Απάντηση της Μ. Τζούφη σε Ν. Κεραμέως και ΝΔ για το Πανεπιστημιακό Άσυλο

Στην κατεδαφιστική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για την εκπαίδευση αναφέρθηκε η Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων και Αν. Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής επί του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε και περιέχει την κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου.

Πιο συγκεκριμένα, η Αν. Τομεάρχης Παιδείας ανέφερε πως η νέα Κυβέρνηση έχει αποφασίσει την κατεδάφιση του μεταρρυθμιστικού έργου της προηγούμενης περιόδου, καταφεύγοντας σε αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος και υλοποιώντας πολιτικές αποκλεισμού από τη Δημόσια Εκπαίδευση. Παράλληλα, σχεδιάζει να δώσει περισσότερο χώρο στα ιδιωτικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

 

Η κα Τζούφη τόνισε πως στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η διακοπή των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, σημειώνοντας πως η απόφαση του ΥΠΑΙΘ στερεί από τα Πανεπιστήμια πόρους και ανθρώπινο δυναμικό. Επίσης, αποκλείει 1.500 αποφοίτους των ΕΠΑΛ από τη δωρεάν φοίτηση σε σύγχρονα προγράμματα σπουδών και γνωστικά αντικείμενα

 

Στη συνέχεια, η πρώην Υφυπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στην απόσπαση της Έρευνας από το Υπουργείο Παιδείας και τη μεταφορά της στο Υπουργείο Οικονομίας ως μια παγκόσμια πρωτοτυπία με πολλούς αρνητικούς συμβολισμούς και λειτουργικές αδυναμίες. Κατηγόρησε την Κυβέρνηση για άνευ όρων σύνδεση της έρευνας με την αγορά και τις επιχειρήσεις, για αναστολή των συνεργασιών μεταξύ Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων, καθώς και για υπονόμευση της βασικής έρευνας και των ανθρωπιστικών σπουδών.

 

Όσον αφορά τις εξαγγελίες για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η κα Τζούφη σημείωσε πως το σχέδιο της Κυβέρνησης είναι η μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ, η επαναφορά της «βάσης του 10», η κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης σε Τμήματα των Πανεπιστημίων, στοχεύοντας στην «ποιοτική γνώση για λίγους, στη μαζική γνώση για τους πολλούς, στο χαμηλό επίπεδο σπουδών αλλά με επαγγελματικά δικαιώματα για τους έχοντες που επιλέγουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού και τα ιδιωτικά κολλέγια».

 

Η βουλευτής Ιωαννίνων στάθηκε ιδιαίτερα και στην κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου και την εξομοίωσή του με τον κοινό δημόσιο χώρο, τονίζοντας πως η Κυβέρνηση απειλεί τα θεμέλια της ακαδημαϊκής ειρήνης. Σημείωσε πως η ΝΔ χρησιμοποιεί διαχρονικά το Άσυλο για να συκοφαντήσει τα ελληνικά πανεπιστήμια και είναι αλλεργική στο γεγονός ότι είναι ζυμωμένο με αγώνες για δικαιώματα.

 

Κλείνοντας ανέφερε πως σήμερα υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των κακουργηματικών πράξεων και τα οποία προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τεκμηρίωση, σύνεση και διάλογο και όχι με αστυνομοκρατία, καταστολή και επιστροφή στο δόγμα «νόμος και τάξη».