Έναρξη του 4ου Θερινού Σχολείου «Γεωλογία και Πολιτιστική Κληρονομιά»

Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Βίκου-Αώου υποδέχεται από τις 6 έως τις 12 Ιουλίου 2025 το 4ο Θερινό Σχολείο με τίτλο «Γεωλογία και Πολιτιστική Κληρονομιά», το οποίο διοργανώνεται από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε. (ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.)» που είναι οφορέας διαχείρισης του Γεωπάρκου, σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τον Δήμο Κόνιτσας.

Το φετινό Θερινό Σχολείο εστιάζει στη δυναμική σχέση μεταξύ της γεωλογικής εξέλιξης και της πολιτιστικής κληρονομιάς, αναδεικνύοντας τη γεω-πολιτιστική αξία της περιοχής του Βίκου-Αώου. Μέσα από διαλέξεις, εργαστήρια και επιτόπια έρευνα, οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν πτυχές όπως η τεκτονική εξέλιξη, η χρήση των πετρωμάτων στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, η γεω-αρχαιολογία και η διαχείριση γεωλογικών και πολιτιστικών μνημείων.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν30 μεταπτυχιακοί φοιτητές και τελειόφοιτοι προπτυχιακοί φοιτητές από το πεδίο των φυσικών και ανθρωπιστικών επιστημών, που προέρχονται από διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Κατά τη διάρκεια του Σχολείου, θα πραγματοποιηθούν τριήμερες ασκήσεις πεδίου σε επιλεγμένους γεώτοπους και γεωδιαδρομές του Γεωπάρκου, με συλλογή και επεξεργασία πρωτογενών δεδομένων, χρησιμοποιώντας σύγχρονα εργαλεία και λογισμικά ανάλυσης. Οι διαλέξεις και τα εργαστήρια θα φιλοξενηθούν στο Δημαρχιακό Μέγαρο Κόνιτσας και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας.

Το 4ο Θερινό Σχολείο εντάσσεται στις δράσεις του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Βίκου-Αώου για την ανάδειξη της γεωποικιλότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς ως θεμελίων για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δια βίου εκπαίδευση. Η φετινή διοργάνωση επιβεβαιώνει τη δέσμευση του Γεωπάρκου στη δημιουργία ευκαιριών μάθησης και ερευνητικής εμπειρίας για τη νέα γενιά επιστημόνων.

Ειδικά φέτος, στο πλαίσιο του 4ου Θερινού Σχολείου και συγκεκριμένα στις 7 Ιουλίου το απόγευμα στο Δημαρχιακό Μέγαρο Κόνιτσας, θα λάβει χώρα -για πρώτη φορά- ειδική συνεδρία με τίτλο «Γεωλογία και Πολιτισμός στα τρία Γεωπάρκα της Πίνδου», κατά τη διάρκεια της οποίας εκπρόσωποι των Γεωπάρκων Βίκου-Αώου, Γρεβενών- Κοζάνης, Μετεώρων-Πύλης θα παρουσιάσουν τις σχέσεις γεωλογίας και πολιτισμού στις τρεις αυτές περιοχές της οροσειράς της Πίνδου που έχουν την αναγνώριση της UNESCO.