Μ. Τζούφη: «Ιδιωτικοποίηση και εργολάβοι βλάπτουν σοβαρά τη δημόσια υγεία»

«Η κυβέρνηση οδηγεί στην ανεργία τους συμβασιούχους των νοσοκομείων, αδιαφορώντας για το μέλλον των εργαζομένων και το δημόσιο συμφέρον» υπογραμμίζει η Μερόπη Τζούφη. Με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, μετέφερε την αγωνία 8.000 συμβασιούχων και επικεντρώθηκε στους 220 εργαζόμενους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, η σύμβαση των οποίων λήγει στις 31 Μαρτίου.

 
Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι «αν και οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) προσφέρουν κρίσιμες υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης στα νοσοκομεία, πρόκειται να οδηγηθούν στην ανεργία λόγω της κυβερνητικής επιλογής να παραδώσει τις συγκεκριμένες υπηρεσίες σε ιδιωτικές εργολαβικές εταιρείες». 
 
Πιο ειδικά, τόνισε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταργεί το πλαίσιο που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: ένα πλαίσιο που προέβλεπε ατομικές συμβάσεις των εργαζομένων με τα νοσοκομεία, εξασφαλίζοντας αξιοπρεπείς μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Παράλληλα, το Δημόσιο εξοικονομούσε 70 εκατ. € το χρόνο και το Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων, περίπου 500.000 €.
 
Στο πλαίσιο αυτό, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε την παράταση των συμβάσεων, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2022, όπως και τη δέσμευση πως θα αποτραπεί η είσοδος των εργολάβων. Επίσης, ζήτησε να καταρτιστούν νέα και ενδυναμωμένα οργανογράμματα που θα περιγράφουν τις ανάγκες στελέχωσης και θα περιλαμβάνουν μόνιμες θέσεις εργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή πρότεινε την ενισχυτική μοριοδότηση των ήδη συμβασιούχων, παρόμοια με τις προσλήψεις στους ΟΤΑ κα στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
 
Η πίεση που ασκείται στο υπουργείο Υγείας ανάγκασε τον Θάνο Πλεύρη να μιλήσει για πιθανή παράταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μετατοπίζοντας το βάρος της απόφασης στις διοικήσεις των νοσοκομείων. Ωστόσο επισήμανε ότι «σύμφωνα με την ιδεολογική προσέγγιση της ΝΔ, τα νοσοκομεία μπορούν να δίνουν υπηρεσίες και εκτός νοσοκομείου, με το δημόσιο να αγοράζει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα».
 
Από την μεριά της, η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλεσε τον υπουργό και την κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάθε σχέδιο συρρίκνωσης και ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, ενώ ζήτησε την άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο εδώ και δύο χρόνια δίνει αβοήθητο τη μάχη απέναντι στον κορονοϊό.