Η Ενότητα Πολιτών για το τεχνικό πρόγραμμα και τα δημοτικά τέλη

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, αφού δήλωσε πως η παράταξή του θα υπερψηφίσει το τεχνικό πρόγραμμα που εισηγήθηκε η δημοτική αρχή για το 2021, τόνισε πως τα δείγματα γραφής εδώ κι 1,5 χρόνο δεν είναι ενθαρρυντικά.

«-Όλοι μπορούμε να διαβάσουμε τους αριθμούς και να καταλάβουμε ότι η υλοποίηση έργου το 2020 ήταν ελάχιστη.

-Το αίσθημα που μας μεταφέρεται από τα τοπικά συμβούλια είναι αυτό της απογοήτευσης για την εξέλιξη του περσινού προγράμματος. ‘’ Τι να προτείνουμε όταν βλέπουμε ότι τίποτε δεν προχωράει’’ μας λένε χαρακτηριστικά», είπε αρχικά ο κ. Μπέγκας.

Στη συνέχεια κατέθεσε ορισμένες επισημάνσεις, οι οποίες αφορούσαν:

– Την εγγενή αδυναμία της δημοτικής αρχής, να ολοκληρώσει ορθά τις προβλεπόμενες διαδικασίες δημοπράτησης, προκαλώντας παλινωδίες.

-Τον χαμένο χρόνο στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής να απαξιώσει το έργο της προηγούμενης δημοτικής περιόδου, αναφέροντας δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα αναδίπλωσης της δημοτικής αρχής.  Αυτά του Ασύλου Ανιάτων και της Κεντρικής Πλατείας.

«Πριν τις εκλογές ο κ. Ελισάφ δήλωσε ότι οι χρήσεις που επιλέξαμε εμείς για το παλιό Άσυλο Ανιάτων δε συνάδουν με το χώρο και γι’ αυτό θα αλλάξει την μελέτη. Τελικά έρχεται να υλοποιήσει τη δική μας μελέτη. Το ίδιο θα γίνει σύντομα και με την κεντρική πλατεία, υλοποιώντας το αποτέλεσμα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάπλασή της, το οποίο προεκλογικά ακύρωνε ως μη αποδεκτό», υπογράμμισε ο κ. Μπέγκας.

Αφού τόνισε ότι η εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου έχει τόσα «θα» που χάθηκαν στο μέτρημα, αναρωτήθηκε με ηχηρό «γιατί» τον λόγο για τον οποίο μια σειρά έργων που παραδόθηκαν έτοιμα για δημοπράτηση δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα.

Κλείνοντας, απαντώντας στην άποψη του αρμοδίου αντιδημάρχου ότι το όραμα της δημοτικής αρχής αποτυπώνεται στο επιχειρησιακό της πρόγραμμα, επισήμανε ότι «το όραμα δεν αποτυπώνεται σε εκθέσεις ιδεών αλλά σε ολοκληρωμένο σχεδιασμό και υλοποίηση και δυστυχώς αυτό δεν φαίνεται στο τεχνικό πρόγραμμα και τα πεπραγμένα σας εδώ και 1,5 χρόνο».

Ο βασικός εισηγητής της παράταξης, Γιάννης Λιόντος, εισαγωγικά αναφέρθηκε στις κατηγορίες που επέλεξε να χωρίσει το τεχνικό πρόγραμμα η δημοτική αρχή.

Πρώτη κατηγορία, τα συμβασιοποιημένα έργα, τα έργα δηλαδή που αυτή τη στιγμή έχουν ανάδοχο – εργολάβο στο «δρόμο».

Ένα ποσό της τάξεως των 12 εκατομμυρίων €. Από αυτά μόνο 500 χιλιάδες ευρώ αφορούν νέες εργολαβίες και τα υπόλοιπα 11,5 εκατομμύρια είναι η παρακαταθήκη που αφήσαμε στην δημοτική αρχή.

Δεύτερη κατηγορία, τα έργα σε φάση δημοπράτησης.

Από τα 14 εκατομμύρια, τα 9 είναι τα συνεχιζόμενα από εμάς έργα και τα 5 αποτελούν έργα που προστέθηκαν από τη δημοτική αρχή.

«Για να μην παρεξηγηθώ, δεν αναφέρω τα παραπάνω για να μοιράσω τα έργα σε δικά σας και δικά μας. Η συνέχεια στον Δήμο οφείλει να διασφαλίζεται ως κόρη οφθαλμού. Αυτό που τεκμαίρεται όμως είναι ότι ενώ η δημοτική σας αρχή τελικά συνεχίζει αυτά που της παραδώσαμε, οι δημοπρατήσεις των έργων, παλαιότερων και νεότερων έχουν καθυστερήσει πολύ με αποκλειστική σας ευθύνη», τόνισε ο κ. Λιόντος.

Από εκεί και πέρα, σε ότι αφορά τα έργα σε φάση μελέτης ο κ. Λιόντος σημείωσε πως δεν υπάρχει κάτι «νεότερο» πέρα από αυτά που η δημοτική αρχή της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» ξεκίνησε, ενώ στα νέα έργα, πέρα από την αναβάθμιση κάποιων υποδομών, δεν υπάρχει τίποτα οραματικό.

«Δεν βλέπω τίποτα που να αποτυπώνει το όραμα και την διάθεση της δημοτικής αρχής για τα επόμενα χρόνια. Οι σκέψεις, αν όχι ο σχεδιασμός, θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει ήδη. Αν το όραμα δεν αποτυπωθεί, ούτε σήμερα, πότε θα γίνουν οι μελέτες για να φτάσουμε κάποια στιγμή στην υλοποίηση;», κατέληξε ο κ. Λιόντος, υπογραμμίζοντας ότι η παράταξη φυσικά θα υπερψηφίσει, δεν μπορεί όμως να μην επισημάνει τις παραλείψεις και την απουσία οράματος και σχεδίου για το μέλλον του Δήμου.

 

Για τα δημοτικά τέλη

Για αιφνιδιασμό και απαξίωση του Σώματος, για μια ακόμη φορά, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», Θωμάς Μπέγκας, με αφορμή τη συζήτηση για τον καθορισμό των δημοτικών τελών.

Όπως εξήγησε αν είχε δοθεί ο χρόνος που απαιτούνταν για να μελετηθούν τα στοιχεία της εισήγησης, η παράταξή μας θα μπορούσε να συμβάλει ουσιαστικά στο διάλογο για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, με μια πλήρως επεξεργασμένη και κοστολογημένη πρόταση.

«Αντ’ αυτού επιλέξατε να μας στείλετε τις προσκλήσεις για τις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίες έγιναν με διαφορά μόλις μιας μέρας, την περασμένη Παρασκευή. Χωρίς δηλαδή χρονικά περιθώρια για να μελετήσουμε και να συγκροτήσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση», είπε εισαγωγικά ο κ. Μπέγκας και κατέληξε τονίζοντας πως επί θητείας του ο χρόνος επεξεργασίας τέτοιων σημαντικών θεμάτων για όλες τις παρατάξεις ήταν πάντα επαρκής.

Ο βασικός εισηγητής της παράταξης, Θωμάς Γιωτίτσας κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για «επικοινωνιακή απάτη και πολιτική εξαπάτηση».

Αμφισβήτησε, τόσο την ανταποδοτικότητα της μείωσης, όσο και το πώς τεκμηριώνει η δημοτική αρχή ποιες επιχειρήσεις πλήττονται.

Ταυτόχρονα ανέπτυξε την πρόταση της παράταξης που αφορούσε στην οριζόντια γενναία μείωση των δημοτικών τελών για όλες τις επιχειρήσεις χωρίς την υποχρέωση αιτήσεων.

Εξήγησε δε ότι η μείωση των τελών στις επιχειρήσεις, με βάση την εισήγηση της δημοτικής αρχής, δεν γίνεται αυτόματα, αλλά μετά από αίτηση που πρέπει να καταθέσουν οι ίδιες, κάτι που οδηγεί σε μια χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία που προφανώς θα μειώσει τον αριθμό των ωφελούμενων.

Αναρωτήθηκε δε αν η υπηρεσία είναι σε θέση να επεξεργαστεί τον όγκο των αιτήσεων που πιθανά θα προκύψουν όταν οι επιχειρήσεις που δυνητικά μπορούν να επωφεληθούν από τη μείωση των τελών είναι χιλιάδες.

«Όταν την άνοιξη για την πλήρη απαλλαγή των τελών έγιναν μόλις 100 αιτήσεις, εσείς μας λέτε ότι για μια απλή μείωση θα προστρέξουν κατά χιλιάδες οι συμπολίτες μας επιχειρηματίες να καταθέσουν αιτήσεις στο Δήμο; Ακόμα κι αν γίνει αυτό όμως, μπορεί η υπηρεσία να ανταποκριθεί στον όγκο των αιτήσεων αυτών;», αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στον αντιδήμαρχο Οικονομικών, ο κ. Γιωτίτσας.

Ο ίδιος τόνισε πως η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει τίποτα στην κατεύθυνση στήριξης των επιχειρήσεων, όπως έκαναν άλλοι δήμοι στην Ήπειρο, προσθέτοντας πως στην προσπάθειά της να ξεγελάσει τους πολίτες της δημοτικής ενότητας Ιωαννίνων ότι μειώνει τα τέλη των κατοικιών –μια μείωση που στην ουσία δεν ξεπερνά το 1 ευρώ το μήνα- θυσίασε 700.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό της για χρήματα που θα μπορούσαν να στηρίξουν ουσιαστικά τις τοπικές επιχειρήσεις που δοκιμάζονται από την πανδημία.

Στη συνέχεια κατέδειξε την αγωνιώδη αλλά αποτυχημένη προσπάθεια της δημοτικής αρχής να συνδέσει τις μικρές μειώσεις των δημοτικών τελών με την τιμολογιακή πολιτική του ΦΟΔΣΑ, λέγοντας ότι το ύψος του κόστους αυτού η δημοτική αρχή το παρουσιάζει όπως τη συμφέρει, αφού επισημάνει αρχικά πως τα αυξημένα έσοδα από την αύξηση των δηλωμένων τετραγωνικών υπερκαλύπτουν το όποιο κόστος υπάρχει από την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

«Μας εμφανίζεται ένα τιμολόγιο 1,2 εκ. ευρώ από τον ΦΟΔΣΑ- το οποίο μάλιστα αφορά προηγούμενη χρήση (;)-  για να μας επισημάνετε ότι η χρέωση γίνεται προκαταβολικά κι όχι απολογιστικά στο τέλος του έτους, ενώ την ίδια στιγμή εσείς εγγράφετε αυθαίρετα στον προϋπολογισμό 800.000 ευρώ ως έξοδα για την εισφορά του δήμου στον ΦΟΔΣΑ.  Η δαπάνη γίνεται λάστιχο. Παίζετε με τη νοημοσύνη μας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γιωτίτσας.

Στη δευτερολογία του ο επικεφαλής της παράταξης, Θωμάς Μπέγκας, στάθηκε κριτικά απέναντι στον λαϊκισμό της δημοτικής αρχής ότι δήθεν μειώνει τα τέλη, λέγοντας ότι οι πολίτες δεν θα δουν καμία ουσιαστική μείωση στις τσέπες τους.

Υπογράμμισε ότι αν η σημερινή δημοτική αρχή δεν είχε προχωρήσει στην ακύρωση του διαγωνισμού για την αντικατάσταση των λαμπτήρων με νέους τεχνολογίας led που είχε βρει έτοιμη, σήμερα ο δήμος θα είχε ήδη οικονομικό όφελος που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μειώσεις στα δημοτικά τέλη και επέκρινε την προσπάθεια να κατηγορηθεί ο ΦΟΔΣΑ για το αυξημένο  κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων, κάτι που άλλωστε ήταν γνωστό εδώ και χρόνια ότι θα συμβεί.

«Όλοι μιλάνε για το αυξημένο κόστος της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων που όμως ήταν γνωστό ότι θα έρθει. Κανείς δεν αναφέρεται στην περιβαλλοντική διάσταση του θέματος. Δεν πρέπει αυτό να είναι η προτεραιότητα; Γιατί κανείς σας δε λέει ότι η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων έχει κόστος αλλά ταυτόχρονα έχει κι ένα ισχυρό αποτύπωμα φιλικό προς το περιβάλλον; Γιατί κανείς δεν αναφέρει ότι η συμπίεση του κόστους θα επέλθει από την μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων, αν και εφόσον αποφασίσετε να προωθήσετε το πρόγραμμα ανακύκλωσης και χωριστής συλλογής;», κατέληξε ο κ.