Μ. Τζούφη: «Τα ζητήματα λύνονται στο σχολείο, όχι στο μαθητοδικείο – Να σταματήσουν οι διώξεις των μαθητών»

Δήλωση Μ. Τζούφη: “Ανήλικοι μαθητές από σχολεία των Ιωαννίνων, της Άρτας και της Φιλιππιάδας πρόκειται να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης τις επόμενες ημέρες. Το «έγκλημά» τους; Προχώρησαν σε κινητοποιήσεις την περίοδο 2019-2020, διεκδικώντας ένα καλύτερο δημόσιο σχολείο.
Η αστυνομία και οι εισαγγελικές αρχές δεν έχουν καμία θέση στα σχολεία και όποια ζητήματα προκύπτουν, οφείλουν να αντιμετωπίζονται εντός της σχολικής κοινότητας. Με διάλογο, κατανόηση και κουλτούρα δημοκρατίας. Οφείλουμε να αφουγκραστούμε τις αγωνίες των μαθητών και όχι να επιλέγουμε τα ποινικά μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε τα «μαθητοδικεία» και το μαθητικό ιδιώνυμο.

Αντίθετα, η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας καταφεύγει συστηματικά στον αυταρχισμό, την πόλωση και την αυθαιρεσία. Θεσμοθέτησε την πανεπιστημιακή αστυνομία, ποδοπάτησε τα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών, έκανε τα πάντα για να κηρύξει παράνομη την απεργία-αποχή των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση, ενώ σήμερα απειλεί με κυρώσεις διευθυντές σχολείων.
Στεκόμαστε στο πλευρό των μαθητών, μαζί με την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων & Κηδεμόνων (ΑΣΓΜΕ), τους συλλόγους των εκπαιδευτικών, τον κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη. Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο σχολείο, τους μαθητικούς αγώνες για καλύτερη εκπαίδευση και ζητάμε να σταματήσει άμεσα κάθε ποινική δίωξη σε βάρος των μαθητών”.