Ζαγόρι – Δημοπρατείται από την Περιφέρεια με 378.000 ευρώ η γέφυρα στο Καβαλάρι, εγκρίσεις και για άλλα έργα

Ένα σημαντικό έργο που θα καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων και τις μετακινήσεις τους για τις αγροτικές ασχολίες στο Καβαλάρι προωθεί η Περιφέρεια Ηπείρου. Πρόκειται για την κατασκευή νέας γέφυρας που θα ενώσει τις όχθες  του Ζαγορίτικου ποταμού, αφού από τον Φεβρουάριο του 2004 δεν υπάρχει το πέτρινο «Μεγάλο Γεφύρι» του Καβαλαρίου που κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα και είχε χαρακτηρισθεί διατηρητέο και εκτός των άλλων εξυπηρετούσε για αιώνες τους κατοίκους.

Το πέτρινο γεφύρι, παρά τις έγκαιρες (από το 2003) προειδοποιήσεις του τότε Δήμου Ανατολικού Ζαγορίου ότι ήταν σε κίνδυνο, τελικά αφέθηκε στην τύχη του και κατέρρευσε. Υπήρξαν πολλές προσπάθειες της τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων του χωριού για να ξαναστηθεί, αλλά  δεν αναστυλώθηκε ποτέ. Έμειναν μόνο οι υποσχέσεις  ότι θα γινόταν με τη συνδρομή της «Εγνατία οδός Α.Ε. και άλλων φορέων. Σχεδόν 14 χρόνια μετά το αίτημα για κατασκευή μιας νέας γέφυρας επανήλθε πολλές φορές και τελευταία  είχε τεθεί στον Περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη, τόσο από το Δήμαρχο Βασίλη Σπύρου, όσο και από τους κατοίκους στην εκδήλωση τον περασμένο Ιούλιο για την επαναλειτουργία του Ι.Ν. Αγίας Τριάδας Καβαλαρίου και αυτή τη φορά εισακούστηκε.

Ειδικότερα, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου στην συνεδρίαση της 30ης Νοεμβρίου 2019 ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου «Κατασκευή γέφυρας στο Καβαλάρι μετά την κατάρρευση της γέφυρας στο σημείο αυτό λόγω καιρικών συνθηκών» προϋπολογισμού 378.000,00 € με ΦΠΑ.

Η Οικονομική Επιτροπή έλαβε αποφάσεις και για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που αφορούν την περιοχή του Ανατολικού Ζαγορίου και τα ποτάμια του:

-Ανέδειξε τον ανάδοχο (Β. Κούγκουλης και ΣΙΑ Ο.Ε.) του έργου: «Αντιπλημμυρική προστασία αριστερής όχθης Ζαγορίτικου ποταμού στα όρια Τ.Κ. Μηλιωτάδων», προϋπολογισμού 70.000,00 € με ΦΠΑ.

-Ενέκρινε τη διάθεση πιστώσεων για:

  • «Καθαρισμό και διευθέτηση του Βάρδα ποταμού στα όρια του Δ.Δ. Γρεβενιτίου».
  • «Καθαρισμό και διευθέτηση ρέματος για την προστασία παραγωγικών μονάδων στη θέση Κουλούρι Δεματίου».
  • «Καθαρισμό ρεμάτων περιοχής Βακαράτσας προς Βοβούσα, Φλαμπουράρι και Λίμνη Πηγών Αώου».

Αποκαταστάσεις ζημιών σε εκκλησίες

Ι.Ν. ΚΟΙΜΗΣΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΚΑΜΝΕΛΙΟΥ

Στην ίδια συνεδρίαση η Ο.Ε. ανέδειξε και τον ανάδοχο για μια σημαντική και αναγκαία παρέμβαση σε ένα ακόμη θρησκευτικό μνημείο στο Ζαγόρι. Πρόκειται για το έργο  «Αποκατάσταση Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Σκαμνελίου», προϋπολογισμού €150.000,00. Ανάδοχος είναι ο  Π. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε.

Τέλος, σε προηγούμενη συνεδρίαση της η Ο.Ε. ενέκρινε την κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση ζημιών στο καμπαναριό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Λάιστας Ζαγορίου» προϋπολογισμού 15.500,00 € με ΦΠΑ.