Πράξεις αναλογισμού για τον Μάτσικα

Ο Δήμος Ιωαννιτών θα προχωρήσει εντός των επόμενων ημερών στην επίδοση της πράξης αναλογισμού ώστε να αποζημιωθούν οι ιδιοκτησίες από την περιοχή Μάτσικα μέχρι το Πέραμα για τα τμήματα των εκτάσεων που βρίσκονται στην παρόχθια ζώνη.

Πρόκειται για μια διαδικασία που εκκρεμεί αρκετά χρόνια, ουσιαστικά από την έγκριση και την δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης των αποφάσεων οριοθέτησης και για την συγκεκριμένη περιοχή η διαδικασία αυτή ξεκίνησε το 2004 και ολοκληρώθηκε το 2011.

Η συγκεκριμένη πράξη αναλογισμού αφορά 44 ιδιοκτησίες και 129 συνολικά ιδιοκτήτες.

Η πολυετής καθυστέρηση δεν αποτελεί ευθύνη του Δήμου, αλλά αφορά και το Ελληνικό Δημόσιο που έχει την αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης της λίμνης και της παρόχθιας ζώνης.

Ο Δήμος δεν στερεί την περιουσία κανενός ενώ παράλληλα ολοκληρώνει το πιο σημαντικό βήμα ώστε να υλοποιηθεί το έργο του πεζοδρόμου –ποδηλατοδρόμου από την πλατεία Μαβίλη ως το Πέραμα Ιωαννίνων, έργο που θα αναβαθμίσει την παραλίμνιο περιοχή και θα κάνει προσβάσιμο για τους πολίτες ένα μεγάλο τμήμα της παραλίμνιας περιοχής που σήμερα είναι αποκομμένο από την ανθρώπινη παρουσία.

Ο Δήμος Ιωαννιτών με σεβασμό στους κατοίκους του Μάτσικα αλλά και όλους τους κατοίκους της πόλης, οφείλει ακόμα να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

-Η εκπόνηση της ειδικής πολεοδομικής μελέτης για την περιοχή του Μάτσικα αποτελεί μια μεγάλη εκκρεμότητα και η σημερινή δημοτική αρχή στον βαθμό που της αναλογεί αναλαμβάνει την ευθύνη της. Έχουν ενημερωθεί οι ενδιαφερόμενοι ότι με το ισχύον νομικό πλαίσιο, η εκπόνηση της μελέτης γίνεται με τις διατάξεις της ιδιωτικής πολεοδόμησης και της διάθεσης του 75% των ιδιοκτησιών για κοινόχρηστους χώρους.

-Για την εκπόνηση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου,  η ευθύνη για την χρηματοδότηση και παρακολούθηση του οποίου ανήκει αποκλειστικά στο ΥΠΕΝ, ο Δήμος με  παρεμβάσεις του, ζήτησε και εντάχθηκε στον 3ο πακέτο υλοποίησης του ΥΠΕΝ και αναμένεται η προκήρυξη της μελέτης από το ΤΕΕ που έχει αναλάβει το έργο της διαγωνιστικής διαδικασίας

-Το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης Παμβώτιδας έχει καθυστερήσει και πρέπει άμεσα να τεθεί σε διαβούλευση και να θεσμοθετηθεί.

-Η λίμνη, η προστασία και η ανάδειξη της είναι υπόθεση του συνόλου της τοπικής κοινωνίας.