Δύο γιαννιώτικα βουνά στην πρωτοβουλία ΥΠΕΝ «Απάτητα Βουνά»

Δύο βουνά των Ιωαννίνων, ο Σμόλικας και η Τύμφη υπάγονται σε καθεστώς αυστηρής προστασίας και εντάσσονται στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο “Απάτητα Βουνά”, που παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, την οποία παραχώρησαν ο Υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας και ο Υφυπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Αμυράς.

Με δύο αντίστοιχες Υπουργικές Αποφάσεις, που υπόγραψε ο κ.Αμυράς, περιοχή συνολικής έκτασης 102,89 τ.χλμ στον Σμόλικα και αντίστοιχη συνολικής έκτασης 202,75 τ.χλμ.στην Τύμφη κηρύσσονται «Περιοχές Άνευ Δρόμων», γεγονός που συνεπάγεται ότι εντός αυτών των περιοχών απαγορεύεται η διάνοιξη δρόμων, η κάθε είδους τεχνική επέμβαση, μεταβολή ή αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος. Συνεπώς απαγορεύεται και η εγκατάσταση αιολικών ή φωτοβολταϊκών πάρκων.

Η πρωτοποριακή αυτή για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ βασίστηκε στις εμπεριστατωμένες επιστημονικές μελέτες για τις «Περιοχές Άνευ Δρόμων» της Καθηγήτριας του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κυρίας Βασιλικής Κατή.