«Αγώνας για την Ελευθερία» στο Συρράκο

Η Τοπική Ενότητα Συρράκου του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, με συνδιοργανωτές τον Ορειβατικό Όμιλο Συρράκου (ΟΡ.Ο.Σ.), τον Σύλλογο Δρομέων Ιωαννίνων και τις Τουριστικές Επιχειρήσεις Συρράκου, στα πλαίσια των 1ων Ορεινών Αγώνων Συρράκου (Syrrako Trail Run), διοργανώνει την Κυριακή 2 Ιουλίου 2017 ορεινό αγώνα με την ονομασία «Αγώνας για την Ελευθερία» – «Race to Freedom».

Η ημερομηνία διεξαγωγής της εκδήλωσης αποτελεί ημέρα μνήμης για την καταστροφή του Συρράκου και τον βίαιο ξεριζωμό των χιλιάδων κατοίκων του από τις πατρογονικές εστίες , κατά την εξέγερση ενάντια στον Τουρκικό ζυγό στις 2 Ιουλίου του 1821.

Ο αγώνας δρόμου θα διεξαχθεί στα μονοπάτια της χαράδρας του Χρούσια, μεταξύ των δύο ιστορικών κοινοτήτων Συρράκου και Καλαρρυτών και θα διέρχεται το δάσος της «Πάντζας», εκεί ακριβώς που οι πρόγονοί μας αγωνίσθηκαν, πολέμησαν και στην συνέχεια προφυλάχθηκαν και έσωσαν τελικά το γένος μας, το καλοκαίρι του 1821.Ένας τέτοιος αγώνας δρόμου δεν είναι εθιμοτυπικός, δεν είναι μια διαδρομή που απλά πλαισιώνει μια επετειακή εκδήλωση. Είναι ένας αγώνας που έχει ως στόχο να συνδέσει την ιστορία με το περιβάλλον και τον πολιτισμό με το αθλητικό ιδεώδες.