Το θέατρο πρωταγωνιστής στην καθημερινότητα των πολιτών

Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων έχτισε μια νέα ταυτότητα, δημιουργεί μια νέα παράδοση. Μετά από μια περίοδο δύσκολη, με καλή οικονομική διαχείριση και ποιοτικές καλλιτεχνικές επιλογές, βρήκε ξανά τον βηματισμό του, όντας πια ένα από τα πιο αναγνωρισμένα από την πολιτεία ΔΗΠΕΘΕ της χώρας.

Προσφέρει έργο με εξωστρέφεια, με συνέργειες, με έγνοια για τον κοινωνικό και εκπαιδευτικό ρόλο του θεάτρου, με σεβασμό στην παράδοση αλλά και ανοιχτή ματιά προς τις νέες αναζητήσεις, με συνεργασίες με σημαντικότατους καλλιτέχνες, ανεβάζοντας αριστουργήματα της παγκόσμιας δραματουργίας.

Τον απολογισμό της δράσης του έκαναν σήμερα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, μαζί με την πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ, Αλέκα Βακαλοπούλου.

«Πιστεύω ότι το μήνυμα της θητείας μας σχέση με τον πολιτισμό εστάλη και δεν ήταν άλλο από το ‘Πολιτισμός για όλους, με ποιότητα, παντού’. Στην κατεύθυνση αυτή βοήθησε σημαντικά και το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων το οποίο όταν το αναλάβαμε βρισκόταν στο ναδίρ και πλέον λειτουργεί σε πολύ υψηλό επίπεδο. Με την πορεία του αυτά τα χρόνια τίμησε την ποιότητα και το τόπο, συμμετέχοντας, μεταξύ άλλων, στη συντονισμένη προσπάθεια που κάναμε ως Δημοτική Αρχή για εξωστρέφεια. Μέσω του ΔΗΠΕΘΕ ο ποιοτικές θεατρικές παραστάσεις έφτασαν και στα πιο απομακρυσμένα σημεία του Δήμου, ενώ η κορύφωση τω δράσεών του ήρθε με το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος το οποίο φιλοδοξούμε να γίνει ένας θεσμός παγκόσμιου βεληνεκούς», τόνισε ο κ. Μπέγκας, ευχαριστώντας παράλληλα την πρόεδρο, το Δ.Σ., την καλλιτεχνική Διευθύντρια και όλους τους υπαλλήλους του ΔΗΠΕΘΕ για την σπουδαία δουλειά.

Από την πλευρά της η κ. Βακαλοπούλου τόνισε αρχικά ότι βασική φιλοσοφία της ήταν ένα θέατρο που απευθύνεται σε όλους, σ’ έναν πολιτισμό που μας διαπερνά και μιλά στην ψυχή μας.

«H τέχνη, άλλωστε, όπως έλεγε και ο Σαίξπηρ, είναι για όλους και τον καθένα χωριστά», είπε χαρακτηριστικά.

Η ίδια πρόσθεσε ότι την πενταετία αυτή, το Καμπέρειο Θέατρο, έγινε και πάλι σημείο αναφοράς για το θεατρόφιλο κοινό, λειτουργώντας όλες τις Σκηνές: Παιδική, Εφηβική, Κεντρική, Καλοκαιρινή και Πειραματική.

Όπως τόνισε, την πενταετία 2014 – 2019 και μέχρι σήμερα, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων έχει προχωρήσει στην υλοποίηση 25 θεατρικών παραγωγών και ανέβασε 610 παραστάσεις τις οποίες συνολικά παρακολούθησαν 150.000 θεατές!

«Πιστεύουμε σε έναν πολιτισμό που βάζει στο κέντρο τον άνθρωπο. Και που πολλαπλασιάζει τη δύναμή του όσο περισσότερο διαχέεται. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε αναπτύξει και θα συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε, με φαντασία και ενσυναίσθηση, μια σειρά από δράσεις, εκδηλώσεις και προγράμματα, που στόχο έχουν να φέρουν τον πολιτισμό πιο κοντά σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, στους νέους, στα παιδιά (το κοινό του μέλλοντος), στο κοινό του Δήμου μας, της περιφέρειάς μας», σημείωσε η κ. Βακαλοπούλου.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη κοινού, το να έρθουν νέοι θεατές στο θέατρο, διευρύνοντας έτσι τον κύκλο των ανθρώπων που συμμετέχουν στα πολιτιστικά δρώμενα και στα εκπαιδευτικά εργαστήρια ήταν βασική προτεραιότητα.

Ιδιαίτερα στάθηκε στο γεγονός ότι το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων κατάφερε να ενταχθεί στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος, που συντονίζει και ενισχύει το υπουργείο Πολιτισμού, με στόχο την εκπαίδευση στο αρχαίο δράμα ανθρώπων του θεάτρου.

«Δύο πρωτοβουλίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την ένταξη του θεάτρου στο Δίκτυο: Το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που διοργανώνει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων από το 2017 στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, το οποίο επαναλειτούργησε μετά από 17 χρόνια, με πρωτοβουλία μας, το 2015 και το «Θερινό Μαντείο», ένα εργαστήριο καλλιτεχνικής έρευνας για το αρχαίο δράμα που εγκαινίασε το 2018 το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων με τη στήριξη του Δήμου Ιωαννιτών, σε καλλιτεχνική διεύθυνση, Ελένης Δημοπούλου», επισήμανε η κ. Βακαλοπούλου.

Η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ αναφέρθηκε και στην ενίσχυση των θεατρικών ομάδων του Δήμου, στην υποστήριξη της συμμετοχής των μαθητών στο ΔΗΠΕΘΕ αλλά και τη σύνδεσή του με την τοπική κοινωνία.

«Ενισχύουμε τις επαγγελματικές θεατρικές ομάδες των Ιωαννίνων με το θεσμό «Η Πόλη μας στη Σκηνή», στηρίζοντάς τες οικονομικά και καλλιτεχνικά, αλλά και τις ερασιτεχνικές ομάδες της πόλης, αυτούς τους αληθινούς εραστές της τέχνης.

Υποστηρίζουμε τον θεσμό «Μαθητικές συναντήσεις» μέσα από τον οποίο μαθήτριες και μαθητές έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν και να παίξουν στη ζεστή σκηνή του Καμπέρειου.

Φροντίζουμε για το κοινό μας και είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες που ξεπηδούν μέσα από την τοπική κοινωνία και την αφορούν. Έχει γίνει αναμφισβήτητα πολλή δουλειά. Έχει αρχίσει να φαίνεται ένας δρόμος», τόνισε.

Κλείνοντας, η κ. Βακαλοπούλου ανέφερε τα εξής:

«Στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, συνεχίζουμε την μεγάλη αυτή προσπάθεια, διαθέτοντας την εμπειρία, αλλά έχοντας βάλει και τις βάσεις για ακόμη πιο σπουδαίες παραστάσεις, ακόμη πιο ποιοτικές δράσεις για όλους. Για εμάς, στο ΔΗΠΕΘΕ, το 2019 θέλουμε να είναι μια χρονιά στην οποία το Θέατρο θα είναι πρωταγωνιστής στην καθημερινότητα των πολιτών μας.

Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο μας, Θωμά Μπέγκα, που από την πρώτη στιγμή στήριξε και στηρίζει το ΔΗΠΕΘΕ, το Δ.Σ., την Καλλιτεχνική Διευθύντρια, Ελένη Δημοπούλου, αλλά και τους συνεργάτες μου στο Θέατρο, διοικητικούς και τεχνικούς που αν και λίγοι, κάνουν σπουδαία δουλειά, αναδεικνύοντας το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, ως από τα καλύτερα στη χώρα. Φυσικά, ευχαριστώ θερμά όλες τις φίλες και όλους φίλους που στήριξαν και στηρίζουν το ΔΗΠΕΘΕ.

Τέλος, πιστεύω ότι ο πολιτισμός είναι ένα όχημα ενδυνάμωσης και ανάπτυξης της ιστορίας της πόλης μου. Την πόλη που αγαπώ και για 5 χρόνια υπηρετώ ως Δημοτική Σύμβουλος. Εργάζομαι με αγάπη, δημιουργική και καθαρή προσέγγιση σε όλα τα διοικητικά, οικονομικά και καλλιτεχνικά θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα του Οργανισμού και με το «χέρι στην καρδιά», έγινε το ΔΗΠΕΘΕ, το… σπίτι μου».

 

 

Αναλυτικά στοιχεία

Την θεατρική περίοδο 2015-2016, θεσμοθετήθηκε το Φεστιβάλ «Μάιος, μήνας ερασιτεχνικής δημιουργίας στην Ήπειρο 2016» και αναβίωσαν οι Συναντήσεις Μαθητικών Θιάσων, δημιουργήθηκε δε, το Δίκτυο των ΔΗΠΕΘΕ της Εγνατίας Οδού, ένα Δίκτυο Πολιτισμού.

Οι συναντήσεις των έξι (6) ΔΗΠΕΘΕ, ενίσχυσαν το πνεύμα των συνεργασιών, αλλά και τις ανταλλαγές καλών πρακτικών, ανάμεσα στα Δημοτικά Θέατρα, τα οποία αποτελούν πυλώνες πολιτισμού για την περιφέρεια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης για το χειμερινό έργο. Την ίδια χρονιά ξεκινήσαμε τα Θεατρικά Εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Η θεατρική περίοδος  2016-17 οριοθετήθηκε από τη σημαντική προσπάθεια εξωστρέφειας του Θεάτρου, με δράσεις και έργα που ανέδειξαν το πλούσιο καλλιτεχνικό του έργο, εντός και εκτός Ιωαννίνων, με αποκορύφωμα την συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών και το «Θέατρο Τέχνης» για την «Μήδεια» του Ευριπίδη, που έδωσε την πρεμιέρα της στην Αρχαία Δωδώνη, παρουσιάστηκε στην Αρχαία Επίδαυρο (πρώτη παρουσία του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων στο αρχαίο αυτό θέατρο) και ολοκλήρωσε την περιοδεία της στο Ηρώδειο αφού παρουσιάστηκε στα μεγαλύτερα φεστιβάλ της χώρας.

Η πρεμιέρα της «Μήδειας» εγκαινίασε το «Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος» που αποτελεί έναν ακόμη πόλο έλξης επισκεπτών, αλλά και έναν πυλώνα ανάπτυξης του πολιτισμού, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, αλλά και τα πρότυπα του Ελληνικού Φεστιβάλ.

Ταυτόχρονα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, συνεχίστηκαν τα σεμινάρια του ΔΗΠΕΘΕ σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες, οι Συναντήσεις των Ερασιτεχνικών και Μαθητικών Θιάσων, η συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ, αλλά και άλλες δράσεις με επίκεντρο τους μαθητές, τους νέους και νέες της πόλης μας, με απώτερο στόχο, να έρθουν κοντά στο ΔΗΠΕΘΕ, γνωρίζοντας την πραγματική ποιότητα του καλλιτεχνικού χώρου της πόλης.

Χάρη σε αυτές τις δράσεις και το έργο που ανέβηκε την 34η θεατρική περίοδο λειτουργίας του Θεάτρου, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων άνοιξε τα φτερά του και άφησε τη δική του σφραγίδα στα καλλιτεχνικά δρώμενα, όχι μόνο της Ηπείρου, αλλά και της χώρας, με μεγάλες φεστιβαλικές παραγωγές.

Τη χρονιά αυτή, το ΔΗΠΕΘΕ φιλοξένησε παραστάσεις στο Καμπέρειο Θέατρο, ενώ παράλληλα συνεχίστηκαν και οι συμπαραγωγές με το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη «Η Παρέλαση», εκτός από την πόλη μας, παρουσιάστηκε σε πολλές ακόμη πόλεις ανά την Ελλάδα, ενώ 25 παραστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έδωσε το έργο «Χορεύοντας στη Λούνασα»

Αγαστή και ουσιαστική ήταν και η συνεργασία μας με το ΚΕΘΕΑ, για την εκμάθηση θεατρικών θεμάτων στα μέλη του, με το Κατάστημα Κράτησης Ιωαννίνων, με τα «Παιδικά Χωριά SOS» και φυσικά με το Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ομίλου Πειραιώς, μέσω του προγράμματος «Θέατρο στο Μουσείο». Επίσης συμμετείχαμε με δράσεις στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, στην «Εβδομάδα Λίμνης» και είχαμε μια ξεχωριστή συνεργασία με το Ψηφιακό Πλανητάριο.

Την θεατρική περίοδο 2017-2018 οι συνέργειες κυριαρχούσαν για το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Η συμπαραγωγή με τα ΔΗΠΕΘΕ του Δικτύου της Εγνατίας Οδού «Φτάσε όπου δεν μπορείς», ένα αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη, που ταξίδεψε σε δεκάδες πόλεις και παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία σε Γυμνάσια και Λύκεια των Ιωαννίνων, αλλά και στις Φυλακές Σταυρακίου και σε ΚΑΠΗ της πόλης.

Το καλοκαίρι η Κεντρική Σκηνή για μια ακόμη χρονιά ήταν παρούσα σε χωριά σε όλη την Ήπειρο, με το έργο «Οι Έλληνες».

Όλες οι παραγωγές και συμπαραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ, το 2018, τόσο στα Γιάννενα, όσο και σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας, όπου και ταξίδεψαν, έδωσαν στον κόσμο, 169 παραστάσεις, προσελκύοντας 60.000θεατές, ξεπερνώντας σε αριθμό θεατών κάθε προσδοκία μας.

Τη χρονιά αυτή, θεσμοθετήθηκαν οι «Λογοτεχνικές Γέφυρες», με αφιερώματα, στο θέατρο, στην ποίηση, στο παιδικό θέατρο και τη λογοτεχνία, ενώ την ίδια χρονιά υλοποιήθηκε το θεατρικό δρώμενο «Η τελευταία εικόνα», αφιερωμένο στους Γιαννιωτοεβραίους.

Φιλοξενήθηκαν πολλές παραστάσεις και τον Μάιο το ΔΗΠΕΘΕ, υλοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, «Δρόμο πήρε και δρόμο… άφησε», σε απομακρυσμένα σχολεία σε ολόκληρο το νομό Ιωαννίνων, ενώ σημαντικό ήταν και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη Διαφορετικότητα.

Για πρώτη φορά φέτος οργανώθηκε ένα ξεχωριστό δείπνο, που ανέδειξε τη γαστρονομία του τόπου μας, με ακούσματα και κείμενα γύρω από την παράδοσή μας.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο 2ο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, το οποίο φιλοξένησε πέντε μεγάλες φεστιβαλικές παραγωγές και ξεκίνησε με τη συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, του Ελληνικού Φεστιβάλ, «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη.

Το καλοκαίρι διοργανώθηκε τον μήνα Ιούλιο για πρώτη φορά, το Θερινό Μαντείο (Εργαστήριο Καλλιτεχνικής Έρευνας για το Αρχαίο Δράμα), το οποίο, με τη διεθνή του απήχηση, εντάχθηκε από την πρώτη του κιόλας χρονιά στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος, εξασφαλίζοντας ως το μοναδικό ΔΗΠΕΘΕ της χώρας, τριετή σύμβαση, με το υπουργείο Πολιτισμού, γεγονός που αποδεικνύει στην πράξη την πρωτοπορία του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Σπουδαίοι εισηγητές και 45 σπουδαστές, από Ελλάδα και εξωτερικό, βίωσαν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία γύρω από την σπουδή του Αρχαίου Δράματος. Το ΔΗΠΕΘΕ συμμετείχε επίσης με τρεις δράσεις στην 1η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων.

Για την χρονιά 2018 – 2019 η παράσταση της Παιδικής σκηνής «Η Μωβ Ομπρέλα»,  κέρδισε το χειροκρότημα 11.000 μαθητών και εκπαιδευτικών από την Ήπειρο και τη Λευκάδα.

Πρωτοπόρο το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, άνοιξε δρόμο για ουσιαστικές συμπαραγωγές, με άλλα ΔΗΠΕΘΕ και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Η συμπαραγωγή με το Θεσσαλικό Θέατρο και τον «Γλάρο» του Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου, σε Γιάννενα και Λάρισα, απέδειξε με την αθρόα προσέλευση του κοινού, ότι γίνονται σπουδαίες παραγωγές στην περιφέρεια.

Πολύ σημαντική και η συμπαραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με τον «Ελέφα», σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη, καθώς για πρώτη φορά, ένα Κρατικό Θέατρο, συνεργάζεται με ένα περιφερειακό.