Ενημέρωση σχετικά με την διαχείριση των αδέσποτων ζώων στο Δήμο Αρταίων

Σχετικά με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων στην Άρτα, ο Δήμος Αρταίων κάνει γνωστά τα κάτωθι:

Ο Δήμος Αρταίων εφαρμόζει τα τελευταία πέντε χρόνια ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων, σε άριστη συνεργασία με το Φιλοζωικό Σωματείο Άρτας.  Επενδύουμε σε ετήσια βάση πλέον των 85.000€ για το πρόγραμμα αυτό, που μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει περισυλλογή από ειδικευμένο εκπαιδευτή ζώων, περίθαλψη από ιδιώτη κτηνίατρο, σκυλοτροφές για τις ανάγκες του καταφυγίου και για την ανατροφοδότηση των ταϊστρών η οποία ανατίθεται σε ιδιώτη.

Στο πρόγραμμα εντάσσονται, ετησίως, περισσότερα από 350 αδέσποτα σκυλιά, τα οποία εφόσον δεχθούν την περίθαλψη του κτηνιάτρου επανεντάσσονται ή υιοθετούνται. Μία φορά την εβδομάδα, κλιμάκιο το οποίο αποτελείται από υπάλληλο της Δημοτικής Αστυνομίας και υπάλληλο από την αρμόδια υπηρεσία διενεργεί ελέγχους τήρησης των κανόνων ευζωίας των ζώων και της υποχρέωσης της ηλεκτρονικής σήμανσης σε δεσποζόμενα ζώα, τόσο στις κοινότητες, όσο και στην Άρτα.

Λειτουργούμε καταφύγιο αδέσποτων ζώων με μόνιμο προσωπικό, ανοίγοντας τις πόρτες του προς το κοινό με ορισμένες ώρες επίσκεψης, προάγοντας το φιλοζωικό ένστικτο των συμπολιτών μας. Το καταφύγιο είναι νόμιμα αδειοδοτημένο από την Περιφέρεια Ηπείρου και λειτουργεί στις εγκαταστάσεις της ΚΟΜΔΕ. Επειδή απαιτείται μόνιμος κτηνίατρος για τη διενέργεια όλων των επεμβάσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, όπως είναι οι στειρώσεις, οι ηλεκτρονικές ταυτοποιήσεις, οι εμβολιασμοί, οι αποπαρασιτώσεις και οι κλινικές εξετάσεις, ο Δήμος μας έχει προτείνει πρόσληψη με τη διαδικασία της κινητικότητας, μόνιμου κτηνίατρου, δεδομένου ότι ένας ιδιώτης κτηνίατρος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις συνεχείς και μόνιμες ανάγκες που προκύπτουν κατά τη λειτουργία του κτηνιατρείου.     

Αντιλαμβανόμενοι τις ανάγκες που υπάρχουν, τόσο στην πόλη της Άρτας, όσο και σε όλες τις τοπικές κοινότητες έχουμε τοποθετήσει ταΐστρες σε όλο το εύρος του Δήμου. Ειδικά για την Άρτα, η τοποθέτηση ταϊστρών έχει ενταχθεί, στο παρελθόν και ως έργο στα πλαίσια της εφαρμογής προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας. Παρόλα αυτά υπήρξαν επανειλημμένες καταστροφές των ταϊστρών. Οι περισσότερες επανατοποθετήθηκαν στα σημεία για τα οποία λήφθηκαν οι σχετικές αποφάσεις από τα τοπικά συμβούλια και φέτος ήδη δρομολογήθηκε -και εντός των επομένων ημερών θα ολοκληρωθεί- η ανάθεση για την ανατροφοδότηση των ταϊστρών για τη σίτιση των επανενταγμένων ζώων συντροφιάς στο Δήμο Αρταίων.  Επιπλέον τοποθετήθηκε ταΐστρα με σύστημα ανακύκλωσης μπουκαλιών στο παραλίμνιο πάρκο, η οποία ελέγχεται και ανατροφοδοτείται μια φορά την εβδομάδα, με σκοπό την προώθηση της ανταπόδοσης μέσω της ανακύκλωσης. Να τονισθεί ιδιαίτερα, ότι το Φιλοζωικό Σωματείο Άρτας, με τους εθελοντές του συμβάλλει καθημερινά στην σίτιση των επανενταγμένων ζώων, ειδικά στην πόλη της Άρτας, σε χώρους, όπως είναι το  «Τρίγωνο», το παραλίμνιο πάρκο, το κέντρο της πόλης, το Εκθεσιακό κέντρο.

Παράλληλα, έχει θεσμοθετηθεί με απόφαση Δημάρχου και προβλέπεται με σχετικό Νόμο 5μελής επιτροπή, η οποία αποτελείται από έναν κτηνίατρο, από έναν εκπαιδευτή σκύλων, από δύο μέλη του Φιλοζωικού Σωματείου Άρτας και από έναν υπάλληλο του Δήμου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή των προγραμμάτων διαχείρισης αδέσποτων ζώων. Η συγκεκριμένη επιτροπή η οποία συνεδριάζει τακτικά σε μηνιαία βάση αλλά και έκτακτα, έχει λάβει αποφάσεις και έχει δώσει σημαντικές λύσεις σε πολύ σοβαρά θέματα που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του προγράμματος αυτού.

Να σημειωθεί, ότι η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου μας τηρεί ηλεκτρονικό αρχείο-μητρώο των αδέσποτων ζώων που εντάσσονται στα προγράμματα διαχείρισης αδέσποτων ζώων, από το έτος 2014. Ούτως ή άλλως, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια ο Δήμος μας χρηματοδοτείται για το πρόγραμμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων από το ΥΠΑΑΤ, τα συγκεκριμένα στοιχεία ζητούνται από την εποπτεύουσα υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ. Επιπρόσθετα ο Δήμος  μας έχει ενταχθεί ήδη, ορίζοντας υπάλληλο-χρήστη της ψηφιακής εφαρμογής παρακολούθησης της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων του ΥΠΑΑΤ, στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει την καταγραφή όλων των αδέσποτων ζώων, από την περισυλλογή και την ηλεκτρονική ταυτοποίησή του, μέχρι την υιοθεσία ή την επανένταξή του.

Για όλα τα παραπάνω γίνεται διαρκής ενημέρωση των πολιτών με ημερίδες και συγκεντρώσεις, ενώ κατά το πρόσφατο παρελθόν εκδόθηκαν φυλλάδια προς όλους τους δημότες μας. Οργανώθηκαν στα περισσότερα σχολεία του Δήμου μας ενημερώσεις των μαθητών, σε συνεργασία με το Φιλοζωικό Σωματείο Άρτας και την οργάνωση ΖΩ.Ε.Σ. (Ζωοφιλικές Ενημερώσεις Σχολείων), διανέμοντας έντυπο υλικό και παραδίδοντας μαθήματα από ειδικούς εκπαιδευτές σκύλων για την σωστή συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στα ζώα συντροφιάς.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο/η οποιοσδήποτε υποψήφιος για τις προσεχείς εκλογές επιθυμεί να διατυπώσει επιπλέον προτάσεις για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων καλό θα ήταν πρώτα να ενημερωθεί εκτενέστερα για τις πολυάριθμες δράσεις του Δήμου μας πάνω στο πολύ ευαίσθητο θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και να απευθυνθεί στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου μας.