Στο Τέροβο το οδοιπορικό υγείας και αλληλεγγύης

Με αθρόα συμμετοχή κατοίκων αλλά και επισκεπτών υποδέχτηκε το Τέροβο το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης, στην κεντρική πλατεία του ομώνυμου χωριού.

Στο επίκεντρο των εισηγήσεων, του προβληματισμού αλλά και των ερωτήσεων ο μαζικός εμβολιασμός ως ικανή και αναγκαία συνθήκη για την άσκηση ελέγχου στην πανδημία αλλά και την επιστροφή στην κανονικότητα. Οικοδεσπότης ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τερόβου-Ραψαίων, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Τερόβου, την Ένωση Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς, υπό την αιγίδα του Δήμου Δωδώνης και με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ.κ. Μαξίμου.

Ο Δήμαρχος Δωδώνης κ. Χρήστος Ντακαλέτσης υπογράμμισε την ανάγκη να εξαίρονται πρωτοβουλίες όπως αυτή αλλά και οι δραστηριότητες του π. Προέδρου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και επισήμανε μεταξύ άλλων: «Τίποτε δεν είναι πιο σημαντικό από την προσφορά στη γνώση, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη σημερινή εκδήλωση και για αυτό οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Στέφανο Φούσα και τους συνεργάτες του που αφιέρωσαν το χρόνο τους. Τέτοιες εκδηλώσεις μπορούν να έχουν πραγματικά απτά αποτελέσματα. Είμαστε ο πρώτος Δήμος που σε συνεργασία με την 6η ΥΠΕ και το Κ.Υ. Δερβιζιάνων εφαρμόσαμε τους καταδρομικούς εμβολιασμούς».

Ο π. Υπουργός και ιδρυτής της άτυπης κίνησης αλληλεγγύης κ. Αντώνης Φούσας, αναφέρθηκε στην –προ 12ετίας- σύλληψη της ιδέας και τόνισε: «Το έργο του Οδοιπορικού Υγείας και Αλληλεγγύης συνεχίζεται, με την ευλογία της Ι.Μ. Ιωαννίνων, μολονότι έκτακτες υποχρεώσεις δεν επέτρεψαν στον Σεβασμιώτατο κ.κ. Μάξιμο να παρευρεθεί και για αυτό πρέπει να ευχαριστήσουμε τους γιατρούς που στηρίζουν έμπρακτα την όλη προσπάθεια. Προσωπικά αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί βρίσκομαι στο ιστορικό Τέροβο, χωριό που ανέδειξε προσωπικότητες όπως οι Δημήτρης και Χρήστος Ιωάννου». Ο Υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Γιάννης Νικόπουλος αναφέρθηκε και στη συνεργασία με το Δήμο Δωδώνης: «Οργανώσαμε από κοινούς τους εμβολιασμούς κατ΄ οίκον γιατί υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι είτε φοβόντουσαν είτε δεν είχαν τρόπο πρόσβασης στα εμβολιαστικά κέντρα. Με υπεύθυνες ατομικές συμπεριφορές και το εμβόλιο, σας διαβεβαιώνω ότι σύντομα θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Δανίας, στην οποία ελευθερώνεται η κυκλοφορία των πολιτών. Για αυτό και τους καλούμε όλους να εμβολιαστούν».

Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Ματίνα Γιάγκα επικαλέστηκε προσωπικές εμπειρίες που στοιχειοθετούν την προσφορά του Στέφανου Φούσα και του Οδοιπορικού Υγείας και Αλληλεγγύης, τα τελευταία δώδεκα χρόνια, δηλώνοντας εμφατικά: «Είναι πραγματική τιμή για το χωριό μας η ανταπόκριση του Επ. Καθηγητή Καρδιολογίας αλλά και της επιστημονικής ομάδας του Οδοιπορικού που συντονίζει, καθώς όλα αυτά τα χρόνια ενημερώνει αδιάκοπα και πραγματικά σώζει ζωές, όπως από προσωπική άποψη μπορώ με βεβαιότητα να υπογραμμίσω». Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Δημήτρης Πανούλας, δήλωσε: «Ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνατε. Το μήνυμα δεν είναι άλλο από το ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση για να κάμψουμε την πανδημία και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα». Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς Ιωαννίνων, κ. Δημήτριος Φλώρος, επισήμανε: «Συμμετέχουμε ενεργά ως Βελλαΐτες γιατί πιστεύουμε στην προσφορά του Οδοιπορικού με συντονιστή τον Στέφανο. Προσωπικά όταν υπέστη έμφραγμα το Γενάρη, εφάρμοσα τις οδηγίες του Καθηγητή και σώθηκα. Πρέπει να αποβάλλουμε τους δισταγμούς, να κάνουμε το εμβόλιο για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς κ. Κλέανδρος Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας : «Πρέπει να ακούμε τους επιστήμονες και να εμβολιαστούμε. Το λέμε καθημερινά στον περίγυρό μας αλλά μένει να το εφαρμόσουμε καθολικά». Στη θεματική ενότητα της κοινωνικής αλληλεγγύης ο Βελλαΐτης επιστήμονας κ. Ελευθέριος Γείτονας, τόνισε: «Είμαι πραγματικά χαρούμενος που βρίσκομαι στο Τέροβο και συνάμα υπερήφανος που συμμετέχω στο Οδοιπορικό Υγείας που αποτελεί έμπνευση, δημιουργία και πνοή του Στέφανου Φούσα και συνέχεια της κίνησης αλληλεγγύης που δημιούργησε ο π. Υπουργός».

Την ομάδα επιστημονικών συνεργατών που συντόνισε ο Συντονιστής Τομέα Καρδιάς στο Metropolitan General κ. Στέφανος Φούσας, αποτελούσαν ο κ. Χαράλαμπος Γώγος, Διευθυντής Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής Metropolitan General («Η πανδημία στη χώρα μας σήμερα»), o κ. Γιώργος Σαρόγλου, ομ. Καθηγητής Παθολογίας και Διευθυντής-Λοιμωξιολόγος στο Metropolitan General («Οι εμβολιασμοί στην Ήπειρο»), ο κ. Αλέξανδρος Δρόσος, ομ. Καθηγητής Ρευματολογίας («Κατανοώντας τη λοίμωξη του κορωνοϊού και η αξία του εμβολίου»), ο κ. Χριστόδουλος Παπαϊωάννου, Διευθυντής Κ.Υ. Δερβιζιάνων («Το παράδειγμα μιας προσωπικής εμπειρίας νόσησης»), ο κ. Χρήστος Γιάγκας, Αγγειοχειρουργός, («Θρομβώσεις και κορωνοϊός»), ο κ. Γιώργος Παπανικολάου, Χειρουργός Οδοντίατρος-Περιοδοντολόγος-Εμφυτευματολόγος («Εμπειρίες στην άσκηση του επαγγέλματος στη διάρκεια της πανδημίας»), η κ. Μαρία Χριστοφόρου, Οδοντίατρος, («Οδοντιατρική και κορωνοϊός»), ο κ. Κώστα Τσαγκλής, Δικηγόρος, («Νομική Προστασία»), η κ. Βάσω Κιτσώνα, Νοσηλεύτρια-Msc Κοινοτικής Φροντίδας Υγείας («Βιώματα και εργασιακές εμπειρίες στην εποχή της πανδημίας») και ο Σταύρος Σταύρου, Πολιτικός επιστήμων-Msc («Πανδημία και εθισμός στο Διαδίκτυο).

Στο τέλος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η παράδοση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή για το περιφερειακό ιατρείο του χωριού, δωρεά από τον επιχειρηματία και γιό του Προέδρου των απανταχού Βελλαϊτών, Νίκο Παπαδόπουλο, ο οποίος πραγματικά συγκινημένος τόνισε: «Η δωρεά είναι μια πράξη αγάπης μας για τον τόπο καταγωγής μας, για το χωριό μας. Πρόκειται για ένα εργαλείο το οποίο μπορεί να σώσει μια ανθρώπινη ζωή. Άλλωστε μια κινέζικη παροιμία λέει ότι ακόμη και σε αυτόν που προσφέρει ένα λουλούδι κάτι μένει από το άρωμά του».