Το Τμήμα παραδοσιακών Χορών του Π.Κ.Δ.Ι. στο κανάλι της Βουλής

Το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών συμμετείχε σε μια ακόμη τηλεοπτική εκπομπή, που μεταδόθηκε σε εθνικό και δορυφορικό δίκτυο στον κόσμο με σκοπό την περαιτέρω ανάδειξη πολιτιστικών στοιχείων των Ιωαννίνων και της Ηπείρου και στόχο την προβολή του τόπου. Επρόκειτο για τη δίωρη εκπομπή «Από τόπο σε τόπο» του Καναλιού της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή tv) με τον Χρήστο Μυλωνά, η οποία είχε θέμα τα «Γιάννινα».

Πρόκειται για σειρά εκπομπών με υψηλή τηλεθέαση, που προβάλουν τα ήθη, τα έθιμα και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, ταξιδεύοντας στην ελληνική περιφέρεια. Μεταδόθηκε το μεσημέρι και τα μεσάνυχτα στις 26/12/2021 ώστε να υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης και από τους ομογενείς σε όλη τη γη.

Το διεθνώς βραβευμένο Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου  Δήμου Ιωαννιτών  παρουσίασε μια πλήρη ενότητα της αστικής παράδοσης των Ιωαννίνων με χαρακτηριστικούς χορούς, τραγούδια, κείμενα και στοιχεία, ιστορική αναφορά καθώς και την πλούσια φορεσιά των Ιωαννίνων.

Πέραν αυτών, η εκπομπή περιελάβανε εντυπωσιακά πλάνα πλήθους μνημείων των Ιωαννίνων (μουσεία, μοναστήρια, κάστρο, λίμνη, Νησί κ. ά), αναφορά, στοιχεία και συνεντεύξεις που αφορούσαν αυτά αλλά και το παρελθόν και παρόν της ιστορικής μας πόλης ενώ υπήρξε ενότητα για την γιαννιώτικη γαστρονομία.

Για το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου  Δήμου Ιωαννιτών ήταν η 4η τηλεοπτική παρουσία το 2021.

 Υπεύθυνοι διδασκαλίας- παρουσίασης: Ηλίας Γκαρτζονίκας, Νίκος Νούσιας, Βασίλης Ράπτης (εκπ. Φυσικής Αγωγής).

Μουσικοί: Κώστας Βέρδης, Γιάννης Παπακώστας, Γιώργος Πατσούρας, Βασίλης Τσίκας, Διαμαντής Παπαναστασίου, Βαγγέλης Βέρδης, Μιχάλης Βέρδης και Στέφανος Βέρδης.

 Αξίζει να τονιστεί η έκτακτη συμμετοχή, στην εκπομπή, του κορυφαίου παραδοσιακού κλαρινίστα Γρηγόρη Καψάλη, που στα 93 χρόνια του διαμόρφωσε ή εξέλιξε στοιχεία της γιαννιώτικης παράδοσης.