Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων με την Πρέσβη της Ιταλίας στην Αθήνα

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, είχε εθιμοτυπική συνάντηση με την Πρέσβη της Ιταλίας στην Ελλάδα, κυρία Patrizia Falcinelli.

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου καλωσόρισε την κ Falcinelli σημειώνοντας ότι η ανάληψη των καθηκόντων της έγινε  σε έναν σημαδιακό μήνα, καθώς «τον Ιούνιο του 2020, εδώ στην Αθήνα, υπεγράφη  η Συμφωνία για τη διευθέτηση της θαλάσσιας ζώνης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία».

«Μια Συμφωνία» που -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τασούλας- αποτελεί «πρότυπο για τις διεθνείς σχέσεις και η οποία, έχοντας ολοκληρώσει την κοινοβουλευτική της πορεία στην Ελλάδα και την Ιταλία, οδεύει τώρα στην τυπική της ολοκλήρωση με τη δημοσίευσή της στην επίσημη Εφημερίδα της Ιταλικής Κυβερνήσεως».

«Είναι μια Συμφωνία ύμνος στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο είναι το στοιχείο εκείνο που για εμάς θα πρέπει να επικρατήσει και στις σχέσεις μας με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Σε αυτή την επιδίωξη είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε την Ιταλία στο πλευρό μας», υπογράμμισε ο κ. Τασούλας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ευχήθηκε «στον φίλο ιταλικό λαό, με την ευκαιρία της εθνικής του εορτής πριν από μία εβδομάδα, κάθε επιτυχία» και ευχαρίστησε την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή για το έργο της, καθώς, όπως είπε, «με τις ανασκαφές της στη χώρα μας, για πάρα πολλά χρόνια, μας βοηθάει στην αναζήτηση και ανάδειξη των αρχαιολογικών μας θησαυρών».

«Η Βουλή των Ελλήνων με την Ομάδα Φιλίας Ελλάδος-Ιταλίας είναι στη διάθεση της καλυτέρευσης των σχέσεων των δύο λαών και με την αξιότιμη Πρέσβη θα συζητήσουμε και θέματα πώς μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας θα ωθήσουμε περαιτέρω τις πράγματι εντυπωσιακά καλές μας σχέσεις», σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Από την πλευρά της, η Πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα, κυρία Patrizia Falcinelli, ανέφερε ότι «είμαστε δυο χώρες που βρισκόμαστε στη βόρεια ακτή της Μεσογείου κι αυτό σημαίνει ότι μπορούμε και πρέπει να συνεργαστούμε σε πάρα πολλά θέματα που μας αφορούν από κοινού».

«Σε διμερές επίπεδο, οι φιλικές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας βοηθούν ώστε να φτάνουμε εύκολα και αυτονόητα σε σημαντικές συνεργασίες, όπως αυτές που εκφράστηκαν πρόσφατα μέσω του Συμφώνου για την ΑΟΖ» συμπλήρωσε η κ. Falcinelli, η οποία σημείωσε επίσης την αγαστή συνεργασία που έχουν η Ελλάδα και η Ιταλία τόσο στο πλαίσιο της Ε.Ε. όσο και σε πολλά περιφερειακά και πολυμερή fora, όπως είναι το MED 5 και το MED 7.

Η Ιταλίδα Πρέσβης αναφέρθηκε και στη συνεργασία των δύο χωρών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων «για τη συμβολική χειρονομία αλληλεγγύης, της φωταγώγησης του Ελληνικού Κοινοβουλίου με τα χρώματα της ιταλικής σημαίας».

Επίσης, η κ. Falcinelli εξήρε τη συνεισφορά της Ελλάδας στην υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ενώ αναφέρθηκε  και «στις πολύ σημαντικές προσπάθειες και επιτυχίες  της Ελληνικής Κυβέρνησης στον τομέα της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών» που, όπως είπε, «θα βοηθήσει σίγουρα στην επανεκκίνηση της οικονομίας, μετά το πέρας της πανδημίας».

Στη συνάντηση παρέστη επίσης ο Διπλωματικός Σύμβουλος της Βουλής των Ελλήνων, Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Οικονομίδης.