Ο Γιώργος Παξινός παρουσιάζει το βιβλίο του « Ο Αμαζόνιος ανάμεσά μας» στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής»

To βιβλίο του Γιώργου Παξινού «Ο Αμαζόνιος ανάμεσά μας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντη, παρουσιάζεται τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 19:00, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής».

Όπως διαφορετικοί καλλιτέχνες σμιλεύουν διαφορετικά αγάλματα απ’ το ίδιο κομμάτι μάρμαρο, τα διαφορετικά περιβάλλοντα πλάθουν διαφορετικούς χαρακτήρες, ακόμη και σε πανομοιότυπα δίδυμα.

 Μια επαναστατική αρχαιολογική ανακάλυψη λαμβάνει χώρα στο Ισραήλ. Καρπός της, η γέννηση των πανομοιότυπων διδύμων Κρίστοφερ και Χοσέ. Ο πρώτος μεγαλώνει στο πλούσιο Σίδνεϊ και ο δεύτερος στις φτωχογειτονιές του Μπουένος Άιρες. Ο ένας αγνοεί την ύπαρξη του άλλου. Και οι δύο αγνοούν την καταγωγή τους. Τη μοναδική στιγμή που θα συναντηθούν, θα βρεθούν σε αντίπαλα στρατόπεδα, με τον Αμαζόνιο ανάμεσά τους.

 Οι ήρωες του μυθιστορήματος αναζητούν την ταυτότητά τους σε τέσσερις ηπείρους. Θα αναμετρηθούν με τα όρια της επιστήμης και του εγκεφάλου, μέσα στον αγώνα του ανθρώπου για συμφιλίωση με τη φύση. Τελικά η αγάπη, η πίστη, η συγχώρεση και η ελευθερία είναι οι αξίες που θα αλλάξουν τη ζωή τους;

 Η συγγραφή αυτής της πολυεπίπεδης ιστορίας πραγματοποιήθηκε στο διάστημα μιας εικοσαετίας. Αποτελεί το πρώτο βιβλίο μυθοπλασίας του βραβευμένου νευροεπιστήμονα Γιώργου Παξινού, ενός λαμπρού Έλληνα της διασποράς, με τη βαθιά πεποίθηση ότι η Επιστήμη, η Ιστορία και η Φιλοσοφία υπηρετούν το ουμανιστικό ιδεώδες.

Η πλοκή εκτυλίσσεται σε διάφορα  σημεία του πλανήτη, όπου οι ήρωες αναζητούν την ταυτότητά τους. Παράλληλα, εμβαθύνει σε ένα ευρύ φάσμα ιδεών: τα αληθινά κίνητρα πίσω από την επιστημονική έρευνα, η φύση έναντι της ανατροφής, ο μύθος της ελευθερίας της βούλησης, η υπαρξιακή απειλή της απληστίας των εταιρειών, οι ηθικές διαστάσεις της πνευματικής αλαζονείας. Ο συγγραφέας, ως ευαισθητοποιημένος επιστήμονας και γνήσιος ακτιβιστής, προσπαθεί να αφυπνίσει σχετικά με μια σειρά σημαντικών θεμάτων: κλιματική αλλαγή, πολιτική μυωπία, βιοηθική, τα όρια της επιστήμης, η ουσία της γονεϊκότητας και η αντίληψη του ανθρώπου για το Θεό.