H «Σχεδία» ενεργοποιεί τον εθελοντισμό στην πρόληψη των εξαρτήσεων

Στη δημιουργία ομάδων εθελοντών, που θα προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στον τομέα της πρόληψης των εξαρτήσεων, θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Ιωαννίνων «Σχεδία», με το διοικητικό συμβούλιο και την επιστημονική ομάδα να έχουν ήδη κάνει μια σχετική προεργασία.

Μέρος αυτής της προεργασίας αποτέλεσε και η εκδήλωση με θέμα «Το Κέντρο Πρόληψης ΣΧΕΔΙΑ-ΖΕΙ δράσεις εθελοντισμού – κάλεσμα προσφοράς στον εαυτό μας και τους άλλους», που οργανώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Grand Serai, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).

Μια εκδήλωση, που, όπως τόνισε η πρόεδρος της «Σχεδία» Σοφία Μαρκούλα στο καλωσόρισμά της, ήρθε ως συνέχεια της απόφασης ενεργοποίησης του εθελοντισμού στην πρόληψη των εξαρτήσεων, μετά τη διαπιστωμένη επιθυμία πολλών πολιτών να συμμετέχουν στο έργο του Κέντρου Πρόληψης. Επιθυμία που αποτυπώθηκε και στην εκδήλωση με τα παρευρισκόμενα μέλη της Ομάδας Τέχνης «Υφάδι» να δηλώνουν την πρόθεσή τους να αποτελέσουν την πρώτη ομάδα εθελοντών.

Δύο εκ των ομιλητών, ο γραμματέας του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας «Καλλίπολις», ιδρυτής της Κίνησης «Πρόταση», διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλης Πασσάς, και η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης «Καλλίπολις», κοινωνική λειτουργός Γιάννα Ζορμπά, μετέφεραν την εμπειρία τους, αλλά και την «τεχνογνωσία» τους από τη σύσταση ομάδων εθελοντών και την πολύχρονη δράση τους στο κομμάτι της πρόληψης των εξαρτήσεων, με πολλαπλά οφέλη τόσο για τους εξαρτημένους και το κοινωνικό σύνολο, όσο και για τους ίδιους σε ατομικό επίπεδο.

Ο κ. Πασσάς παρουσίασε την Κίνηση «Πρόταση», που δραστηριοποιείται από το 1988 στην Πάτρα με στόχο την πρόληψη των εξαρτήσεων και τη διατύπωση προτάσεων και δράσεων, που στοχεύουν στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Μια κίνηση, που αποτέλεσε και τη «μαγιά» για να δημιουργηθεί το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας «Καλλίπολις». «Το ζητούμενο είναι να υπάρχει κίνητρο και ένα καλό σχέδιο για να γίνει η επιθυμία πράξη», τόνισε, σημειώνοντας ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στην καλή προετοιμασία του όλου εγχειρήματος. Ως μια δεύτερη συμβουλή, ανέφερε ότι το μοντέλο δεν αντιγράφεται, αλλά μπορεί να αξιοποιηθεί ως πρόταση.

Με περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο που δομήθηκε το πρόγραμμα εθελοντών στο Κέντρο Πρόληψης «Καλλίπολις», μίλησε η κα Ζορμπά, λέγοντας ότι από μόνη της η εθελοντική δραστηριοποίηση αποτελεί μια δράση πρόληψης. Το πρώτο βήμα ήταν η δημιουργία πηρύνων πρόληψης σε κάθε περιοχή του Νομού Αχαΐας για την ανίχνευση των αναγκών και στη συνέχεια για την ανάπτυξη δράσεων, ενώ αναφέρθηκε στην εκπαίδευση, στη λειτουργία ως ομάδα και στις σχέσεις επαγγελματιών – εθελοντών – διοίκησης.

Στον εθελοντισμό ως πράξη ελεύθερης επιλογής και αυθεντικής διακονίας αναφέρθηκε το μέλος Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία», πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, πατήρ Ηλίας Σέπερης, προσεγγίζοντας το θέμα από τη θεολογική του σκοπιά. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα στο κουπί της «Σχεδίας», που πλέον αρμενίζει σε ήρεμα νερά, να βρεθούν πολλοί άνθρωποι να συνδράμουν το έργο της.

Στις πολυεπίπεδες παρεμβάσεις ως προαπαιτούμενο στις πολλαπλές διαστάσεις της πρόληψης αναφέρθηκε, τέλος, ο επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Πρόληψης «Σχεδία», καθηγητής Αγωγής Υγείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλης Κούτρας, ο οποίος μίλησε και για τα οφέλη του εθελοντισμού για τον ίδιο τον εθελοντή. Μεταξύ αυτών η αύξηση των ενδορφινών και η νοηματοδότηση της ζωής τους, οι νέες γνωριμίες, η αίσθηση του ανήκειν, η εργασιακή εμπειρία και δικτύωση, η μείωση του στρες και η καλύτερη ψυχική υγεία.

Χαιρετισμό στην έναρξη της εκδήλωσης απηύθυναν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο οποίος δήλωσε ότι ο Δήμος ήταν, είναι και θα είναι αλληλέγγυος στη «Σχεδία», χαιρετίζοντας την απόφαση ενεργοποίησης στον τομέα του εθελοντισμού, καθώς και ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος Γιάννης Παπαχρήστου.

Μεταξύ των όσων βρέθηκαν στην εκδήλωση ήταν ο αντιπρόεδρος της «Σχεδία», αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης, η γενική γραμματέας Μαργαρίτα Κιτσανού και η ταμίας Ανθή Μάστακα, η διευθύντρια της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων Βασιλική Μάστακα, ο αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Στέφανος Σίντος και πολλοί εκπαιδευτικοί.