Θα υλοποιηθούν όλα τα έργα που είναι ενταγμένα στο Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020»

Η Ήπειρος δεν πρόκειται να στερηθεί πόρους από έργα και δράσεις που είναι ήδη ενταγμένα στο Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020», τόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με αφορμή τη συζήτηση που έγινε στο χθεσινό – δια τηλεδιάσκεψης – συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.

Ο Περιφερειάρχης, υπογράμμισε πως το αρχικό πρόγραμμα της Ηπείρου ανέρχονταν στα 337 εκ. ευρώ, το οποίο με την υπερδέσμευση που ήδη έχει εξασφαλιστεί θα ανέλθει τελικά στα 370,130 εκ. ευρώ, έναντι των 376,6 εκ. ευρώ που θα μπορούσε να ήταν υπό προϋποθέσεις στη λήξη του. Το υπολειπόμενο ποσό των περίπου 6 εκ. ευρώ, είναι εκείνο που θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το κεντρικό κράτος για το πρόγραμμα που σχεδιάζει για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης.

«Καταλαβαίνετε ότι το πρόγραμμα της Ηπείρου, είναι  ένα πρόγραμμα δουλεμένο, που έχει  νομικές δεσμεύσεις  και είναι σε  τέτοια φάση υλοποίησης  που δεν  μπορεί να διαθέσει επιπλέον χρήματα για το κεντρικό πρόγραμμα που σχεδιάζει η Κυβέρνηση. Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα για την Περιφέρειά μας», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.

Αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ανέφερε ότι από τους Υπουργούς που συμμετείχαν στη συνεδρίαση- μέσω τηλεδιάσκεψης- τονίστηκε πως για το 2020 δεν έχουν τεθεί από την Ε.Ε. κάποιες δεσμεύσεις, δεν γνωρίζουν όμως τι θα ισχύσει για το 2021. «Κι εκεί είναι ο δικός μας προβληματισμός», κατέληξε.

 

Συνεργασία Περιφερειάρχη με ΥΠΑΑΤ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως είναι σε συνεχή επαφή με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, προκειμένου να εξευρεθούν οι καλύτεροι  τρόποι ενίσχυσης από το Υπουργείο  των αγροτών που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού. Αν και όπως είπε, η διάθεση αρνιών και κατσικιών στην Ήπειρο, είναι καλύτερη από ότι σε  άλλες περιοχές, υπάρχουν ζητήματα και με την τιμή που πωλήθηκαν, αλλά και με τις τιμές του γάλακτος, καθώς συνεχίζονται οι εισαγωγές, για τις οποίες το Υπουργείο ετοιμάζει ένα πολύ αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο. Τόνισε ακόμη ότι σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πτηνοτρόφοι, οι χοιροτρόφοι, αλλά και οι παραγωγοί κηπευτικών κ.α. προϊόντων. «Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο για τη βοήθεια που θα παρασχεθεί “αύριο” προς όλους τους παραγωγούς»,  κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

 

Ειδικά δρομολόγια Αστικού ΚΤΕΛ για το προσωπικό των νοσοκομείων

Το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου θα πραγματοποιήσει ειδικά δρομολόγια (τρία ανά ημέρα) το τετραήμερο από τη Μεγάλη Παρασκευή έως και τη Δευτέρα του Πάσχα προκειμένου να εξυπηρετούνται χωρίς επιβάρυνσή τους οι εργαζόμενοι που εφημερεύουν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» των Ιωαννίνων.