Ευτυχία: ένα φιλοσοφικό πρόβλημα; Στρογγυλή τράπεζα με αφορμή το βιβλίο του Παύλου Κόντου, Τα δύο ευ της ευτυχίας.

Το Τμήμα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων – βιβλιοπαρουσιάσεων, στρογγυλών τραπεζιών, ομιλιών – γύρω από δύο κεντρικούς θεματικές άξονες:

«Η φιλοσοφία ως τέχνη του βίου» και «Ποιός είναι πολίτης σήμερα;».

Οι εκδηλώσεις του Τμήματος  Φιλοσοφίας, το οποίο ξεκίνησε την εκπαιδευτική του λειτουργία ως αμιγές φιλοσοφικό Τμήμα το Σεπτέμβριο 2019, εντάσσονται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας ανάδειξης της ιδιαίτερης θέσης της φιλοσοφίας στο δημόσιο βίο και στην πνευματική ζωή της πόλης, ανάμεσα σε άλλα, και ως απάντηση στις συνθήκες ιδιώτευσης και «κοινωνικής απόστασης», που φαίνεται να ενθαρρύνει η συγκυρία της πανδημίας.

Στη συνέχεια μιας ακαδημαϊκής παράδοσης 35 και πλέον ετών του Τομέα Φιλοσοφίας του τέως Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, η οποία θέλει το φιλοσοφικό στοχασμό κοντά στην κοινωνία και τις ανάγκες της, οι διδάσκοντες του Τμήματος Φιλοσοφίας – καθηγητές φιλοσοφίας και παιδαγωγικής – αλλά και καθηγητές φιλοσοφίας από άλλα πανεπιστήμια της χώρας μας θα φέρουν διαχρονικά ερωτήματα στο φως πρόσφατων εκδόσεων.

Η πρώτη από τον κύκλο εκδηλώσεων, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, θα πραγματοποιηθεί στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής», την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021, στις 8.30 μ.μ., έχει ως θέμα την ευτυχία «Ευτυχία: ένα φιλοσοφικό πρόβλημα;». Ακολουθούν έως τα Χριστούγεννα δύο ακόμη εκδηλώσεις με θέμα τα πάθη («Τα πάθη: δύναμη ή αδυναμία) και τη σχέση εαυτού και άλλου («Ο άλλος: η φιλοσοφία απέναντι στο πρόβλημα της διυποκειμενικότητας»).

Ο πρώτος κύκλος εκδηλώσεων με τη γενική θεματική «Η φιλοσοφία ως τέχνη του βίου» θα ολοκληρωθεί με την προβληματική της ηθικής αυτονομίας και των ορίων της («Είμαστε αυτόνομοι ή αθεράπευτα τρωτοί;») αναδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο σύγχρονες μορφές ηθικού στοχασμού θέτουν σε αμφισβήτηση το πρωτείο αυτονομίας προβάλλοντας εναλλακτικές ηθικές προτάσεις.

Εκδήλωση Πρώτη: Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021

Θέμα:  Ευτυχία: ένα φιλοσοφικό πρόβλημα;

Στρογγυλή τράπεζα με αφορμή το βιβλίο του Παύλου Κόντου, Τα δύο ευ της ευτυχίας. Εισαγωγή στα Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη

 (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2018).

Ομιλητές:

Γκόλφω Μαγγίνη, Κωνσταντίνος Ράντης, Στασινός Σταυριανέας και ο συγγραφέας.

–        Ο Παύλος Κόντος είναι καθηγητής στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Η έρευνά του εστιάζει σε ζητήματα ηθικής και οντολογίας στον χώρο της αριστοτελικής φιλοσοφίας και της φαινομενολογίας. Έχει τιμηθεί με διεθνείς διακρίσεις, όπως: The W.J. Bouwsma Fellow at the National Humanities Center (North Carolina, 2017-2018), Senior Visiting Scholar (Onassis Foundation in USA, 2013)και Humboldt-Fellow (2007). Πρόσφατες δημοσιεύσεις: Phenomenology and the Primacy of the Political (Springer: 2017), Evil in Aristotle (Cambridge University Press, 2018).  

–        Η Γκόλφω Μαγγίνη είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επισκέπτρια καθηγήτρια στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας. Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, senior visiting scholar του Ιδρύματος Ωνάση (2015). Τα φιλοσοφικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στη νεότερη και τη σύγχρονη ευρωπαϊκή φιλοσοφία, τη φαινομενολογία, τη φιλοσοφική ερμηνευτική και την ηπειρωτική φιλοσοφία της τεχνολογίας. Πρόσφατες δημοσιεύσεις: Κίνησις, βίος, τέχνη, καιρός, πόλις: Φαινομενολογικές προσεγγίσεις (Martin Heidegger, Hannah Arendt, Jan Patočka, Michel Henry) (εκδ. Πατάκη, 2017).

–        Ο Κωνσταντίνος Ράντης είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στο Goethe Universität της Φρανκφούρτης. Τα φιλοσοφικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στην ιστορία της φιλοσοφίας, την κοινωνική φιλοσοφία, την κριτική θεωρία και τη φιλοσοφία της ψυχολογίας. Πρόσφατες δημοσιεύσεις: Herbert Marcuse, Πέραν της αρχής της πραγματικότητας (μετάφραση και επιμέλεια).

–        Ο Στασινός Σταυριανέας είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Σπούδασε φιλοσοφία και κοινωνικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στην αρχαία φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Τα  ερευνητικά του
ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις του καλύπτουν τα πεδία της αρχαίας
επιστήμης και μεταφυσικής και κυρίως της αριστοτελικής φυσικής και
βιολογίας.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών.