Climanet, το Δίκτυο των Δήμων για την κλιματική ουδετερότητα

Την ίδρυση του Δικτύου με την επωνυμία Climanet προχώρησαν οι έξι Ελληνικοί Δήμοι και η Λεμεσός που μετέχουν στην αποστολή των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων της Ευρώπης ως το 2030.

Στην πανηγυρική εκδήλωση που έγινε στο Νησί παραβρέθηκαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης χαιρέτησαν τις εργασίες δύο Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Οι έξι Ελληνικές πόλεις και η Λεμεσός αναλαμβάνουν να ηγηθούν της μεγάλης προσπάθειας που ξεκίνησε η Ευρώπη και να καταστούν κλιματικά ουδέτερες ως το 2030 με σκοπό το ίδιο μοντέλο να ακολουθήσουν κι άλλες πόλεις στη συνέχεια.

Παρόντες στην ιδρυτική υπογραφή του Δικτύου ήταν ο δήμαρχος Τρικάλων και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ο αντιδήμαρχος Αθήνας Χρήστος Τεντόμας, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Μιχάλης Κούπκας, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Νικόλαος Μπασακίδης και ο δημοτικός σύμβουλος Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου Λεμεσού Χάρης Τρίκης.

Εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών υπέγραψε ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Οι εργασίες άνοιξαν με χαιρετισμό του Δημάρχου Ιωαννίνων ο οποίος καλωσόρισε τους εκπροσώπους των πόλεων του Δικτύου αλλά και τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων.

«Επιλέξαμε να διοργανώσουμε την εκδήλωση αυτή στο Νησί καθώς όραμά μας είναι να το καταστήσουμε ενεργειακά αυτόνομο. Η προσπάθεια και ο αγώνας όλων μας είναι να κινητοποιήσουμε τους πολίτες ώστε να αντιληφθούν το μέγεθος της κλιματικής ουδετερότητας και να γίνουν μέρος των πρωτοβουλιών και των δράσεων που θα αναλάβουμε το επόμενο διάστημα» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.

Τις ευχές του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου μετέφερε ο Ηγούμενος Καλλίνικος .

Εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Σιαράβας ευχήθηκε επιτυχία στο Δίκτυο ενώ τόνισε ότι η Περιφέρεια έχει σε προτεραιότητα δράσεις που απαντούν στην κλιματική αλλαγή με δέσμευση σημαντικών πόρων κατά τη νέα προγραμματική περίοδο.

Την ανάγκη «να αλλάξουμε τις πόλεις, να αλλάξουμε και τις νοοτροπίες» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου. Μάλιστα τόνισε ότι οι εκατό πόλεις που έχουν επιλεγεί για την Ευρωπαϊκή Αποστολή πρέπει να το πετύχουν είκοσι χρόνια νωρίτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Σήμερα στήνουμε το δίκτυο για να ενώσουμε δυνάμεις να πιέσουμε την πολιτεία και να πετύχουμε την επιπλέον υποστήριξη. Όμως το πιο δύσκολο είναι να αλλάξουμε νοοτροπίες. Κάνουμε λοιπόν μία σημαντική αρχή με το Δίκτυο και σταδιακά θα καταφέρουμε αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία, να πετύχουμε τον κοινό σκοπό», υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου.

Τα προγράμματα που υλοποιεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την εξοικονόμηση ενέργειας παρουσίασε η Γενική Γραμματέας Αλεξάνδρα Σδούκου η οποία έκανε γνωστό ότι θα διατεθούν το επόμενο διάστημα 100 εκατομμύρια για να χρηματοδοτηθούν ενεργειακές κοινότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, μεταξύ αυτών και του Δήμου Ιωαννιτών.

Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού Ευθύμιος Μπακογιάννης τόνισε ότι η δικτύωση στην οποία προχωρούν οι έξι ελληνικές πόλεις μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για τις υπόλοιπες της Ευρώπης.

Ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα διατεθεί ποσό 20 εκατομμυρίων ευρώ στις έξι ελληνικές πόλεις ώστε να προχωρήσουν στην εκπόνηση των απαραίτητων μελετών ή και στην χρηματοδότηση έργων.

«Η Γενική Γραμματεία είναι δίπλα στην προσπάθεια αυτή με εθνικές στρατηγικές, στρατηγικές όπως είναι χρηματοδότηση των πολεοδομικών μελετών από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα είμαστε δίπλα στους δήμους για να οργανωθούν τα σύμφωνα κλιματικής ουδετερότητας» υπογράμμισε.

Πτυχές της Ευρωπαϊκής Αποστολής για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις με κεντρικό άξονα «από και προς τους πολίτες» ανέλυσαν τα μέλη του Mission Board «100 Κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030» Χρύσης Νικολαίδης και Μαρία Βασιλάκου.

«Χρειάζεται σχέδιο δράσης που θα στηρίζεται από τις περιφερειακές και εθνικές αρχές. Η αποστολή επεξεργάζεται σχέδια για να πετύχουν τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας και το Δίκτυο θα είναι ο πιο σημαντικός μηχανισμός» ανέφερε ο κ. Νικολαίδης.

«Η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας για μία πόλη είναι άθλος, είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα του αιώνα. Κανένας δεν έχει έτοιμη την συνταγή κι έτσι αποφασίσαμε να ανοίξουμε τον δρόμο. Τους επόμενους μήνες ξεκινά η πραγματική δουλειά» τόνισε η κ. Βασιλάκου.

Στην εκδήλωση μίλησανQ

– ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ιωάννης Λεονάρδος. Σημείωσε ότι το πανεπιστήμιο θα είναι συνοδοιπόρος της πόλης των Ιωαννίνων. Στη συνέχεια παρουσίασε δράσεις που υλοποιεί το Πανεπιστήμιο για την ενεργειακή αναβάθμιση καθώς και όσες σχεδιάζονται για την ολοκλήρωση της παρέμβασης αυτής στην πανεπιστημιούπολη.

-ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου Ιωάννης Τσίγκρος. Το ΤΕΕ αποτελεί στρατηγικό εταίρο του Δήμου. «Βασική μας προτεραιότητα είναι η συμβολή σε κάθε δράση για την μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος. Το ΤΕΕ μετέχει στην προσπάθεια με τον Δήμο μέσω μνημονίου που έχει υπογραφεί και θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις του την πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα» ανέφερε ο κ. Τσίγκρος.

-ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων της ΒΙΠΕ Λευτέρης Αραμπατζής. Ο κ. Αραμπατζής έκανε γνωστό ότι οι επιχειρήσεις της Βιομηχανικής σε συνεργασία με την ΕΤΒΑ έχουν υποβάλλει επενδυτικό πλάνο δύο εκατομμυρίων στο Ταμείο Ανάκαμψης για την εξοικονόμηση ενέργειας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των εγκατεστημένων επιχειρήσεων στη ΒΙΠΕ.

 

-ο Πρόεδρος Δ.Σ. Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου Κωνσταντίνος Ζωνίδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου,  Ιωάννης  Βουγιούκας και ο Διευθυντής Χρηματοδοτήσεων Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, Χριστόφορος Σαπλαούρας. «Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου στηρίζει την πρωτοβουλία ίδρυσης της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Δίκτυο ClimaNet» για τη συνεργασία των πόλεων που έχουν επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2023. Ενθαρρύνουμε την εφαρμογή πράσινων πολιτικών για τη μετατροπή των Ιωαννίνων σε μία κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη πόλη, παρέχουμε σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της καινοτομίας και την ενίσχυση του τόπου μας» τόνισε ο κ. Βουγιούκας.  Ο κ. Χριστόφορος Σαπλαούρας, παρουσίασε τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Τράπεζας μέσω των οποίων η Τράπεζα μπορεί να συνεισφέρει στην κλιματική ουδετερότητα και την ευημερία της Ηπείρου.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης την οποία συντόνισε ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Γιώργος Αρλέτος έγινε η παρουσίαση του Δικτύου Συνεργασίας για την Κλιματική Ουδετερότητα των πόλεων της Ελλάδας και της Κύπρου και κωδικοποιήθηκαν τα συμπεράσματα της συνάντησης από τον νομικό Κωνσταντίνο Καρατσώλη.