Ιωάννινα: “Φρίτζι, Μια Επαναστατική Ιστορία” στο θερινό σινεμά

To Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών ξεκινά τις προβολές του Θερινού Σινεμά από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021 και ώρα 21.30, στον Αύλειο Χώρο του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής». Σε συνεργασία με το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας θα προβληθεί η ταινία: Φρίτζι, Μια Επαναστατική Ιστορία (Fritzi: A Revolutionary Story), σε σκηνοθεσία Ματίας Μπρουν και Ραλφ Κούκουλα (2019, διάρκεια 87 λεπτά).

Η είσοδος για το κοινό είναι  ελεύθερη.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Πώς αλλάζει ένα κορίτσι τη ροή της ιστορίας και μαζί και ολόκληρο τον κόσμο; Η απάντηση μπορεί να σας ξαφνιάσει, αλλά σίγουρα θα σας συναρπάσει στο Φρίτζι: Μια Επαναστατική Ιστορία, μια ταινία-κειμήλιο που παντρεύει την ιστορική αναδρομή με το animation.

Στην ανατολική Γερμανία του 1989, η 12χρονη Φρίτζι φροντίζει με αγάπη το σκύλο της καλύτερής της φίλης, Σόφι, όσο εκείνη βρίσκεται για καλοκαιρινές διακοπές στην Ουγγαρία. Όταν η Σόφι δεν επιστρέφει, η Φρίτζι συνειδητοποιεί ότι έχει μεταναστεύσει με την οικογένειά της αναζητώντας μια καλύτερη ζωή μακριά από το φασιστικό καθεστώς. Προσπαθώντας να συμφιλιωθεί με την ιδέα, η Φρίτζι γνωρίζει ένα αγόρι που της μαθαίνει για τη μάχη για ελευθερία σε όλη την Ευρώπη και το κορίτσι αποφασίζει να περάσει το επικίνδυνο Τείχος που χωρίζει την Ανατολή από την Δύση και να επανενωθεί με τη φίλη της.

Πλούσια σε ιστορικά γεγονότα και αυθεντική ατμόσφαιρα, χειροποίητη παστέλ αισθητική και θαρραλέους χαρακτήρες, η ταινία μπορεί να εκτυλίσσεται σχεδόν 30 χρόνια πριν αλλά το μήνυμά της για το φόβο που τροφοδοτεί φασιστικά καθεστώτα και την απελευθερωτική αντίδραση σε αυτά εξακολουθεί να αντηχεί ακόμα και σήμερα, ειδικά στη σύγχρονη ευρωπαϊκή Ιστορία. Ποτέ άλλοτε το δικαίωμα στη δημοκρατία δεν έχει αποδοθεί με τόση οπτική ομορφιά και το Φρίτζι: Μια Επαναστατική Ιστορία απεικονίζει την ειρηνική επανάσταση του 1989 από την οπτική γωνία ενός παιδιού σε μια ιδανική προβολή για όλη την οικογένεια.

https://www.youtube.com/watch?v=amq2GqYToms