“Λόγια Σταράτα στα Fm” 6-1-20

Στις 6-1-20 στα “Λόγια Σταράτα στα Fm”:

Δείτε ξανά την εκπομπή:

Στην πρώτη τους εκπομπή για το 2020 τα «Λόγια Σταράτα στα fm» μεταφέρθηκαν στη μακρινή Χιλή με τη βοήθεια του ιστορικού Roberto Videla, που έλκει την καταγωγή του από τη χώρα μας.

Ο κ. Videla μας εξήγησε τα αίτια των αναταραχών στη Χιλή τους δύο τελευταίους μήνες με κυριότερο τη μεγάλη κοινωνική και οικονομική ανισότητα. Ακόμη, μας μίλησε για τα συσσωρευμένα προβλήματα της χώρας που έχουν τις ρίζες τους στη δικτατορία του Πινοσέτ.

Η συζήτησή μας στάθηκε και σε κάποια πιο ευχάριστα ζητήματα, όπως είναι η ελληνική κοινότητα του Σαντιάγο που δραστηριοποιείται στην πόλη για πάνω από εκατό χρόνια κρατώντας ζωντανά ήθη, έθιμα και παραδόσεις.

Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, το περιβάλλον και η τοπική πολιτική σκηνή αποτέλεσαν τη βασική θεματολογία της συζήτησής μας με τον πρόεδρο του Φορέα και πρώην δήμαρχο Ιωαννίνων Φίλιππα Φίλιο.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλιο, ο Φορέας είναι σε θέση να εφαρμόσει τις διεθνείς πρακτικές στη διαχείριση αστικών λιμνών ενώ πρόκειται να τεθούν σε τροχιά υλοποίησης συγκεκριμένα έργα (όχι απλά μελέτες) με βασικότερο την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού. Ακόμη, με τα κονδύλια που προέρχονται από διεθνή προγράμματα θα λυθούν προβλήματα χρόνων στη λίμνη Παμβώτιδα. Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί πως ο Φορέας πρόκειται να αποκτήσει δύο νέα drone για τη διενέργεια ελέγχων.

Ως προς την πολιτική σκηνή του Δήμου Ιωαννιτών, ο κ. Φίλιος τόνισε πως αυτό που λείπει από τις παρατάξεις είναι η κουλτούρα των συνεργασιών.

Την αγάπη της για τα ζώα, τα παιδιά και τη συγγραφή συνδυάζει η εκπαιδευτικός και εκπαιδεύτρια σκύλων Κατερίνα Παπαποστόλου που μίλησε στα Λόγια Σταράτα στα Fm.

Η κα. Παπαποστόλου έχει γράψει τρία βιβλία με πηγή έμπνευσης τη σκυλίτσα Διώνη, που είχε βρει κακοποιημένη πριν από μερικά χρόνια και αποφάσισε να υιοθετήσει. Η ίδια είναι ακόμη ιδρύτρια της ομάδας Ζω.Ε.Σ. που αναλαμβάνει -με τη βοήθεια των 80 εθελοντών της σε 25 περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου- να κάνει ενημερώσεις ευαισθητοποίησης για τους τετράποδους φίλους μας. Μιλώντας για τα οφέλη της υιοθεσίας ενός ζώου, υπογράμμισε πως όταν ένας άνθρωπος σώζει μια ζωή από τον δρόμο η τα κλουβιά, σώζει και τη δική του.

Για τις άοκνες δράσεις της Λέσχης Γαστρονομίας Ηπείρου μιλήσαμε με τον πρόεδρό της Θοδωρή Αλεξίου και τα μέλη Κώστα Γεροδήμο και Σοφία Βούλγαρη.

Η Λέσχη μετράει πάνω από δέκα χρόνια ζωής και δραστηριοποίησης στην περιοχή της Ηπείρου, έχοντας διοργανώσει και υποστηρίξει δεκάδες συμπόσια και εκδηλώσεις με απώτερο στόχο τη διατήρηση και διάδοση της γαστρονομικής παράδοσης.

Οι καλεσμένοι μας μάς μίλησαν για τις γαστρονομικές συνήθειες των Ελλήνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, την έρευνα αλλά και τις προκλήσεις στην αναπαραγωγή μιας συνταγής του παρελθόντος, όπως είναι τα δυσεύρετα υλικά και τα σκεύη που δεν χρησιμοποιούνται πια.

Στα επόμενα βήματα της Λέσχης Γαστρονομίας Ηπείρου συγκαταλέγονται οι διοργανώσεις τριών συμποσίων τους επόμενους μήνες και η έκδοση ενός βιβλίου για τη γαστρονομική ιστορία των Ιωαννίνων.

«Guest star» της εκπομπής μας ο δεκάχρονος Οδυσσέας που έδωσε ευχές για το νέο έτος.