Ο Δήμος Ιωαννιτών βράβευσε την ομάδα Zephyrus II

Τους μαθητές και τους καθηγητές της ομάδας Zephyrus II, η οποία έλαβε την 1η θέση στη μαθητική κατηγορία του διαγωνισμού διαστημικής  και εκπροσώπησε την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό CanSats in Europe που διοργανώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) τίμησε το απόγευμα της Τετάρτης το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων.

Ο Δήμος Ιωαννιτών άλλωστε ήταν από τους φορείς που στάθηκαν έμπρακτα στο πλευρό της ομάδας «Zephyrus II» στην πορεία της μέχρι την κατάκτηση της πρωτιάς στο διαγωνισμό διαστημικής «Cansat in Greece» κι από εκεί στη διεθνή τους δοκιμασίας στις Αζόρες.

Σε ένα πανηγυρικό κλίμα με αίσθημα αισιοδοξίας αλλά και υπηρηφάνειας ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, και όλο το Σώμα υποδέχτηκαν τα μέλη της ομάδας η οποία τα δύο τελευταία χρόνια κατάφερε να πετύχει σημαντικές εθνικές και διεθνείς διακρίσεις και αφού τους συνεχάρησαν για την επιμονή τους, τους βράβευσαν για τις επιτυχίες τους αλλά και για την συνέχιση της σπουδαίας παράδοσης που έχουν τα Γιάννενα στα γράμματα.

«Τόσο οι μαθητές των τριών σχολείων που συμμετείχαν στην ομάδα, όσο και οι καθηγητές τους κατάφεραν με τις επιτυχίες να μας κάνουν όλους περήφανους. Απέδειξαν ότι τα Γιάννενα είναι ακόμα πρώτα στα γράμματα και πως βαδίζουν στο μέλλον με καινοτόμες ιδέες. Εμείς, ως Δήμος Ιωαννιτών από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε δίπλα τους, όπως κάνουμε άλλωστε σε όλες τις δράσεις καινοτομίας αλλά και τις πρωτοβουλίες της εκπαίδευσης που γίνονται στον τόπο μας», σημείωσε αρχικά ο κ. Μπέγκας για να συνεχίσει:

«Σιγά-σιγά η διαστημική εντάχθηκε στην εκπαίδευση, με αποτέλεσμα οι μαθητές όλων των βαθμίδων να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διαστημική και να δηλώνουν ενθουσιασμένοι, όταν έρχονται σε επαφή με εφαρμογές διαστημικής.

Η Εκπαιδευτική διαστημική μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για τα παιδιά, ώστε να αποκτήσουν εμπειρίες οικοδόμησης. Τα παιδιά, με τη βοήθεια της διαστημικής, μπορούν να μάθουν επιστήμη, μηχανική, τεχνολογία και μαθηματικά, να αποκτήσουν όχι μόνο κοινωνικές δεξιότητες, αλλά και δεξιότητες σχεδιασμού, επικοινωνίας και δημιουργικότητας.

Επιβραβεύουμε, λοιπόν, τέτοιες προσπάθειες, τις επικροτούμε και τις ενισχύουμε. Η ομαδικότητα, η συνεργατικότητα κι η αλληλεγγύη αποτελούν αρχές που θα πρέπει να εμφυσήσουμε στους μαθητές μας. Ευχόμαστε να συνεχίσετε την προσπάθειά σας δυναμικά και θαρραλέα».

Η ομάδα Zephyrus II αποτελείται από τους καθηγητές, Νίκο Μαρέτα, Βιολόγο, από το 7ο Λύκειο,  Γιώργο Σκαργιώτη, καθηγητή Πληροφορικής, από το 9ο Λύκειο Ιωαννίνων, Δημήτριο Κονετά, καθηγητή Πληροφορικής από το ΓΕΛ Ελεούσας, ο οποίος συνόδευσε τα παιδιά στο Δουβλίνο, τον Παναγιώτη Τριανταφύλλου, τεχνικόςτου Τμήματος Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ως εξωτερικός συνεργάτης και τους μαθητές:

Αναστασούλη Μυρσίνη (7ο ΓΕΛ)

Βλάχου Ελευθερία (7ο ΓΕΛ)

Γεωργίου Δημήτριος (9ο ΓΕΛ)

Δασούλα Μαρία- Γεωργία (7ο ΓΕΛ)

Καλαμπόκης Νικόλαος (7ο ΓΕΛ)

Κανδρέλη Παρασκευή- Μαρίνα (ΓΕΛ ΖΩΣΙΜΑΙΑΣ)

Καπέλης Γεώργιος (7ο ΓΕΛ)

Καψάλη Παρασκευή (7ο ΓΕΛ)

Λώλος Κωνσταντίνος (7ο ΓΕΛ)

Οικονόμου Γεώργιος (7ο ΓΕΛ)

Πήλιος Κωνσταντίνος (7ο ΓΕΛ)

 

Τα δύο τελευταία χρόνια δουλειάς, η ομάδα πέτυχε:

  • 3ο Βραβείο Διαστημικής Cansat in Greece 2017
  • 1ο Βραβείο Διαστημικής Cansat in Greece 2018
  • 1o Βραβείο στις κατασκευές ACSTAC 2017 στο Anatolia στην Θεσσαλονίκη
  • Χάλκινο μετάλλιο engineering στο ICYS 2018 (Ιnternational  Contest  for  Young scientists) στο Βελιγράδι
  • Εκπροσώπηση της χώρας στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό διαστημικής Cansats in Europe 2018 στις Αζόρες
  • Ειδικό βραβείο Fusion (jet) στο EUCYS 2018 στο Δουβλίνο, χάρη στο καινοτόμο αλεξίπτωτο πλαγιάς που κατασκεύασαν.