκεφτεί;
Σίγουρα το παιχνίδι κάτι θα ‘χει να μας πει!

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Βοτανοθεραπείας

ΤΜΗΜΑ Α’: 22-23-24 Ιουλίου
ΤΜΗΜΑ Β”: 27-28-29 Ιουλίου

Η Κωνσταντίνα Λίτσα, έρχεται και μας φέρνει το Φαρμακείο της Φύσης. Τα βότανα της περιοχής και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες μέσα από περιηγήσεις, παρασκευή βαμμάτων και αλοιφών. Το must του ορεινού φεστιβάλ μας!

Φτιάχνοντας ντοκιμαντέρ με προφορικές ιστορίες.

30 Ιουλίου – 6 Αυγούστου

Το κινηματογραφικό εργαστήριο του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ για έβδομη χρονιά στη Βωβούσα. Μέσα από συζητήσεις, βιωματικές ασκήσεις και πρακτική εξάσκηση θα δημιουργήσετε μια ομαδική μικρού μήκους ταινία (μέρος μίας μεγάλου μήκους!) υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ.

Κίνηση και Yoga με τίτλο: Το ποιητικό σώμα

2-3-4-5 Αυγούστου

Η σύνδεση με τον Εαυτό και τον κόσμο μέσα από την οργάνωση της κίνησης. Το σώμα και ο ήχος μέσα από τρεις καταστάσεις: Α-κινησία/Μικρο-κίνηση/Μετα-κίνηση. Το σεμινάριο εμπνέεται από το Xορό, τη Yoga και το Feldenkrais.

Ακούγοντας τη Βωβούσα: ηχητική εξερεύνηση κι ενθύμια

4-5-6 Αυγούστου

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου Listening to Vovousa θα εξερευνήσουμε ακουστικά το χωριό της Βωβούσας και το γύρω περιβάλλον κάνοντας περιπατητικές διαδρομές με την προσοχή μας στραμμένη στους ήχους.

Ομιλίες

Οι Κοινότητες στα Ψηλά Βουνά: (α)συνέχειες

Επιστημ. Υπεύθυνος: Δρ Φαίδων Μουδόπουλος-Αθανασίου

Κάθε μέρα 11:00-13:00 από Σάββατο 16 έως Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Παρότι σύγχρονες μελέτες τεκμηριώνουν ιστορικά την δυναμική των ορεινών κοινωνιών, που ειδικά από τον 17ο αιώνα και ύστερα εκφράζεται και μέσα από έναν ιδιαίτερα πλούσιο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα, τα βουνά σε μεγάλο βαθμό τα θυμόμαστε στερεοτυπικά σε επιτελεστικές επετείους, ενώ από μια εξαστισμένη οπτική, συνδέονται με τοπία ανέγγιχτα από τον άνθρωπο, “πρωτόγονα”.

Στο Φεστιβάλ Βωβούσας 2022 θα δημιουργήσουμε γέφυρες από το παρελθόν στο μέλλον των κοινοτήτων στα Ψηλά Βουνά, μέσα από συζητήσεις και μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων.

Η συμμετοχή στις ομιλίες-παρουσιάσεις είναι δωρεάν και απευθύνονται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και ειδίκευσης.

Σάββατο 16 Ιουλίου (11:00)
Παρουσίαση των εκδόσεων του Φεστιβάλ Βωβούσας 2022

-Παρουσίαση του λογοτεχνικού περιοδικού ΔΙΑΣΕΛΟ #4 (παραγωγή land+water. 2022) και βράβευση των διακριθέντων διηγημάτων του διαγωνισμού «Στη βοή των νερών» (2021-22) που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Συμμετέχουν: Νίκος Χρυσός, Ιάκωβος Ανυφαντάκης, Έλενα Μαρούτσου, Βασιλική Πέτσα, Βαγγέλης Ραπτόπουλος, Θανάσης Σταμούλης, Μαρία Φακίνου και Σταύρος Χριστοδούλου

-Παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος του Pindos Artist-in-Residence Παύλου Φυσάκη με τίτλο The night was dark and the earth was cold.

Δευτέρα 18 Ιουλίου (11:00)
Σημερινές «Κοινότητες», προβλήματα και προοπτικές. Μoderator: Μιχάλης Ιωαννίδης

Τα προγράμματα ανασχεδιασμού των ΟΤΑ “Καποδίστριας” (1997) και “Καλλικράτης” (2010) συγχώνευσαν Κοινότητες και αύξησαν την γεωγραφική έκταση των δημοτικών ενοτήτων.

Τι συμβαίνει με τις Κοινότητες στο μετα-καλλικρατικό πλαίσιο, που έχουν περιορισμένες αρμοδιότητες;

Στο ΦΒΣ παρουσιάζουμε τη δράση νέων Κοινοτήτων που ασχολούνται με τα ζητήματα του ορεινού χώρου και συζητάμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις προοπτικές που ανοίγονται για το μέλλον.

-Φαίδων Μουδόπουλος-Αθανασίου.
Χρονικό Αρίστης 1955-1964: όψεις των προβλημάτων του σήμερα στο παρελθόν

-ΜΠΟΥΛΟΥΚΙ: Προ(σ)κλήσεις στα βουνά της Ηπείρου

-Τζουμέικερς: Θωμάς Χριστίδης.
Η αναβίωση τοπικών ορεινών κοινοτήτων μέσω της δημιουργίας κοινών εργαλείων παραγωγής

-Σωτήρης Τσουκαρέλης
Η Κοινωνική Οικονομία, ως παραδοσιακό αλλά και σύγχρονο εργαλείο ανάπτυξης των Ορεινών Κοινοτήτων. Παραδείγματα για την παραγωγή, τον πολιτισμό και τον τουρισμό.

-Γιώργος Γάσιας: Αρχείων Τάξις
Μικροϊστορία των ορεινών κοινοτήτων μέσα από την αρχειακή τους κληρονομιά

Παράλληλα με τις ομιλίες, εργαστήριο για παιδιά από την Παρέα του δάσους.

Τρίτη 19 Ιουλίου (11:00)
Αφιέρωμα στα «Ψηλά Βουνά»

Το ΦΒΣ 2022 είναι αφιερωμένο στα Ψηλά Βουνά του Ζαχαρία Παπαντωνίου, ένα λογοτεχνικό πόνημα που σημάδεψε ως αναγνωστικό γενιές μαθητών και κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία της εκπαίδευσης.

Ποιά η πρόσληψη του ορεινού χώρου και πολιτισμού στο έργο του και ποιά ακριβώς η σημασία του για την εγκύκλιο εκπαίδευση;

-Γιάννης Δρίνης: Φύση, Κοινωνία και Πολιτισμός στα “Ψηλά Βουνά” του Ζαχαρία Παπαντωνίου

-Κωστής Παπαιωάννου, εκπαιδευτικός, ιστορικός: Τα «Ψηλά Βουνά» της εγκύκλιας εκπαίδευσης, σκέψεις για ένα βιβλίο-σταθμό.

Πέμπτη 21 Ιουλίου (11:00)
Κοινότητες στον ιστορικό χρόνο

Ποια ήταν τα προβλήματα των ορεινών κοινοτήτων στον ιστορικό χρόνο και πως δομούνταν οι σχέσεις εργασίας σε αυτές;

Παλιοί γνώριμοι του ΦΒΣ απαντούν σε αυτά τα ερωτήματα με παραδείγματα από την ακαδημαϊκή τους έρευνα.

-Χρήστος Ζαμπακόλας, Κοινοτικά προβλήματα μέσα από τον Ζαγορίσιο Τύπο

-Βασίλης Δαλκαβούκης, Η άτυπη εργασία στο Ζαγόρι

-Βιβλιοπαρουσίαση: Οι Βλάχοι στα Βαλκάνια (Dusan Popovic, μτφρ. Χρήστος Γκούβης, επιμ. Βασίλης Νιτσιάκος και Νίκος Σιώκης, εκδόσεις Ταξιδευτής, 2021)

Παρασκευή 22 Ιουλίου (10:00)
Περιήγηση και ξενάγηση στην Μονή Βουτσάς μαζί με τον Μορφωτικό Αναπτυξιακό Σύλλογο Γρεβενιτίου, αναχώρηση από τη Βωβούσα 10:00.

Διάλειμμα!

Δέστε τα μποτάκια σας, ζωστείτε τις φωτογραφικές σας μηχανές και ετοιμαστείτε για μια επίσκεψη στο πιο επιβλητικό και σημαίνον μοναστήρι του Ζαγορίου την Ιερά και Βασιλική Μονή Παναγίας Πωγωνιωτίσσης Βοτσάς.

Η επίσκεψη στην Ιερά Μονή Βοτσάς θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον ΜΑΣ Γρεβενιτίου.

Παρασκευή 22 Ιουλίου (19:00)

Τι κληρονομιά αφήνουν 100 χρόνια εξόρυξης πετρελαίου στην Αλβανία; Ποιές είναι οι εξελίξεις γύρω από τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια;

Η Ιστορία της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Αλβανία και στην Ελλάδα από τις αρχές του 20ου αι. μέχρι σήμερα μέσα από τη φωτογραφική και δημοσιογραφική έρευνα Under Pressure της Πηνελόπης Θωμαΐδη.

Προβάλλουμε φωτογραφίες και αρχειακό υλικό και συζητάμε για την ιστορία των υδρογονανθράκων και τις προκλήσεις που τη συνοδεύουν: τόσο για την ενέργεια, όσο και για το περιβάλλον και τη ζωή των κοινοτήτων που κατοικούν κοντά σε κοιτάσματα.

Η έρευνα Under Pressure ολοκληρώθηκε με την υποστήριξη του δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD στο τέλος του 2021 και μέρος της τυπώθηκε σαν μονοθεματικό free press που επέστρεψε στις κοινότητες που επηρεάζονται σήμερα από τις εξορύξεις υ/α στην Αλβανία και στην Ελλάδα.

-Πηνελόπη Θωμαΐδη, Φωτογράφος ντοκιμαντέρ
-Ρήγας Τσιακίρης, Δασολόγος
-Καμίλο Νόλλας, Φωτογράφος

Σάββατο 23 Ιουλίου (11:00)
Η διαχείριση των κοινών απ’ το παρελθόν στο παρόν

Ποιες πρακτικές διαχείρισης των κοινών στον ορεινό χώρο φτάνουν σε εμάς από ένα ξεχασμένο ιστορικό παρελθόν και ποια νέα μοντέλα αναπτύσσονται σήμερα στα ορεινά;

Μπορούμε να “μάθουμε” από τις πρακτικές του παρελθόντος για να διαχειριστούμε το παρόν και να σχεδιάσουμε για το μέλλον.

Τρεις επιστήμονες και φίλες του ΦΒΣ θα μοιραστούν μαζί μας τις σκέψεις τους.

-Καλλιόπη Στάρα,
Τα ιερά δάση της Ηπείρου ως τοπικό σύστημα διαχείρισης των κοινών

-Μεταξία Μαρκάκη,
Αρκαδία: To “ακατοίκητο” δάσος και άλλες πολιτικές αστικοποίησης του ορεινού χώρου.

-Μάχη Παπαευσταθίου

Κυριακή 24 Ιουλίου (11:00)
Κοινά και Ενέργεια – moderator Μιχάλης Ιωαννίδης

Τα πολεμικά γεγονότα στο κατώφλι του 2022 μας θύμισαν ότι η ενεργειακή κρίση είναι προ των πυλών, ενώ οι αυξήσεις στις τιμές στην ενέργεια επαναπροσδιόρισαν τη συζήτηση για την απολιγνιτοποίηση, τα ορυκτά καύσιμα και την πράσινη ενέργεια.

Στην ημερίδα αυτή θέλουμε να προσεγγίσουμε την ενέργεια από την σκοπιά των Κοινών μέσα από το πρίσμα της ορεινότητας και από ένα μετα-αναπτυξιακό ενεργειακό πλαίσιο.

-Χρήστος Βρεττός, Υπεύθυνος Επικοινωνίας Electra Energy Cooperative
Προς ένα μετα-αναπτυξιακό ενεργειακό μοντέλο: η περίπτωση των ελληνικών ενεργειακών κοινοτήτων

-Νικόλας Κατσουλάκος
Τα υδροηλεκτρικά έργα στη λεκάνη του Αώου, πέρα από δεσμεύσεις και προκαταλήψεις

Η συμμετοχή στις ομιλίες-παρουσιάσεις είναι δωρεάν και απευθύνονται σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και ειδίκευσης.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Βωβούσας διεξάγονται σε ΑΝΟΙΚΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ.