Κόνιτσα: Δημιουργία νέας διαδραστικής διαδρομής εικαστικού ενδιαφέροντος

Ο Δήμος Κόνιτσας έχει μακραίωνη και ιδιαίτερα σημαντική παράδοση στον τομέα της λαϊκής αρχιτεκτονικής, αφού από τα «Μαστοροχώρια» του προέρχονταν οι ομάδες των περίφημων μαστόρων της πέτρας, που ταξίδευαν στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό,δημιουργώντας υπέροχα αυθεντικά δείγματα οικοδομικής τέχνης, όπως σπίτια, γεφύρια, κωδωνοστάσια, εκκλησίες κλπ.  Παράλληλα, οι Χιονιαδίτες ζωγράφοι- αγιογράφοι και οι ξυλογλύπτες από το χωριό Γοργοπόταμο, μας κληροδότησαν εκπληκτικά έργα, που σώζονται ως σήμερα.

Ως συνέχεια της πολιτιστικής ταυτότητας του Δήμου Κόνιτσας, δημιουργήθηκε μια νέα διαδρομή, εικαστικού ενδιαφέροντος στην ιστοσελίδα του Δήμου μας, αναδεικνύοντας όλα τα γλυπτά που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του συμποσίου γλυπτικής,το οποίο διοργανώθηκε από τον Δήμο το 1995 στην Κόνιτσα, με σκοπό να τιμηθούν οι “Πελεκάνοι”– οι μάστορες της πέτρας.

Οι καλλιτέχνες που συναντήθηκαν στο πλαίσιο του συμποσίου στην Κόνιτσα, σμίλεψαν έργα στην πέτρα και τα δώρισαν στην περιοχή μας. Αυτά τα έργα, που είναι τοποθετημένα σε δημόσιους χώρους στην Κόνιτσα, φωτογραφήθηκαν και συνδέθηκαν σε μια υπέροχη διαδραστική διαδρομή.

Ο επισκέπτης μας πατώντας πάνω στο διαδραστικό χάρτηhttps://www.konitsa.gr/activity/pezoporikes-diadromes-2/34-diadrome-eikastikou-endiaperontosμπορεί να αντλήσει πληροφορίες τόσο για τον καλλιτέχνη, όσο κ για τη δημιουργία του.