“Λόγια Σταράτα στα Fm” 2-12-19

Στις 2-12-19 τα “Λόγια Σταράτα στα Fm”:

1. Κάτι από… Whisky Nights είχε η επίσκεψη της συγγραφέως Αλεξάνδρας Κολιγιώτη (Alexandra Koligioti) και του μουσικού Χριστόφορου Λάμπρου (Χριστόφορος Σταύρου Λάμπρου) στα «Λόγια Σταράτα στα Fm». Το ακυκλοφόρητο βιβλίο της κας Κολιγιώτη «Whisky Nights» (νύχτες με ουίσκι) συνδυάζει την ποίηση με τον πεζό λόγο, μέρος του οποίου ανέλαβε να μελοποιήσει και να τραγουδήσει ο κος Λάμπρου.

Ο τίτλος του βιβλίου έγινε μάλιστα πράξη, καθώς μας προσέφεραν ένα μπουκάλι ουίσκι λίγο πριν αποχωρήσουν. Η κα. Κολιγιώτη μας μίλησε για τη σχέση της με την ποίηση και τη λογοτεχνία και το πώς βιώνει τη δημιουργική διαδικασία της συγγραφής, ενώ ο κος Λάμπρου στάθηκε στη σύνθεση του τραγουδιού. Επόμενό τους βήμα, μάλιστα, είναι το γύρισμα ενός βίντεο κλιπ και δεν αποκλείεται να τους έχουμε ξανά στην εκπομπή μας στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον για να μιλήσουμε για την εξέλιξη του εγχειρήματός τους.

2. Για τον θηλασμό και τη μαιευτική φροντίδα μας μίλησαν οι μαίες Μαρίνα Ζέρβα και Λεμονιά Κοντού, απαντώντας μάλιστα και σε ερωτήσεις που έκανε το κοινό μέσω του Facebook. Η συζήτηση κράτησε το ενδιαφέρον με δεδομένο ότι φώτισε κάποιες από τις αθέατες πλευρές τόσο του επαγγέλματός τους όσο και της μητρότητας. Πέρα από τις σημαντικές πληροφορίες που μοιράστηκαν μαζί μας για τον θηλασμό και τον τοκετό, στάθηκαν στη διαφορετική αντιμετώπιση του -δημόσιου- θηλασμού τα τελευταία χρόνια αλλά και στη μεγαλύτερη διάθεση για συμμετοχή στη φροντίδα των βρεφών από τους μπαμπάδες.

3. Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Οικονόμου μίλησε τηλεφωνικά για τη συμμετοχή του στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, την κριτική που έχει δεχτεί, θετική ή αρνητική, ενώ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για ακραίους χειρισμούς στο προσφυγικό. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει διάθεση για αλλαγή και διεύρυνση του χώρου, όπως αρμόζει σε μια δημοκρατική παράταξη, η οποία ως αποτέλεσμα μπορεί να έχει την επιστροφή στην εξουσία. Παράλληλα, τοποθετήθηκε και για το ζήτημα των ερευνών για υδρογονάνθρακες, με αφορμή μία αναφορά του Ευκλείδη Τσακαλώτου για λάθος χειρισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

4. Μια μεγάλη προσπάθεια συγκέντρωσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους σεισμοπαθείς στην Αλβανία ξεκίνησε με πρωτοβουλία του προπονητή του GYM Atrotos Ιωαννινων κ. Στέφανου Αποστολάκη (Stefanos Apostolakis). Τα είδη συγκεντρώνονται καθημερινά στον χώρο του γυμναστηρίου (Εθνικής Αντιστάσεως 39 στα Καρδαμίτσια) και κάθε Κυριακή θα στέλνονται στη γείτονα χώρα. Ο κ. Αποστολάκης σε τηλεφωνική σύνδεση με την εκπομπή μας απηύθυνε κάλεσμα στους συμπολίτες μας να συνδράμουν στην προσπάθεια στήριξης των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη.

5.Την Κρήτη έφερε στο Studio E και τα «Λόγια Σταράτα στα Fm» ο Σύλλογος Κρητών Ηπείρου τα βράδυ της Δευτέρας. Καλεσμένοι της εκπομπής μας ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Μανώλης Κοντογιάννης (Μανώλης Κοντογιάννης) και οι μουσικοί Δημήτρης Βάρδας (λαούτο) (Βάρδας Δημήτρης) και Μανώλης Συνάκης (λύρα) (Manwlhs Sunakhs).Ο κ. Κοντογιάννης μας μίλησε για την ιστορία του Συλλόγου που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην περιοχή της Ηπείρου ήδη από το 1950, για τις δράσεις και τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν αλλά και το τι συνδέει τις δύο περιοχές. Παράλληλα, συζητήσαμε για τη ζωή των Κρητικών της Ηπείρου ενώ οι δύο μουσικοί κ. Βάρδας και κ. Συνάκης τραγούδησαν και έπαιξαν ζωντανά μουσική φέρνοντας στο στούντιο κάτι από τη μακραίωνη μουσική παράδοση της Κρήτης.

Δείτε την: