Το ΚΕΘΕΑ απαντά στο ΕΣΥΝ Κέρκυρας

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το παράρτημα του ΕΣΥΝ Κέρκυρας, αναφέρεται στη λειτουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού του ΚΕΘΕΑ στο νησί με τρόπο που δεν  ανταποκρίνονται καθόλου στην πραγματικότητα.

Για την ενημέρωση των πολιτών και των φορέων της Κέρκυρας, οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής: ο Συμβουλευτικός Σταθμός ανήκει στο μόνιμο κορμό υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ, στελεχώνεται με έμπειρους και μόνιμους εργαζόμενους του Οργανισμού, οι οποίοι προς το παρόν μετακινούνται προς την Κέρκυρα σε εβδομαδιαία βάση, μέχρι να μπορέσει ο Οργανισμός να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις καθημερινής λειτουργίας της μονάδας.

Ο Σταθμός δεν είναι μονάδα ενταγμένη στο ΕΣΠΑ και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί υπηρεσία με ημερομηνία λήξης, όπως ισχυρίζεται το παράρτημα του ΕΣΥΝ. Επιπλέον, εάν η λειτουργία του Σταθμού οφείλει σε κάποιους πολλά, δεν είναι ούτε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ούτε η κυβέρνηση, που με κανένα τρόπο δεν συνέβαλαν στη δημιουργία του, αλλά ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων του ΚΕΘΕΑ στην Κέρκυρα με την πολύτιμη υποστήριξή του. Με αλλά λόγια η λειτουργία του Σταθμού οφείλεται στην πρωτοβουλία Κερκυραίων πολιτών και του ΚΕΘΕΑ, το οποίο ανέκαθεν προσπαθεί με όσους πόρους διαθέτει να ανταποκρίνεται στις διαπιστωμένες ανάγκες και τα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών με βοήθεια.

Ο Σταθμός δημιουργήθηκε για να δώσει τέλος στην ταλαιπωρία και τα έξοδα στα οποία υποβάλλονταν πολλοί Κερκυραίου, οι οποίοι μετακινούνται στις πλησιέστερες μονάδες του δικτύου υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ στην Ήπειρο για να λάβουν υποστήριξη. Τα τελευταία χρόνια στις μονάδες του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ, στα Γιάννενα και την Ηγουμενίτσα,  απευθύνονταν κατ’ έτος  50 περίπου Κερκυραίοι με πρόβλημα εξάρτησης και διπλάσιος αριθμός μελών οικογενειών.

Οι ισχυρισμοί γύρω από τη λειτουργία του Συμβουλευτικού Σταθμού και ο απαξιωτικός χαρακτηρισμός του ως «γραφείου κίνησης εξαρτημένων» έναν μόνο στόχο μπορεί να έχουν: να υπονομευόσουν τη λειτουργία της μονάδας και τη βοήθεια που προσφέρει σε όσους έχουν ανάγκη, προς όφελος τρίτων.

 

Την ώρα που όλο και περισσότερες οικογένειες στην Κέρκυρα ζουν με το πρόβλημα  των ναρκωτικών και άλλες μορφές εξάρτησης, καμιά προσπάθεια δεν περισσεύει. Περισσεύουν σίγουρα οι αδόκητες επιθέσεις και η προώθηση συμφερόντων που δεν αφορούν το κοινωνικό σύνολο.

Στη μάχη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος χρειάζεται συνεργασία και πνεύμα συμπληρωματικότητας από όλους τους εμπλεκόμενους στο πεδίο, ώστε να αυξηθεί η προσβασιμότητα  των υπηρεσιών και να μπορεί κάθε άνθρωπος που έχει ανάγκη από βοήθεια να επιλέγει τη θεραπευτική πρόταση που του ταιριάζει.