“Πράσινο φως” για τα αποτεφρωτήρια νεκρών σε Αθήνα και Πάτρα!

Με την κυβέρνηση να “ανάβει” το πράσινο φως -με τη σχετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου εσωτερικών- η Αθήνα και η Πάτρα θα είναι οι πρώτες πόλης που θα αποκτήσουν αποτεφρωτήρια νεκρών.

Σύφμωνα με την εφημερίδα “Ελευθερία του τύπου” στην Αθήνα, το αποτεφρωτήριο θα γίνει στον Ελαιώνα, σε μια έκταση περίπου δέκα στρεμμάτων, δίπλα στο τζαμί και με είσοδο από τη λεωφόρο Αθηνών.

Όπως είπε η αρμόδια αντιδήμαρχος Αθηναίων Νέλλη Παπαχελά, ο Δήμος περιμένει τώρα να γίνει η αλλαγή στις χρήσεις γης στην περιοχή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς έτσι επιβάλλεται για να μπορέσει να λειτουργήσει το αποτεφρωτήριο.

Βάσει μελέτης που έχει κάνει ο Δήμος, οι κτιριακές εγκαταστάσεις χιλίων τετραγωνικών του αποφρωτηρίου, θα κοστίσουν 1,5 εκατομμύριο ευρώ για να κατασκευαστούν. Ωστόσο, οι αρμόδιοι υπολογίζουν ότι θα κάνουν απόσβεση μέσα σε δύο χρόνια! Κι αυτό γιατί ετησίων σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, περίπου 1.000 Έλληνες μεταφέρονται στη Βουλγαρία για να αποτεφρωθούν, με κόστος 3.000 ευρώ. Στην Αθήνα όμως, το κόστος θα είναι 500 ευρώ…

Όσο για τον ιδιώτη, μαζί με τον οποίο θα γίνει το αποτεφρωτήριο, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο μέσα στους επόμενους μήνες θα γίνει ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος. Ωστόσο οι πληροφορίες της εφημερίδας λένε ότι ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από επιχειρηματίες αλλά και από γραφεία τελετών, τα οποία έχουν “ενωθεί” για να “χτυπήσουν” τη δουλειά, την οποία βεβαίως γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα.

Σύμφωνα με την “Ελευθερία του τύπου” η Εκκλησία της Ελλάδος δεν έχει πρόβλημα με τη λειτουργεία των αποτεφρωτηρίων αρκεί αυτά να μην λειτουργούν μέσα σε νεκροταφεία. Σε Αθήνα και Πάτρα βέβαια, τα οικόπεδα που έχειν επιλέξει οι αρμόδιοι είναι εκτός κοιμητηρίων και μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Αλλά και τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν αντιρρήσεις. Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΚΚΕ και ΑΝΕλ συμφωνούν με τη δημιουργία των αποτεφρωτηρίων, τα οποία αναμένεται να δώσουν τέλος στην ταλαιπωρία χρόνων, για τις οικογένειες νεκρών που όταν ήταν στη ζωή είχαν εκφράσει την επιθυμία να αποτεφρωθούν. Όλες αυτές οι οικογένειες μέχρι σήμερα, αναγκάζονται να μεταφέρουν τους νεκρούς τους στο εξωτερικό, για να πραγματοποιήσουν την τελευταία επιθυμία των δικών τους ανθρώπων…

 

Πηγή: Ελευθερία του τύπου