Με επιτυχία και η φετινή παράσταση του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ζαγορισίων με τίτλο «Συνέκδημοι & Φιλαπόδημοι»

Μια ακόμη επιτυχημένη ετήσια παράσταση με τίτλο «Συνέκδημοι & Φιλαπόδημοι» παρουσίασε στο κοινό ο Πολιτιστικός Σύνδεσμος Ζαγορισίων το βράδυ της Κυριακής 17 Μαρτίου στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών.

Την εκδήλωση που διήρκησε περισσότερες από δυο ώρες προλόγισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιώργος Παπαλεοντίου αναφερόμενος στον τίτλο, στο σκοπό, στους συντελεστές και χορηγούς της, καλώντας παράλληλα όσους ασχολούνται ήδη ή θα ασχοληθούν με τα κοινά να κάνουν πράξη όσα υπόσχονται για το Ζαγόρι. Η εκδήλωση, όπως ανέφερε κ. Παπαλεοντίου, ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της Κούλας Τζαλμακλή-Χατζηγιάννη μια γνωστή και δραστήρια Ζαγορίσια ή οποία «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή.

Εκπρόσωποι της κεντρικής πολιτικής σκηνής και της αυτοδιοίκησης τίμησαν με την παρουσία τους την παράσταση του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ζαγορισίων. Η Ζαγορίσια Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, ο αντιδήμαρχος Άγγελος Αρμένης και οι επικεφαλής των παρατάξεων, της μείζονος μειοψηφίας Γαβριήλ Παπαναστασίου, της ελάσσονος Λεωνίδας Τσουμάνης, οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας Αγγελική Ράπτη και Γιάννης Μητσόπουλος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Λάζος και η πρώην αντιπεριφερειάρχης Γιούλα Μητροκώστα, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ιωαννίνων, Γεωργία Γιώτη και  Βασίλης Κοσμάς. Επίσης, εκτός των μελών του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ζαγορισίων και του επί σειρά ετών προέδρου Πολύβιου Καρρά παρακολούθησε την εκδήλωση ο πρώην πρύτανης του Π.Ι. Γιώργος Καψάλης και ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Παπαβρανούσης και πολλοί Ζαγορίσιοι και φίλοι του Συνδέσμου.

MOYSIKOI

Μέσα από τα κείμενα που επιμελήθηκε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Γιώργος Φούκας, τους χορούς και τα τραγούδια οι θεατές «ταξίδεψαν» σε διάφορες περιοχές της χώρας , Μακράς Γέφυρας Έβρου, Ιωαννίνων, Σαρακατσάνων, Σερίφου, Λευκάδας, Λίμνης Ευβοίας και φυσικά του Ζαγορίου.

Οι Ζαγορίσιοι, ως Συνέκδημοι, ταξίδευαν ανά την Ελλάδα και στο εξωτερικό για διαφόρους λόγους ( για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, να γνωρίσουν νέους τόπους) και ως Φιλαπόδημοι επέστρεφαν φέρνοντας μαζί τους εμπειρίες, χρήματα  και ζωή στον τόπο τους.

Ένα τέτοιο ταξίδι μέσα από τραγούδια και χορούς έγινε και στην εκδήλωση με ένα παλιό λεωφορείο, (προβλήθηκαν εικόνες από τα ταξίδια με τέτοια λεωφορεία) σαν κι αυτά που έφτασαν με την διάνοιξη δρόμων για πρώτη φορά στο Ζαγόρι στις αρχές της δεκαετίας του 1950.

XOREYTES

Υπεύθυνος προγράμματος και χορού  ήταν ο χοροδιδάσκαλος του Συνδέσμου Γιάννης Τριφύλλης. Έπαιξαν οι μουσικοί, Βασίλης Παπαγεωργίου κλαρίνο, Γιώργος Πατσούρας τραγούδι, Κώστας Καραπάνος βιολί, Φώτης Παπαζήκος τραγούδι, λαούτο, Τάσος Ντάφλος κρουστά, Σοφία-Σπυριδούλα Ζώη τραγούδι κανονάκι. Τα δρώμενα: παρουσίασαν ο Παναγιώτης Σιώνης από το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Επί Σκηνής Δήμου Ζίτσας και η Βαρβάρα Βαράκα, από Καλλιτεχνικό Σωματείο «Οι Αθεράπευτοι». Χόρεψαν τα παιδιά του Συνδέσμου.