Η ψείρα μπορεί να πάει περίπατο…. } Γράφει η Ιωάννα Σταύρου, νηπιαγωγός

Δικαίωμα στη μόρφωση είναι γνωστό πως έχουν όλοι. Όμως στον κανόνα πάντα υπάρχει κι η εξαίρεση. Για το λόγο αυτό, οι πόρτες των σχολείων, για κάποιους, πρέπει να μείνουν κλειστές. Φυσικά, ο λόγος γίνεται για τις ενοχλητικές ψείρες του τριχωτού της κεφαλής, που ταλαιπωρούν τους μικρούς μαθητές και πανικοβάλλουν τους γονείς.

Καταρχήν, ψυχραιμία! Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ούτε ντροπής. Η ψείρα είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο στα παιδιά και δεν κάνει απολύτως καμία διάκριση.

Αυτό, λοιπόν, το παρασιτικό έντομο έχει έξι ποδαράκια, τα οποία χρησιμοποιεί για να προσκολλάται πάνω στην τρίχα, τρέφεται με αίμα, με τα τσιμπήματά του προκαλεί ερεθισμό με αποτέλεσμα το παιδί να έχει έντονη φαγούρα σε όλο το τριχωτό της κεφαλής, γεννά αυγά, λευκού χρώματος, τα οποία λέγονται κόνιδες, το εντοπίζουμε κυρίως πίσω από τα αυτιά ή τον αυχένα και σε καμία περίπτωση δεν πετά ή αναπηδά.

Η μετάδοσή τους, γίνεται με την άμεση επαφή των κεφαλιών ή με την κοινή χρήση προσωπικών αντικειμένων όπως χτένες, κοκαλάκια, κορδέλες καπέλα, σκουφάκια, κασκόλ κά.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε κρούσματα ψείρας στο σχολείο είναι η πρόληψη.

Ελέγξτε τακτικά και σχολαστικά, με τη βοήθεια ειδικής χτένας, τα μαλλιά του παιδιού σας, έτσι ώστε σε περίπτωση προβλήματος, να αντιμετωπιστεί έγκαιρα πριν προλάβουν οι ψείρες να γεννήσουν πολλές κόνιδες.

Μιλήστε στο παιδί σας και εξηγήστε του πως δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τα προσωπικά αντικείμενα (όπως ανέφερα παραπάνω) των άλλων παιδιών.

Φροντίστε να μαζεύετε τα μαλλιά του παιδιού σας σε περίπτωση που είναι μακριά.

Πολλοί υποστηρίζουν πως οι ψείρες απωθούνται από κάποιες μυρωδιές. Το πρωί, λοιπόν, πριν ξεκινήσετε για το σχολείο, ρίξτε στη χτένα του παιδιού σας μια σταγόνα αιθέριου ελαίου λεβάντας ή ευκαλύπτου και χτενίστε το.

Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε προληπτικές lotion, από το φαρμακείο, που θα κρατήσουν τις ψείρες μακριά από το κεφαλάκι του παιδιού σας.

Αν παρόλα αυτά, οι ανεπιθύμητοι αυτοί επισκέπτες, χτυπήσουν τη δική σας πόρτα, χαμογελάστε. Χαμογελάστε γιατί θεραπεία υπάρχει και γιατί γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος.

Πληθώρα αντιφθειρικών σκευασμάτων κυκλοφορούν στην αγορά αλλά έχουμε ακούσει και πολλά παραδοσιακά  «κόλπα» εξάλειψης της ψείρας, που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά.

Το τι είναι καλύτερο όμως, για το δικό σας παιδί, θα πρέπει να το συζητήσετε με το γιατρό σας, ο οποίος είναι ο πλέον αρμόδιος και θα σας συμβουλέψει σίγουρα καλύτερα.

 

Ιωάννα Σταύρου, Νηπιαγωγός