Δήμος Κόνιτσας: Εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940

Ο Δήμος Κόνιτσας γιόρτασε με λαμπρότητα την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 που αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην ιστορία μας.

Το πρωί της 27ης Οκτωβρίου 2023 στο Γυμνάσιο, στο Γενικό Λύκειο, στο ΕΠΑΛ, στα Δημοτικά Σχολεία και στα Νηπιαγωγεία της Κόνιτσας πραγματοποιήθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις με θέμα σχετικό με την Επέτειο του «ΟΧΙ». Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση με τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών όλων των σχολείων και ιδρυμάτων στο  Μαυσωλείο Πεσόντων 1940, που βρίσκεται στο παρεκκλήσιο «Άγιος Αθανάσιος», καθώς και επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο λόφο του Εφέδρου Ανθυπολοχαγού Παύλου Παυλίδη στο Ελεύθερο Κόνιτσας.

Η μνήμη των ηρώων του ΄40 τιμήθηκε το Σάββατο 28 Οκτωβρίου με Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ιερουργούντος και προεξάρχοντος του Γραμματέα του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος π. Σπυρίδωνος Κατραμάδου, ο οποίος αναπλήρωσε τον Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα, που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων απουσίαζε, με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων που τελέστηκαν στο μνημείο Ηρώων στο προαύλιο του Δημαρχείου και ομιλία από τον Διευθυντή του Α’ Δημοτικού Σχολείου κ. Ιωάννη Λάμπρο με θέμα: «28η Οκτωβρίου! Μνήμη και Ιστορία».

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την εθνική επέτειο ολοκληρώθηκαν με τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση και με παραδοσιακούς χορούς στην κεντρική πλατεία από τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας.

 

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλαος Εξάρχου, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Πρόδρομος Γαϊτανίδης, εκπρόσωποι στρατιωτικών, αστυνομικών και τοπικών αρχών, εκπρόσωποι κομμάτων και πλήθος δημοτών και επισκεπτών.