ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία: “Ο λανθασμένος υπολογισμός χιλιάδων συντάξεων εκθέτει την κυβέρνηση” Μητσοτάκη

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν  52 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Άρτας και Γραμματέας της ΚΟ Όλγα Γεροβασίλη, με πρωτοβουλία της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου σχετικά με τον λανθασμένο υπολογισμό χιλιάδων συντάξεων, ο οποίος εκθέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές:

– Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ενιαίου Δικτύου των Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), ο e-ΕΦΚΑ προχώρησε στην πρώτη επίσημη διόρθωση κύριας σύνταξης, λόγω λάθος επανυπολογισμού του πρόσθετου ασφάλιστρου, δικαιώνοντας όσους συνταξιούχους, είχαν προσφύγει με εξώδικο στις αρμόδιες υπηρεσίες του.

– Ειδικότερα, σύμφωνα με το εκκαθαριστικό σημείωμα του Ιουνίου τ.ε., συνταξιούχος που, κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου του, κατέβαλε ασφάλιστρο άνω του 20%, δικαιώθηκε, επανυπολογίστηκε η σύνταξή του και έλαβε σημαντική αύξηση.

– Το γεγονός αυτό αποδεικνύει την προχειρότητα και την ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζουν ο κ. Χατζηδάκης και η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον υπολογισμό των κύριων συντάξεων. Το “επιτελικό” κράτος των “αρίστων”, λειτουργώντας για άλλη μία φορά κυρίως επικοινωνιακά, προχώρησε σε λαθεμένο υπολογισμό χιλιάδων συντάξεων προκειμένου να πανηγυρίσουν την “επιτυχή” μείωση των εκκρεμών συντάξεων, αδιαφορώντας για μία από τις πλέον ευάλωτες και αδύναμες κοινωνικές ομάδες, τους συνταξιούχους.

– Λαμβάνοντας υπόψη ότι, σύμφωνα με το ανωτέρω πραγματικό γεγονός, ο e-ΕΦΚΑ διόρθωσε τον λάθος υπολογισμό κύριας σύνταξης συνταξιούχου με αυξημένο ασφάλιστρο.

– Λαμβάνοντας υπόψη ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις οι συντάξεις που επανυπολογίστηκαν με λανθασμένη εφαρμογή του νόμου υπερβαίνουν τις 600.000.

– Λαμβάνοντας υπόψη ότι, το ανωτέρω “λάθος” γίνεται εδώ και μία τριετία δημιουργώντας ανασφάλεια σε χιλιάδες συνταξιούχους.

– Λαμβάνοντας υπόψη ότι, ο λάθος επανυπολογισμός κύριων συντάξεων δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αλλά αφορά χιλιάδες συνταξιούχους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεται να δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του e- ΕΦΚΑ να διορθώσουν το λάθος τους και να αποδώσουνσωστά τις κύριες συντάξεις στους δικαιούχους;
  2. Θα δοθούν αναδρομικά τα ποσά του λανθασμένου επανυπολογισμού από 1/1/2019 έως σήμερα;