Παρουσίαση του έργου «Virtualand» στη Διεθνή Έκθεση Quality TravelFair στην Κοπεγχάγη

Δυναμικό «παρών» έδωσε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας στη Διεθνή Έκθεση Quality TravelFair που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 22 και 23 Οκτωβρίου 2022στην Κοπεγχάγη.

Η εν λόγω έκθεση διοργανώνεται από το δημοφιλές δανέζικο περιοδικό ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος VAGABOND που κυκλοφορεί από το 1994 και στην οποία συμμετέχουν προορισμοί από όλο τον κόσμο, ταξιδιωτικά γραφεία, μέσα ενημέρωσης, αεροπορικές εταιρείες, εταιρείες κρουαζιέρας κλπ.

 

 

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας συμμετείχε στο πλαίσιο του έργου «Virtualand», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς μέσω του προγράμματος«Interreg IPA Cross-border Cooperation Programme “Greece – Albania 2014 – 2020”» και υλοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου «Eqrem Cabej» και το Κέντρο Οικονομικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες επαγγελματικές συναντήσεις (Business to Business – B2B), ενώ οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να βρεθούν στο ειδικό περίπτερο που είχε διαμορφωθεί καινα ενημερωθούν για το έργο «Virtualand», το οποίο αναδεικνύει πτυχές της τοπικής ιστορίας και του λαϊκού φαντασιακού, μέσα από αλληλεπιδραστικά σενάρια, που μετατρέπουν τις προφορικές αφηγήσεις σε εικόνες, εξοικειώνοντας τους επισκέπτες με το πολιτισμικό κεφάλαιο της διασυνοριακής περιοχή ςΕλλάδας – Αλβανίας.

Οι επισκέπτες της έκθεσης και επαγγελματίες του τουρισμού από τη Δανία και άλλες χώρες, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την ανοιχτή πλατφόρμα VRκαι «περιηγήθηκαν» στο εικονικό περιβάλλον  του έργου «Virtualand» και των σεναρίων εικονικής πραγματικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε όλους τους επισκέπτες διανεμήθηκε δωρεάν προωθητικό υλικό.

 

 

Το έργο «Virtualand»

Η διασυνοριακή περιοχή  Ελλάδας- Αλβανίας χαρακτηρίζεται από μοναδική πολιτιστική κληρονομιά που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη του τουρισμού. Αυτό έχει αποτυπωθεί σε έντυπο και οπτικοακουστικό υλικά που είναι αποθηκευμένο σε Βιβλιοθήκες σε ολόκληρη την περιοχή.

Στόχος του προγράμματος «Virtualand» είναι ο εντοπισμός, η προστασία και η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της διασυνοριακής περιοχής μέσω της προβολής περιεχομένου σπάνιων και πολύ σημαντικών περιουσιακών στοιχείων των βιβλιοθηκών και η λειτουργία του ως ένα ελκυστικό τουριστικό πακέτο που οδηγεί σε ένα κοινό σημείο αναφοράς για όλους τους τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή προκειμένου να αποκτήσουν μια εμπεριστατωμένη εμπειρία με υλικά και άυλα αγαθά και να κατανοήσουν καλύτερα τις παραδόσεις, την ιστορία και τον πολιτισμό των ντόπιων.

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις, το «VirtuaLand» παρέχει μια διαδραστική πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας (VR), όπου επιλεγμένα τεκμήρια  από τα Αποθετήρια «Ολυμπιάς» και «Ηπείρου Μνήμων» της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και «Exploral» της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Κόνιτσας, μετατρέπονται σε πολιτιστικά και τουριστικά σενάρια.

Το «VirtuaLand» παρέχει, επίσης, μια βιβλιοθήκη τρισδιάστατων αντικειμένων και μια ανοιχτή πλατφόρμα VR, όπου οι Βιβλιοθήκες, οι επαγγελματίες της τουριστικής βιομηχανίας ή άτομα με περιορισμένες δεξιότητες προγραμματισμού θα μπορούν να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες εικονικής πραγματικότητας, αυξάνοντας τη βιωσιμότητα της ενώ προβλέπονται και δραστηριότητες κατάρτισης στη χρήση και επέκταση της πλατφόρμας «VirtuaLand» αλλά και στο πολιτιστικό πλαίσιο της περιοχής.

Δύο αίθουσες εικονικής πραγματικότητας (μία στην Ελλάδα και μία στην Αλβανία), δημιουργήθηκαν για να αναδείξουν το περιεχόμενο των σεναρίων για τουριστικούς και εκπαιδευτικούς λόγους. Με αυτό τον τρόπο οι βιβλιοθήκες μετατρέπονται σε πηγή γνώσης και σημείο εκκίνησης για όλους τους τουρίστες που επισκέπτονται τη διασυνοριακή περιοχή.

Τέλος, το έργο «VirtuaLand» αναπτύσσει ένα κοινό εμπορικό σήμα μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας,  που θα περιλαμβάνει πακέτα VR, ενσωματώνοντας διαδραστικό εικονικό περιβάλλον για την προώθηση της κοινής φυσικής, πολιτιστικής και ιστορικής ταυτότητας της περιοχής ενδιαφέροντος.