Νέα θεραπευτική επιλογή για την αιμορροφιλία

Περίπου 400.000 άτομα πάσχουν από αιμορροφιλία σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τους διεθνή στοιχεία. Η αιμορροφιλία είναι σε μεγάλο βαθμό κληρονομική διαταραχή κατά την οποία μία από τις πρωτεΐνες που απαιτούνται για την πήξη του αίματος, απουσιάζει ή βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Η Αιμορροφιλία Α είναι ο πιο κοινός τύπος της αιμορροφιλίας, όπου ο παράγοντας VIII είναι αυτός που απουσιάζει ή βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και εμφανίζεται σε 1 στις 5.000 γεννήσεις αγοριών, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 30.000 ανθρώπων στην Ευρώπη. Με την πάροδο του χρόνου, η αιμορροφιλία Α μπορεί να προκαλέσει παρατεταμένη ή αυθόρμητη αιμορραγία, ιδιαίτερα στους μυς, τις αρθρώσεις ή τα εσωτερικά όργανα.

Την κυκλοφορία νέου φαρμάκου για τη θεραπεία της αιμορροφιλίας Α σε ασθενείς όλων των ηλικιακών ομάδων, και στη χώρα μας, ανακοίνωσε χθες η Bayer Hellas. Πρόκειται για έναν μη τροποποιημένο, πλήρους μήκους, ανασυνδυασμένο παράγοντα VIII που στις κλινικές δοκιμές κατέδειξε τον έλεγχο των αιμορραγιών και την προστασία από αιμορραγίες σε ασθενείς με αιμορροφιλία Α, όταν χρησιμοποιείται ως θεραπεία προφύλαξης δύο ή τρεις φορές ανά εβδομάδα.

Η έγκριση αυτή είναι το επόμενο ορόσημο στην μακροπρόθεσμη προσπάθειά μας να φέρουμε νέες και καινοτόμες θεραπείες στην αγορά“, δήλωσε ο Θανάσης Κώτσανης, Ιατρικός Διευθυντής της Bayer Ελλάς. “Η αντιμετώπιση της αιμορροφιλίας έχει κάνει σημαντικές προόδους τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούν να γίνουν για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ασθενών αυτών“, συνέχισε.

Η κυκλοφορία του Kovaltry στην Ελλάδα, έρχεται να εμπλουτίσει το επεκτεινόμενο χαρτοφυλάκιο της Bayer στην Αιμορροφιλία. Η Bayer συνεχίζει επίσης να ερευνά εναλλακτικές θεραπευτικές προσεγγίσεις συμπεριλαμβανομένων της γονιδιακής θεραπείας του παράγοντα VIII και της αναστολής του αναστολέα της οδού του ιστικού παράγοντα (TFPI) για την αντιμετώπιση της αιμορροφιλίας, σε προκλινικές μελέτες και στα αρχικά στάδια  κλινικής ανάπτυξης, καθώς και για άλλες αιματολογικές διαταραχές.

Επιπλέον, στα τέλη Αυγούστου η εταιρία ανακοίνωσε την υποβολή αίτησης για Άδεια Βιολογικού Παράγοντα (Biologics License Application – BLA) στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τον μακράς διάρκειας δράσης πεγκυλιωμένο ανασυνδυασμένο ανθρώπινο παράγοντα VIII (BAY94-9027) για τη θεραπεία της Αιμορροφιλίας Α. Η υποβολή στις ρυθμιστικές αρχές βασίζεται ουσιαστικά στα αποτελέσματα της δοκιμής PROTECT VIII. Σε αυτή τη δοκιμή, το BAY94-9027 έδειξε προστασία από αιμορραγίες με δοσολογικό σχήμα προφύλαξης μία φορά κάθε επτά ημέρες, μία φορά κάθε πέντε ημέρες και δύο φορές την εβδομάδα.

 

Ελένη Δασκαλάκη