Δήμος Πωγωνίου: Δημοπρατείται η ανάδειξη περιοχής “Ντοβρίτσι”

Σε σημαντικό τουριστικό πόλο έλξης θα μετατραπεί η πλούσια φυσική ομορφιά της λίμνης Ριαχόβου και η ευρύτερη περιοχή, με την ολοκλήρωση του έργου «Ανάδειξη περιοχής “Ντοβρίτσι” Κοινότητας Ριαχόβου Δ.Ε. Άνω Καλαμά» το  οποίο είναι σε διαδικασία δημοπράτησης.

Με την  ανάδειξη της περιοχής “Ντοβρίτσι” Ριαχόβου, του 3ου έργου ενός φιλόδοξου project που ξεκίνησε πριν αρκετά χρόνια, θα ολοκληρωθεί  ο ενιαίος χώρος αναψυχής περιμετρικά της λίμνης Ριαχόβου  που θα καταλήγει στην Ιερομνήμη, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να απολαύσουν την ηρεμία και την επαφή με το φυσικό κάλλος της περιοχής.

Το έργο με προϋπολογισμό μελέτης 278.254,00€ με Φ.Π.Α.24%, εντάχθηκε στο  Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» για το έτος 2021, στον Άξονα Προτεραιότητας 2 «Αστική Αναζωογόνηση & Λοιπές δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» του Πράσινου Ταμείου και θα εκτελεστεί με χρηματοδότηση του προγράμματος αλλά και με ιδίους πόρους του Δήμου Πωγωνίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί συνέχεια του  έργου που εκτέλεσε ο Δήμος Πωγωνίου με τίτλο «Αξιοποίηση περιοχής νερόμυλου Ιερομνήμης Δ.Ε. Άνω Καλαμά» προϋπολογισμού 200.000,00€, το οποίο αφορούσε σε διαμόρφωση μικρών υπαίθριων χώρων αναψυχής και τοποθέτησης εξοπλισμού δασικής αναψυχής με καθαρισμό μονοπατιού μήκους 3 km το οποίο καταλήγει κοντά στην περιοχή της λίμνης και το οποίο θα συνδεθεί με το νέο έργο που θα κατασκευαστεί.

Για την ανάδειξη της περιοχής «Ντοβρίτσι» θα κατασκευαστούν έργα εξυπηρέτησης των επισκεπτών (τραπεζόπαγκοι, ψησταριές, κιόσκια κ.λπ.), θα γίνουν καθαρισμοί βλάστησης και διαμορφώσεις χώρων εστίασης (πικ-νικ), σήμανση διαδρομών και χώρων καθώς και διαμόρφωση μονοπατιών περιμετρικά της μικρής λίμνης που υπάρχει κοντά στον οικισμό του Ριαχόβου και μεταξύ των χώρων αναψυχής.

Παράλληλα, ο Δήμος Πωγωνίου θα προχωρήσει στον καθαρισμό των μονοπατιών που έχουν αναδειχτεί στο παρελθόν,  ώστε με την ολοκλήρωση του 3ου έργου να παραδοθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση για την Δ.Ε. Άνω Καλαμά .

Το δίκτυο είχε  σημανθεί και  περιλαμβάνει ορειβατικές και φυσιολατρικές διαδρομές, με επισκέψεις και στάσεις σε σημεία ειδικού ενδιαφέροντος, γεφύρια, μύλους και περιοχές φυσικού κάλλους, με συνολικό μήκος περίπου 24 χιλιομέτρων.

  • Περιοχή Καταρράκτη –ποταμός Καλαμάς
  • Ευρύτερη περιοχή της Σιταριάς,
  • Ορεινά Κουκλιών
  • Ευρύτερη περιοχή Αρετής

«Είναι ένα φιλόδοξο έργο που στοχεύει αφενός στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής κι αφετέρου στη δημιουργία ενός σημείου αναψυχής για τους δημότες. Πρόκειται για μία ιδιαίτερη περιοχή με πλούσιο φυσικό περιβάλλον που μπορεί να αποτελέσει σημαντικό σημείο αναφοράς στον τουριστικό χάρτη της περιοχής» τονίζει ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης.