Προϋπολογισμός έτους 2018 }Γράφει ο Άγγελος Κολέμπας

Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα ή μάλλον τι είχα εδώ και 7 συνεχή χρόνια. Αύξηση φόρων, φόρων, φόρων και μείωση δαπανών, δαπανών, δαπανών.

Είναι δυνατόν με αυτή τη πολιτική να σωθεί , να πάει μπροστά η χώρα μας; Με την κοινή λογική, αλλά και με την οικονομική επιστήμη, ασφαλώς όχι. Έχουμε σύμφωνα με τον νέο μας προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη βουλή :

-Επιβάρυνση και μέτρα, που έχουν προψηφισθεί – για πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία μας- ύψους 2,5 δις ευρώ ήτοι 1,15 δις ευρώ νέοι φόροι και 1,40 δις ευρώ μειώσεις δαπανών ( μειώσεις μισθών, συντάξεων κλπ).

-Μειώσεις 1,60 δις ευρώ για κοινωνικές δαπάνες, ασφάλιση, περίθαλψη , κοινωνική προστασία.

-Πλεόνασμα 3,82 % ( δηλαδή 7 δις ευρώ) σαν καλοί μαθητές- κατά την κα Μέρκελ- και όχι 3,50 % που ζητάει η τρόικα και το μνημόνιο.

-Ανάπτυξη 2,50%, φιλόδοξος στόχος, αλλά αμφίβολος. Από που αλήθεια θα προέλθει αυτή η «ανάπτυξη» ; Από τις επενδύσεις, απαντούν οι ιθύνοντες! Ποιες, δεν μας λένε! Θα τρέξουν όλοι οι επενδυτές ντόπιοι και ξένοι να επενδύσουν σε αυτό το οικονομικό-φορολογικό και γραφειοκρατικό περιβάλλον; Γιατί να μην πάνε στα Βαλκάνια ή την Τουρκία με φορολογία στο 10% περίπου και πιο φιλικό περιβάλλον; Από την μείωση της κατανάλωσης ; Το κλείσιμο των επιχειρήσεων και την αύξηση της ανεργίας;

-Ιδιωτικοποιήσεις 2,50 δις ευρώ. Θα είναι τόσο συμφέρουσες σαν τα 14 αεροδρόμια που πήρε η Fraport ή θα πουληθούν τα νερά και η ΔΕΗ; ΟΙ ιδιωτικοποιήσεις αυτές στην ουσία «ξεπούλημα» θα έπρεπε να λέγονται’ τη στιγμή που υπάρχει τέτοια απαξίωση της περιουσίας των τα τελευταία οχτώ χρόνια’ μόνο μείωση της κρατικής περιουσίας θα φέρει, όταν θα μπορούσν να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός ανάπτυξης.

Ανάπτυξη με αυτόν τον προϋπολογισμό για τον φτωχοποιημένο λαό μας με τον άχαρο ρόλο του απλού διαχειριστή των μνημονίων, δεν πρόκειται να έλθει ! Ανάπτυξη μπορεί να έλθει μόνον αν στηριχθούν στους Έλληνες’ στον πρωτογενή τομέα παραγωγής με ένα νέο μοντέλο παραγωγής τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και παλιών ποικιλιών’ περιορισμό των εισαγόμενων φθηνότερων προϊόντων’ όχι βέβαια σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής ένωσης που εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών- ολιγαρχών- και όχι του φτωχοποιηθέντος λαού μας, γιατί μόνο με τουρισμό και καινοτομία δεν καλύπτονται οι ανάγκες της χώρας.

Πολλές φορές έχω αναπτύξει τις απόψεις μου για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα παραγωγής σε προηγούμενα άρθρα μου, αναλυτικά.

Άγγελος Κολέμπας-Οικονομολόγος Πτυχιούχος ΑΣΟΕΕ