Ενίσχυση των Δ.Ε.Υ.Α. λόγω αύξησης του ενεργειακού τους κόστους ζητά η ΑΔΕΥΑ

Ενίσχυση των Δ.Ε.Υ.Α. λόγω αύξησης του ενεργειακού τους κόστους ζητά με επιστολή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο Πρόεδρος της  ΕΔΕΥΑ κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης. Η επιστολή έχεις ως εξής:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Εκ μέρους της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) που εκπροσωπεί 122 Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) της χώρας μας, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας τα εξής:

Όπως γνωρίζετε οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι ενεργοβόρες επιχειρήσεις και δοκιμάζονται σκληρά από την ενεργειακή κρίση, αφού η αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος για το 2021 σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει από όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, υπερβαίνουν το 40%, ενώ οι αυξήσεις για το 2022 φαίνεται ότι θα είναι ακόμα μεγαλύτερες χωρίς προοπτική άμεσης αποκλιμάκωσης.

Η αύξηση αυτή δεν είναι διαχειρίσιμη και πλέον είναι  άμεσος ο κίνδυνος να την μετακυλίσουν στους καταναλωτές, εξέλιξη που δεν επιθυμούν, αλλά όπως φαίνεται δεν μπορούν να αποφύγουν.  Με έγγραφά μας (υπαριθμ. πρωτ.  2163 & αποφάσεις 31ης Γ.Σ. της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) έχουμε απευθυνθεί σε σας ως καθ΄ύλη αρμόδιο για τα ζητήματα ενέργειας υποβάλλοντας ορθολογικές και δίκαιες προτάσεις για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους των Δ.Ε.Υ.Α. Δυστυχώς, δεν πήραμε καμιά απάντηση.

Ταυτοχρόνως, απευθυνθήκαμε και στο Υπουργείο Εσωτερικών ως Υπουργείο που εποπτεύει τις Δ.Ε.Υ.Α., ζητώντας την παρέμβασή του για την προώθηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Πέτσας τόσο στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη στις 14/10 όσο και στη Γενική Συνέλευση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. στην Αθήνα στις 12/11, συνηγόρησε υπέρ των προτάσεών μας τις οποίες αναλυτικά και τεκμηριωμένα αναπτύξαμε, και υποσχέθηκε ότι θα έχουμε σύντομα απάντηση.

Από τότε μέχρι σήμερα, όμως, δεν είχαμε καμιά απολύτως εξέλιξη εκτός από τη γενικού χαρακτήρα εξαγγελία του Πρωθυπουργού το Δεκέμβριο του 2021 η οποία εξειδικεύθηκε και από εσάς για επιδότηση του 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής του μηνός Ιανουαρίου για τις επιχειρήσεις. Ελπίζουμε ότι συμπεριλαμβάνονται και οι Δ.Ε.Υ.Α. στο μέτρο, αφού είναι επιχειρήσεις και μάλιστα επιχειρήσεις «αιχμής» που λειτουργούν με ανταποδοτικότητα και δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.  Δεν έγινε, ωστόσο, καμιά αναφορά στους προηγούμενους μήνες και συγκεκριμένα από Αύγουστο μέχρι Δεκέμβριο 2021 κατά τους οποίους το ενεργειακό κόστος λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής ήταν ιδιαίτερα υψηλό.

Με βάση όλα τα παραπάνω, διαπιστώνουμε κ. Υπουργέ ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Δ.Ε.Υ.Α. που αποτελούν σημαντικό και δυναμικό κομμάτι της με υψηλό αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό πρόσημο, απουσιάζουν τελείως από τον δημόσιο διάλογο για το ενεργειακό θέμα παρότι πλήττονται με σφοδρότητα από το πρόβλημα που αν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα θα πλήξει την κοινωνία με απρόβλεπτες επιπτώσεις.

Η κατάσταση αυτή θα μάς αναγκάσει να δημοσιοποιήσουμε το πρόβλημα διότι οι Δ.Ε.Υ.Α. είναι κοινωφελείς επιχειρήσεις και υπόλογες στις τοπικές κοινωνίες που υπηρετούν.

κ. Υπουργέ,

Θεωρώντας ότι θα πρέπει άμεσα όλα αυτά τα ζητήματα να συζητηθούν για να εξευρεθούν βιώσιμες λύσεις, παρακαλούμε για μία συνάντηση μαζί σας με την συμμετοχή και του Προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Δ. Παπαστεργίου ώστε να μάς δοθεί η δυνατότητα να αναπτύξουμε τα επιχειρήματά μας.