“Λόγια σταράτα” σε κάλπικους καιρούς!

Σ: “Λόγια σταράτα” σε κάλπικους καιρούς, που απευθύνονται σε “αληθινούς” ανθρώπους.
Μ: Το πρόβλημα είναι ότι μέσα στην οικονομική κρίση των τελευταίων ετών πέσανε σε τέλμα και οι ανθρώπινες σχέσεις. Ποιος αλήθεια Σοφία μιλάει σήμερα με λόγια σταράτα;
Σ: Ελάχιστοι, αλλά συνεχίζουν να υπάρχουν. Σε αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε να δώσουμε βήμα γιατί μόνο με αλήθειες και “λόγια σταράτα” μπορούμε να αλλάξουμε την υπάρχουσα κατάσταση και την υποκρισία όσων, δυστυχώς, έχουν τον τρόπο να διαμορφώσουν το πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό.
M: Και θα μας πει κανείς σιγά, θέλετε να αλλάξετε τον κόσμο όπως όλοι οι ρομαντικοί και στο τέλος τίποτα δε θα καταφέρετε αλλά από το να μένουμε απαθείς στον καναπέ μας δεν είναι καλύτερα να προσπαθήσουμε με μικρά βήματα αλήθειας;
Σ: Σημασία έχει, πάνω απ’ όλα, να αισθανόμαστε εντάξει με τον εαυτό μας. Άλλωστε, είμαστε προετοιμασμένοι για το καλύτερο και για το χειρότερο! Η αλήθεια πονάει και ενοχλεί, αλλά ουδόλως μας ενδιαφέρει αν θα κακοφανεί σε πολλούς η πραγματικότητα, αν θα κακοφανεί να ακούσουν και να διαβάσουν την πραγματική άποψη των συμπολιτών και συνανθρώπων μας….
Μ: Καλά φυσικά δεν μας ενδιαφέρει καθόλου τι άποψη θα σχηματίσουν όσοι θιχτούν από όσα θα λέμε, θα γράφουμε και από όσα θέματα θα παρουσιάζουμε. Μερικοί κοιτάζουν το δέντρο και χάνουν το δάσος. Η δημοσιογραφία και οι λειτουργοί της νομίζω πως ήρθε η ώρα να πάρουν το ρόλο που πρέπει μέσα στην κοινωνία κι αυτό για να γίνει χρειάζονται αλήθεια και λόγια σταράτα. Θα τα αντέξουν λες οι συμπολίτες μας; Οι γνωστοί μας και οι φίλοι μας;
Σ: Αυτό θα φανεί, Μίλτο! Όμως για κάθε έναν που θα ενοχλείται από την αλήθεια, θα υπάρχουν άλλοι δέκα που θα αποφασίσουν να μιλήσουν με “λόγια σταράτα”! Η δημοσιογραφία πρέπει να είναι ελεύθερη από κομματικά, οικονομικά και λοιπά δεσμά, πρέπει να είναι λειτούργημα! Βέβαια με την παρούσα οικονομική κατάσταση, κάθε επάγγελμα αποτελεί πλέον λειτούργημα… Οι οικονομικές απολαβές από κάθε επάγγελμα, είναι πλέον ελάχιστες… Τουλάχιστον να αισθανόμαστε οι Έλληνες ότι προσφέρουμε κάτι στο κοινωνικό σύνολο, είναι και αυτό ένα έξυπνο παιχνίδι στην ψυχολογία μας. Παιχνίδι που το παίζουν καλά οι κυβερνώντες! Τουλάχιστον θα έχουμε την ευκαιρία να τους τα λέμε και να τα βγάζουμε από μέσα μας!
Μ: Σωστό, ακριβώς έτσι είναι όπως τα λες και τα γράφεις. Αυτή είναι μια μεγάλη συζήτηση περί δημοσιογραφίας που σίγουρα θα έχουμε την ευκαιρία στα επόμενα κείμενα μας να το θίξουμε. Σε ένα πολιτικό-οικονομικό σύστημα που συνεχώς βουλιάζει και με πολιτικούς που προσπαθούν να κρατηθούν από καρέκλες δεν υπάρχει αισιόδοξο μέλλον. Τουλάχιστον εμείς οι πολίτες ας κοιτάξουμε στα μάτια ο ένας τον άλλον, ας αρχίσουμε να μιλάμε με αλήθειες και να πάψουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Από εμάς και από τους φίλους μας θα ξεκινήσουν οι μικρό-αλλαγές ώστε να φθάσουμε σε μια μεγάλη αλλαγή που θα φέρει νέες προοπτικές στη ζωή όλων μας.
Σ: Θα επαναλάβω αυτό που έγραψα νωρίτερα. Σημασία έχει να αισθανόμαστε καλά, να αισθανόμαστε “γεμάτοι” όταν πέφτουν οι τίτλοι τέλους της εκπομπής, όταν αποσυνδεόμαστε από το site μας. Και νομίζω ότι το έχουμε καταφέρει. Εγώ προσωπικά αισθάνομαι πολύ όμορφα. Γιατί έχουμε την ευκαιρία να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, να θίξουμε τα κακώς κείμενα και παράλληλα να κάνουμε την ανατροπή και να δείξουμε ότι υπάρχει πάντα και η ελπίδα και η ομορφιά γύρω μας. Αρκεί να έχουμε τα μάτια και τα αφτιά μας ανοιχτά. Πόσοι άνθρωποι, πόσοι σύλλογοι, πόσοι φορείς μας αποδεικνύουν κάθε μέρα ότι στη ζωή δεν υπάρχει μόνο το μαύρο! Υπάρχουν δεκάδες χρώματα και είναι είναι υπέροχα! Πόσο υπερήφανους μας κάνουν κάποιοι συνάνθρωποί μας! Σε αυτούς εμείς δίνουμε και θα συνεχίζουμε να δίνουμε βήμα, γιατί το έχουμε όλοι μας ανάγκη!
Μ: Εξάλλου το είχαμε πει από την αρχή. Εσύ το είχες πρωτοψιθυρίσει ότι θα δώσουμε σημασία και στο “καλό” που υπάρχει γύρω μας, θα αναδείξουμε ανθρώπους και συλλόγους που πρέπει να είναι πρότυπα για όλους τους άλλους, θα μιλήσουμε όχι μόνο για τις παραλείψεις των τοπικών αρχών αλλά και θα επιβραβεύσουμε και όσα θετικά προκύπτουν μέσα από τη θητεία τους. Ναι, έχεις δίκιο… όταν πέφτουν τα φώτα και γυρίζω σπίτι κοιμάμαι ήσυχος και με καθαρή συνείδηση γιατί όπως πρόσφατα έγραψα σε ένα status στο προφίλ μου στο facebook: “Αξίζει περισσότερο πιο ήσυχη συνείδηση παρά καλύτερη φήμη!”
Σ: Σπουδαία κουβέντα αυτή… Ο ποιητής υπάρχει πάντα μέσα σου τελικά!
M: Ο ποιητής υπάρχει μέσα μου από παιδί μάλλον αλλά τώρα πρέπει να είσαι χαρούμενη γιατί ο ποιητής κάθε Τρίτη βράδυ στέκεται δίπλα σου, στα καλά και στα κακά της τηλεοπτικής μας ζωής.
Σ: Χαχαχα! Η αλήθεια είναι ότι χαίρομαι πολύ! Αλλά, για να μην ξεχνιόμαστε, μου χρωστάς δύο πράγματα: ένα ποίημα για την εκπομπή και ένα κέικ! Εδώ να σε δω, φίλε Μίλτο!
Μ: Εσύ πάντως, δεν έχω παράπονο, με ταξιδεύεις σε κάθε εκπομπή στο μαγευτικό και τόσο αγαπημένο Πωγώνι. Ίσως για το Πωγώνι σύντομα να γράψω ένα ποίημα. Το κέικ δεν το σχολιάζω… το αφήνω να πέσει κάτω σε αυτή μας τη συζήτηση!
Σ: Εγώ δε θα το αφήσω όμως να πέσει κάτω, γιατί έχουμε αδυναμίες, Μίλτο! Όσο για το Πωγώνι, δεν φταίω εγώ! Στις περισσότερες συζητήσεις έρχεται από μόνη της η κουβέντα στο Πωγώνι! Όπως, είμαι σίγουρη, ότι θα γίνει και στη σημερινή εκπομπή! Τα λέμε στο στούντιο!!
Μ: Μακριά από εμάς τα “μαγειρέματα” Σοφία, άσε τα κέικ έξω από την αποψινή μας εκπομπή. Τα λέμε στο στούντιο απόψε και πάλι με “λόγια σταράτα”!

Σοφία-Μίλτος