Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου: «Χρειάζεται αύξηση πόρων και ευελιξία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης»

Σε πολλαπλές παρεμβάσεις για τη χρηματοδότηση της αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, αλλά και για την προσαρμογή των κρατών-μελών σε αυτή τη νέα πραγματικότητα, προέβη η Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ευρωβουλευτής, κα Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Συγκεκριμένα, η κα Ασημακοπούλου ζήτησε επιπλέον πόρους για την Ελλάδα, καθώς και ευελιξία στη χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων, καλώντας ταυτόχρονα το Ευρωκοινοβούλιο να στηρίξει την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού για τη δημιουργία μίας «παγκόσμιας συμμαχίας για την προσαρμογή».

Κατά την κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμών και της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου, παρουσία του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, καθώς και του Επιτρόπου για την Οικονομία, Paolo Gentiloni, η Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στις μεγάλες πυρκαγιές και στις καταστροφικές πλημμύρες, που έπληξαν την Ελλάδα, καθώς και στο δυσθεώρητο κόστος αποκατάστασης των ζημιών. Αναφερόμενη στη συμφωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, για την κινητοποίηση κεφαλαίων συνολικού ύψους 2,25 δισ. ευρώ για τη χώρα μας, η κα Ασημακοπούλου ευχαρίστησε τους Επιτρόπους για το έργο τους στο ειδικό Task Force της Επιτροπής, που επεξεργάζεται τρόπους στήριξης της Ελλάδας σε συνεργασία με τις αρμόδιες Ελληνικές Αρχές.

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας, από το βήμα της Ολομέλειας, καλωσόρισε την προσωρινή Έκθεση, σχετικά με την πρόταση για ενδιάμεση αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, επισημαίνοντας ότι «είναι μία καλή Έκθεση για την Ευρώπη και μία καλή Έκθεση για την Ελλάδα». Εξέφρασε, μάλιστα, την ικανοποίησή της που η συγκεκριμένη Έκθεση περιλαμβάνει την πρόταση για περαιτέρω αύξηση του προϋπολογισμού κατά 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ πρόκειται να διοχετευτούν στο Αποθεματικό Αλληλεγγύης και Επείγουσας Βοήθειας για την αντιμετώπιση, μεταξύ άλλων, και των φυσικών καταστροφών.