Εκδήλωση μνήμης στους Ασπραγγέλους

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπραγγέλων διοργανώνει αύριο Σάββατο 24 Ιουλίου και ώρα 21:00, εκδήλωση μνήμης για την 15η Ιουλίου 1943, την ημέρα που η γερμανική μεραρχία Εντελβάις έκαψε σχεδόν ολοκληρωτικά το χωριό.

Θα προηγηθεί η προβολή ντοκιμαντέρ με διηγήσεις κατοίκων του χωριού, που έζησαν τα γεγονότα του πολέμου. Στη συνέχεια η Ανδρομάχη Καραγιάννη, φιλόλογος, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου, θα ερμηνεύσει με τη δική της ιδιαίτερη πένα μια φωτογραφία της καταστροφής του χωριού, που φέρεται πως τραβήχτηκε από γερμανό στρατιώτη και δημοπρατήθηκε πρόσφατα. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Ζαμπακόλας, θα αναφερθεί στα γεγονότα του ’43 και στη διαχείριση της μνήμης των ολοκαυτωμάτων των μαρτυρικών χωριών του Ζαγορίου. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν οι μουσικοί Βασίλης Παπαγεωργίου (κλαρίνο) και Θανάσης Βόλλας (λαούτο). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στους Ασπραγγέλους στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου και σύμφωνα με τους ισχύοντες υγειονομικούς κανόνες.

«Η φετινή εκδήλωση ευελπιστούμε ότι δεν θα περιοριστεί μόνο σε μνημοσύνη του παρελθόντος, αλλά επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται, θα επιχειρήσει να το συνδέσει εποικοδομητικά με το παρόν και το μέλλον», αναφέρεται σε ανακοίνωση του συλλόγου.