Στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO Ελλάδας και Κύπρου ο Δήμος Ζαγορίου

Το 2ο Διεθνές Συνέδριο Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO Ελλάδας και Κύπρου πραγματοποιείται στη Λευκωσία στις 16 και 17 Μαΐου 2019 και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Στο συνέδριο θα εκπροσωπηθεί ο Δήμος Ζαγορίου δια του αντιδημάρχου Δημήτρη Εξάρχου, ο οποίος μετέχει στην Επιτροπή Διατήρησης του Πάρκου. Σχετική απόφαση έλαβε στην τελευταία του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ στο 1ο συνέδριο που έγινε πέρυσι στην Αθήνα είχε συμμετάσχει ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου.

Το Συνέδριο θα έχει έμφαση στην ανάδειξη και προβολή της γεωλογικής και μεταλλευτικής κληρονομιάς, στην προώθηση της γεω-εκπαίδευσης και στη γεω-τουριστική ανάπτυξη περιοχών σε Ελλάδα και Κύπρο, που έχουν χαρακτηριστεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ στις 18 Μαΐου 2019 θα γίνει ξενάγηση σε χώρους του Γεωπάρκου Τροόδους, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης σε συνεργασία με την Κυπριακή και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, το Ελληνικό Φόρουμ Γεωπάρκων και την Αναπτυξιακή Εταιρεία Τροόδους.

Σκοπός του συνεδρίου είναι η ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου των περιοχών στην Ελλάδα και την Κύπρο, που έχουν αναγνωρισθεί ως Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO και συγκεκριμένα της περιοχής Τροόδους Κύπρου και των περιοχών της Ελλάδας: (α) Νήσου Λέσβου, (β) Ψηλορείτη, (γ) Χελμού-Βουραϊκού, (δ) Βίκου-Αώου και (ε) Σητείας. Επίσης, θα παρουσιαστούν πτυχές του Παγκόσμιου Προγράμματος της UNESCO για τα Γεωπάρκα «UNESCO Global Geoparks», που αφορούν την εκπαίδευση και τον πολιτισμό και ειδικότερα την ανάδειξη της γεωλογικής, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, την εκπαίδευση και την αειφορία, την ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού και τη βιώσιμη ανάπτυξη τέτοιων περιοχών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου επιδιώκεται η ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών, καλών πρακτικών, ιδεών και προτάσεων για τη νέα τουριστική και περιηγητική κουλτούρα, που αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια ανά το παγκόσμιο και βασίζεται στην προστασία, αξιοποίηση και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε προορισμού, καθώς και η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών για το σημαντικό ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν τόσο στην προστασία τους όσο και στη βιώσιμη ανάπτυξή τους.

Το Συνέδριο απευθύνεται σε τουριστικούς φορείς, συνδέσμους και οργανισμούς, εκπαιδευτικούς, στελέχη της δημόσιας διοίκησης και αυτοδιοίκησης, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, αθλητικούς φορείς, συνδέσμους και οργανισμούς, μη κυβερνητικούς φορείς και οργανώσεις πολιτών, μελετητές, φοιτητές καθώς και στα μέσα ενημέρωσης και γενικά σε όσους ασχολούνται με τη διατήρηση, προβολή και ανάδειξη της γεωλογικής, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας.