Συνάντηση της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Ιωαννιτών

Ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιάννης Στέφος και ο περιφερειακός σύμβουλος Σάββας Δημητριάδης συναντήθηκαν την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024 με την κα Σοφία Μαρκούλα, αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Προστασίας, Προσχολικής Ηλικίας, Ισότητας, Αντιμετώπισης Διακρίσεων και Έμφυλης Βίας του Δήμου Ιωαννιτών.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο  επαφών της παράταξης « Κοινού των Ηπειρωτών»  με φορείς που ασκούν κοινωνική πολιτική στην Ήπειρο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που διεξήχθη σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις και συζήτησαν για την κοινωνική πολιτική και τη στήριξη των ευπαθών ομάδων.

Η κα Μαρκούλα ενημέρωσε αναλυτικά για τις δομές και τις δράσεις κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Ιωαννιτών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη φιλοξενία ηλικιωμένων και στις ανάγκες που υπάρχουν με δεδομένο ότι  στα δύο γηροκομεία της πόλης των Ιωαννίνων –το Γηροκομείο Ζωσιμάδων της Μητρόπολης Ιωαννίνων και το Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας του Δήμου Ιωαννιτών-φιλοξενούνται 133 άνθρωποι ενώ βρίσκονται σε αναμονή βρίσκονται 150 αιτήσεις για εισαγωγή στα γηροκομεία.

Η κ. Μαρκούλα επεσήμανε την ανάγκη να  χρηματοδοτηθεί η επέκταση της λειτουργίας του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας και να υπάρξει η βέλτιστη χρήση του με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν αλλά και την προοπτική προσφοράς εξειδικευμένων υπηρεσιών σε ειδικές ομάδες ηλικιωμένων.

Συζητήθηκε επίσης και η ανάγκη επίσπευσης της έναρξης του προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας (πρώην ΤΕΒΑ) προς τους οικονομικά ευάλωτους συμπολίτες μας το οποίο θα διαχειριστεί η Περιφέρεια Ηπείρου για όλες τις Π.Ε.

Εκ μέρους του Κοινού των Ηπειρωτών ο επικεφαλής της παράταξης Γιάννης Στέφος και ο περιφερειακός σύμβουλος Σάββας Δημητριάδης ενημέρωσαν την κ. Μαρκούλα ότι η παράταξη θα θέσει προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο τόσο το ζήτημα του προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας όσο και τα ζητήματα της ενίσχυσης του εξοπλισμού και των κτιριακών υποδομών των κοινωνικών δομών, με εξέταση της δυνατότητας για ένταξή τους στα Επιχειρησιακά και Εθνικά Προγράμματα που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Ηπείρου.

Κοινή συνισταμένη υπήρξε η ανάγκη αναβάθμισης των κοινωνικών υπηρεσιών και η αποτελεσματική προστασία της οικογένειας και των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Για το σκοπό αυτό χρειάζεται αύξηση της χρηματοδότησης, ενίσχυση των δομών με προσωπικό αλλά και η συνεργασία των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.