Δήμος Ζαγορίου: Αγωγός φυσικού αερίου, πρόταση στο Interreg για τα γεφύρια και άλλα σημαντικά θέματα στο Δ.Σ.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη χάραξη του αγωγού φυσικού αερίου «Ποσειδών», η υποβολή πρότασης στο Interreg Ελλάδος-Αλβανίας για τα πέτρινα γεφύρια, το πρόβλημα που προέκυψε για ιδιοκτήτες ακινήτων από παλιά απαλλοτρίωση στο Μονοδένδρι και τη Βίτσα, η διαφωνία με την απόφαση της κυβέρνησης (παρόλο που μετατέθηκε για τον Ιούνιο η ισχύς της) για μεταφορά των διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος, η διαδικασία με το Κτηματολόγιο, η τηλεοπτική κάλυψη της περιοχής, αλλά και η λειτουργία του γραφείου των ΕΛΤΑ στο Γρεβενίτι ήταν τα κυριότερα θέματα που απασχόλησαν την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζαγορίου το απόγευμα της Τρίτης 12 Φεβρουαρίου.

Για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου: Χερσαίο τμήμα του αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής πίεσης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ» (Κήποι Έβρου – Φλωροβούνι Θεσπρωτίας) με φορέα υλοποίησης την  εταιρεία: «IGI POSEIDON », η οποία βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση από 23 Ιανουαρίου  μέχρι 6 Μαρτίου 2019, το Δημοτικό Συμβούλιο Ζαγορίου τάχθηκε μεν υπέρ της κατασκευής του έργου που θα φέρει φυσικό αέριο στην περιοχή. Ωστόσο, εξέφρασε ενστάσεις, παρά τις αισθητές βελτιώσεις που έγιναν στην αρχική προτεινόμενη χάραξη, εμμένοντας, ουσιαστικά, στην προηγούμενη ομόφωνη απόφασή του από τον περασμένο Μάρτιο.

Ο αγωγός στο Ανατολικό Ζαγόρι μπαίνοντας στα όρια του Δήμου θα διέρχεται (όπως και στην προηγούμενη χάραξη) από προστατευόμενες περιοχές, είτε Natura 2000, είτε του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και συγκεκριμένα, ανάμεσα από το Γρεβενίτι και το Τρίστενο με απόσταση από τους οικισμούς τα 300 και τα 310 μέτρα αντίστοιχα, μόλις 100 μέτρα από την Παναγία (περιοχή που βρίσκεται η ομώνυμη εκκλησία των Μηλιωτάδων), σε απόσταση 430 μέτρων από τους Μηλιωτάδες (όμως διαπιστώνεται ότι δεν ξεπερνά τα 250 μέτρα παρόλο που αναγράφεται διαφορετικά στη ΜΠΕ) και 160 μέτρα από την Ποταμιά. Μετά το Γρεβενίτι και το Τρίστενο υπάρχει βαλβιδοστάσιο και είναι η μοναδική  εγκατάσταση που αφορά όλο το μήκος του αγωγού εντός ορίων του Ανατολικού Ζαγορίου.

Με βάση τα στοιχεία της μελέτης και τους σχετικούς χάρτες που τη συνοδεύουν υπάρχει διαφοροποίηση, συγκρινόμενη με την αρχική χάραξη που είχε αποσταλεί την άνοιξη του 2018 στο Δήμο Ζαγορίου, αφού επιλέγεται τώρα η διαδρομή που αφήνει εκτός την περιοχή της Αμπέλου (Τσίπιανης) και δεν επηρεάζει το πέτρινο γεφύρι. Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο και για το γεφύρι Καμπέρ Αγά στους Μηλιωτάδες (η νέα όδευση είναι βελτιωμένη ως προς την απόσταση από τον οικισμό),  αφού η χάραξη του αγωγού είναι πολύ κοντά σε αυτό παρόλο που μετατοπίζεται σε σχέση με την αρχική. Σε ότι αφορά τα ιερά δάση του Ανατολικού Ζαγορίου (Γρεβενίτι-Τρίστενο-Πέτρα και προστατευτικό Παλαιοχωρίου Μηλιωτάδων) η χάραξη δεν φαίνεται να τα επηρεάζει. Ωστόσο, άλλα παραγωγικά δάση βρίσκονται στην πορεία του αγωγού με δεδομένες επιπτώσεις από την κατασκευή του έργου. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχθηκε  ομόφωνα την εισήγηση του Δημάρχου Βασίλη Σπύρου με την οποία αναγνωρίζει την σπουδαιότητα και αναγκαιότητα του έργου και τάσσεται υπέρ της κατασκευής του. Εκφράζει, ταυτόχρονα,  την μερική ικανοποίηση του για την υιοθέτηση ορισμένων εκ των προτάσεων-παρατηρήσεων που κατέθεσε στην εταιρεία και στο υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με βάση την αρχική προτεινόμενη χάραξη του περασμένου Μαρτίου (η απόφαση είχε αποσταλεί στην εταιρεία που ανέλαβε τη ΜΠΕ και με επιστολή του Δημάρχου ενημερώθηκε για τις προτάσεις του Δήμου, τον περασμένο Αύγουστο, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος), δεδομένου ότι αυξήθηκαν οι αποστάσεις του αγωγού από τους οικισμούς Γρεβενιτίου και Τριστένου και τα ιερά δάση της περιοχής, παρακάμφθηκε η διέλευση από τον οικισμό της Αμπέλου και το γεφύρι Τσίπιανης, απομακρύνθηκε η χάραξη από τους Μηλιωτάδες, αλλά όχι και από το γεφύρι Καμπέρ Αγά για το οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο εμμένει στην εξεύρεση καλύτερης λύσης για την όδευση του αγωγού σε μεγαλύτερη απόσταση, ώστε να προστατευθεί πλήρως το μνημείο. Τέλος, το Σώμα παραμένει σταθερό στην παλιότερη απόφασή (43/2018) του για χάραξη του αγωγού κατά μήκος της παλιάς εθνικής οδού Ιωαννίνων-Μετσόβου και παράλληλα της Εγνατίας οδού, ως την βέλτιστη λύση όδευσης του αγωγού από την περιοχή του Ζαγορίου.

 Πρόταση στο Interreg Ελλάδος-Αλβανίας για τα γεφύρια

ΓΕΦΥΡΙ ΜΥΛΟΥ-ΜΠΑΓΙΩΤΙΚΟΣ ΚΗΠΟΙ

Ο Δήμος Ζαγορίου σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σχεδιάζει να υποβάλλει πρόταση για χρηματοδότηση έργου στο INTERREG GREECE – ALBANIA 2014-2020 (4η Πρόσκληση), με τίτλο «Αξιολόγηση τρωτότητας, μετριασμός των επιπτώσεων και αποκατάσταση των Πέτρινων Τοξωτών Παραδοσιακών Γεφυρών στη διασυνοριακή περιοχή». Ακρωνύμιο: VASTA. Επικεφαλής εταίρος θα είναι ο Δήμος Ζαγορίου και, εκτός του ΕΜΠ, από Αλβανικής πλευράς θα μετέχουν οι φορείς:  -Cultural Heritage without Borders. Gjirokastra Branch. (Πολιτιστική Κληρονομιά χωρίς σύνορα-παράρτημα Αργυροκάστρου)-Albanian Ministry of Culture (υπουργείο Πολιτισμού).  Η διάρκεια του έργου θα είναι 24 μήνες και ο προτεινόμενος προϋπολογισμός 800.000 ευρώ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την υποβολή της πρότασης και όπως σημείωσε στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου, η προστασία, συντήρηση και ανάδειξη των δεκάδων πέτρινων γεφυριών του Ζαγορίου αποτελεί προτεραιότητα και διαρκή μέριμνα. Εκτός των άμεσων παρεμβάσεων, όπου προκύπτει πρόβλημα, σε συνεργασία με την αρμόδια Υπηρεσία  Νεωτέρων Μνημείων και την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς και την πρόταση στο Υπουργείο Πολιτισμού για εκπόνηση-εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος για το σκοπό αυτό, ο Δήμος ανταποκρίθηκε και στην πρόσκληση της περιφερειακής Μονάδας Ηπείρου του  Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.) για το έργο που ανέλαβε μέσω του ΕΣΠΑ και αφορά έλεγχο και συντήρηση αυτών των γεφυριών, αποστέλλοντας κατάλογο με πέτρινα γεφύρια που χρήζουν παρεμβάσεων και φροντίδας και σύντομα θα δοθούν και  νέα στοιχεία.

Πρόβλημα με παλιά απαλλοτρίωση σε Μονοδένδρι και Βίτσα

ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ

Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε την αποστολή  αιτήματος στη Δ/νση Τεχνικών έργων της Περιφέρειας Ηπείρου για την επίλυση του προβλήματος που ανέκυψε, με αφορμή και την Κτηματογράφηση που είναι σε εξέλιξη, στις Τοπικές Κοινότητες Μονοδενδρίου (κυρίως) και Βίτσας και αφορά σε αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων που έγινε το 1964 (και οι αποζημιώσεις κατατέθηκαν το 1967) για την κατασκευή της 26ης και 28ης επαρχιακής οδού. Όπως ενημέρωσαν το Δήμο ιδιοκτήτες ακινήτων των Τ.Κ. Μονοδενδρίου και Βίτσας, δεν έγινε η μεταγραφή της απόφασης απαλλοτρίωσης στα σχετικά βιβλία μεταγραφών του αρμοδίου Υποθηκοφυλακείου Ζαγορίου. Ως εκ τούτου, η μη νόμιμη μεταγραφή στις μερίδες των δικαιοπαρόχων των σημερινών ιδιοκτητών εμποδίζει τις διαδικασίες τυχόν μεταβιβάσεων, τη διαδικασία της Κτηματογράφησης της περιοχής, ενώ δύναται στο μέλλον να ανακύψουν ακόμη και ζητήματα αμφισβήτησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ακινήτων. Εκτός του Δημάρχου ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα, λεπτομερή ενημέρωση έκανε και ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας Βασίλης Ζαρκάδας, σημειώνοντας ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα που επείγει να αντιμετωπιστεί λόγω και των δηλώσεων Κτηματολογίου. Το Δημοτικό Συμβούλιο με την απόφασή του ζητά από την Περιφέρεια να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να νομιμοποιηθούν οι ιδιοκτήτες των απαλλοτριωμένων ακινήτων, δεδομένου ότι δεν γνώριζαν την ύπαρξη της απαλλοτρίωσης όταν αγόρασαν τα ακίνητα και σήμερα εμφανίζεται το Δημόσιο να κατέχει τμήματα των ιδιοκτησιών, καθώς και ακίνητα ιδιοκτησίας των Τοπικών Κοινοτήτων.

Αίτημα παραχώρησης κτιρίου από το Δασαρχείο

ΚΤΙΡΙΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ-ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Την παραχώρηση της χρήσης ακινήτου που δεν χρησιμοποιείται για δεκαετίες από το Δασαρχείο Ιωαννίνων στη θέση  «Άγιος Αθανάσιος» της Τ.Κ. Ασπραγγέλων (διασταύρωση των επαρχιακών οδών), ζητά με άλλη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμος Ζαγορίου. Το κτίριο, αφού επισκευαστεί, θα χρησιμοποιηθεί μαζί με παρακείμενο ιδιοκτησίας του Δήμου για την στέγαση του εκθετηρίου αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου HERBINNO που έχει ενταχθεί στο Διασυνοριακό Πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ-ΑΛΒΑΝΙΑ». Με αυτό το έργο θα δημιουργηθεί και βοτανικός κήπος με τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της περιοχής.

 «Όχι» στη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ

Ως προς την αναγκαστική μεταφορά των πλεοναζόντων ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως προβλέπει η από 24/1/2019 απόφαση (σ.σ. μετατέθηκε για τον Ιούνιο η εφαρμογή της) του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, το Δημοτικό Συμβούλιο κινήθηκε στα πλαίσια της ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ της ΚΕΔΕ αποφασίζοντας, κατά πλειοψηφία (μια αρνητική ψήφος και ένα «παρών»), να συνηγορήσει στην κατάθεση από την ΚΕΔΕ αίτησης ακύρωσης της απόφασης και αίτησης αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ώστε να μην εφαρμοστεί. Η απόφαση καταργεί στην ουσία την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και προβλέπει ότι εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα  ημερών από τη δημοσίευση της είναι υποχρεωτικό το άνοιγμα λογαριασμού ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο Δήμος Ζαγορίου έχει ανοίξει στο παρελθόν λογαριασμό στην ΤτΕ, χωρίς να τον έχει χρησιμοποιήσει, εξυπηρετείται από ιδιωτική τράπεζα και όπως σημείωσε ο Δήμαρχος στην εισήγησή του, η χρηματοδότηση (ΚΑΠ) προς τους ΟΤΑ θα γίνεται, εφόσον εφαρμοστεί η απόφαση, μέσω της ΤτΕ γεγονός που θα προσθέσει γραφειοκρατία στην λειτουργία της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου. Η απόφαση ελήφθη πριν την συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα σε ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ  με τους αρμόδιους υπουργούς και προβλέπει ότι η ισχύς της απόφασης μετατίθεται για τον Ιούνιο 2019, δηλαδή μετά τις εκλογές και έχει την αξία της αφού θα συνεχιστεί ο δικαστικός αγώνας, όπως ενημερώνει ο πρόεδρος της  ΚΕΔΕ, για μη εφαρμογή της.

 Έξι θέσεις έκτακτου προσωπικού

Συνολικά την έγκριση έξι θέσεων εκτάκτου προσωπικού (για οκτάμηνες συμβάσεις) ζητά ο Δήμος Ζαγορίου για το 2019 από το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο του προγραμματισμού που γίνεται κάθε χρόνο. Ζητείται η πρόσληψη, από μια θέση, για τις ειδικότητες (Π.Ε) Πολιτικών Μηχανικών, Δασολόγων, Οικονομικού, (Τ.Ε) Τεχνολόγων Πολιτικών Μηχανικών, (Δ.Ε) Διοικητικού, Οδηγών.

Επίσης, το Σώμα αποφάσισε την εκμίσθωση, λόγω συνταξιοδότησης-αποχώρησης του μισθωτή, την εκμίσθωση του δημοτικού καταστήματος στην Τ.Κ. Τσεπελόβου με τη διαδικασία της πλειοδοτικής δημοπρασίας με τιμή εκκίνησης 120 € μηνιαίως.

Διαμαρτυρία για το γραφείο ΕΛΤΑ Γρεβενιτίου

ΕΛΤΑ ΓΡΕΒΕΝΙΤΙΟΥ

Την έντονη διαμαρτυρία του Δημοτικού Συμβουλίου προκάλεσε η δρομολογούμενη κατάργηση του γραφείου των ΕΛΤΑ Γρεβενιτίου. Σύμφωνα με όσα εισηγήθηκε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Βρακότας,  με το υπ αριθ. 154/22-1-2019 έγγραφό τους τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ΑΕ  ενημέρωσαν ότι άλλαξε ο Ταχυδρομικός Κώδικας από 44014 σε 44200 (Μέτσοβο αυτός ο Κώδικας) όλων των οικισμών του Δήμου που εξυπηρετούνταν από τα ΕΛΤΑ Γρεβενιτίου, με το αιτιολογικό ότι προέκυψε ανάγκη αλλαγής του. Ο Τ.Κ. 44014 παρέμεινε, αλλά μόνο για το Γρεβενίτι. Σύμφωνα με ενημέρωση από τα ΕΛΤΑ το Ταχυδρομικό γραφείο Γρεβενιτίου θα παραμείνει για την εξυπηρέτηση μόνο του χωριού. Το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρώντας ότι η αλλαγή του Ταχυδρομικού Κώδικα και η εξυπηρέτηση των οικισμών του Δήμου από τα ΕΛΤΑ Μετσόβου αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη ενέργεια κατάργησης των ΕΛΤΑ Γρεβενιτίου, διαμαρτύρεται εντόνως και ζητά την ανάκληση της απόφασης αλλαγής του ταχυδρομικού κώδικα και την εξυπηρέτηση των χωριών από τον Τ.Κ. 44200 της περιοχής Μετσόβου.

Τηλεοπτική κάλυψη και Κτηματολόγιο

Από τα προ ημερησίας διάταξης θέματα ξεχωρίζει η ενημέρωση του Δημάρχου για το πρόβλημα με την ΕΡΤ  στο Ανατολικό Ζαγόρι και την ενεργοποίηση των αρμοδίων μετά την δημοσιοποίησή του, αλλά και για την υποβολή αιτήσεων (μέχρι 19 Μαρτίου μέσω των ΚΕΠ) από τους δικαιούχους μόνιμους κατοίκους 32 οικισμών του Ζαγορίου που ανήκουν στις λεγόμενες «λευκές περιοχές», ώστε να τύχουν της επιδότησης για προμήθεια εξοπλισμού και να επιλέξουν πάροχο για να λαμβάνουν το τηλεοπτικό σήμα. Επίσης, έγινε  ενημέρωση για το Κτηματολόγιο σε ότι αφορά την πολύ πιθανή παράταση υποβολής αιτήσεων (λήγει στις 12 Μαρτίου), ενώ στηλιτεύτηκε η λειτουργία μόνο μια μέρα (από τέσσερις αρχικά και δυο στην πορεία) την εβδομάδα του γραφείου της αναδόχου εταιρείας στους Κήπους και μια στους Μηλιωτάδες, όπου επίσης δεν εξυπηρετούνται οι πολίτες. Αιτήσεις γίνονται όλη την εβδομάδα στο Γραφείο Κτηματογράφησης στα Γιάννινα και ηλεκτρονικά. Σε ότι αφορά τα ακίνητα του Δήμου και με αφορμή σχετικό ερώτημα ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι προχωρά η συγκέντρωση των στοιχείων και πριν γίνει η υποβολή θα ζητηθεί και η συνδρομή των προέδρων και τοπικών εκπροσώπων των Τοπικών Κοινοτήτων για να μην υπάρξει καμιά παράλειψη.